5 засобів для профілактики дегенерації жовтої плями

5 засобів для профілактики дегенерації жовтої плями
5 засобів для профілактики дегенерації жовтої плями

Останнє оновлення: 01 березня, 2019

Дегенерація жовтої плями є одним із найпоширеніших розладів зору. Сьогодні ми детальніше розповімо про ефективні засоби для профілактики дегенерації жовтої плями, які варто взяти на озброєння та регулярно використовувати з метою покращення зору.

Жовта пляма – це тканина, яка є частиною сітківки та відповідає за чіткість та ясність зору. При дегенерації жовтої плями зір людини погіршується та стає розмитим. Насправді цей процес є досить природним для людей похилого віку.

На щастя, є ціла низка натуральних засобів, завдяки яким можна запобігти розвитку цієї проблеми.

Дегенерація жовтої плями, натуральні засоби для профілактики

1. Шафран

шафран для профілактики дегенерації жовтої плями

На основі шафрану можна приготувати неймовірно ефективні натуральні засоби для профілактики дегенерації жовтої плями, адже до складу цієї спеції входить велика кількість незамінних антиоксидантів, які насичують організм киснем та запобігають відмиранню клітин.

Шафран містить корисну речовину під назвою “шафранал”. Ця натуральна хімічна сполука сповільнює процес дегенерації клітин, на які потрапляє світло. До того ж шафранал покращує роботу кровоносних судин, що розташовуються в очах (зокрема, у сітківці).

Саме тому всього одна чашка шафранового чаю на день допоможе сповільнити процес старіння клітин та запобігти погіршенню зору.

Інгредієнти:

  • 1 склянка кип’ятку (250 мл)
  • 1 чайна ложка шафрану (5 г)

Спосіб приготування:

  • Додайте шафран у склянку кип’ятку та ретельно розмішайте засіб.
  • Вживати шафрановий чай необхідно одразу після приготування.

Зверніть увагу, що смак цього напою є досить специфічним та гірким, тож поки ви до нього не звикнете, радимо додавати менше шафрану або більше води. На бажання можна додати до чаю трохи натурального меду, щоб пом’якшити смак напою та підсолодити його.

2. Гарбузове насіння

Ще одним ефективним натуральним засобом для профілактики дегенерації жовтої плями є гарбузове насіння, адже до його складу входять незамінні жирні кислоти та цинк. Саме ці корисні компоненти запобігають розвитку проблем із зором та захищають клітини від старіння.

Рекомендуємо додавати насіння гарбуза до тіста під час приготування хлібобулочних виробів, а також до натуральних домашніх десертів. Таким чином ви зможете не лише запобігти дегенерації жовтої плями, але й убезпечити себе від появи ознак передчасного старіння.

  • Гарбузове насіння є низькокалорійним, тому його можна вживати щодня без ризику нашкодити фігурі.
  • Рекомендована добова норма насіння гарбуза – це 3 столові ложки (приблизно 24 г). Зверніть увагу, що краще обирати несмажене насіння без додавання солі. Натомість купуйте сушене або мелене гарбузове насіння.

Якщо ви не любите насіння у чистому вигляді, скористайтеся нашим рецептом. За допомогою спецій та часнику ви зможете покращити смак гарбузового насіння та зробити його більш виразним і яскравим.

Інгредієнти:

  • 1 склянка сушеного гарбузового насіння (130 г)
  • 1 чайна ложка солі (5 г)
  • 1 чайна ложка меленого чорного перцю (5 г)
  • 1 великий зубок часнику

Спосіб приготування:

  • За бажанням можете очистити насіння від лушпиння, попередньо його ошпаривши.
  • Насипте насіння у сковорідку з товстим або антипригарним дном.
  • Приправте насіння часником (подрібнювати зубок не потрібно), сіллю та перцем.
  • Сушіть гарбузове насіння на малому вогні під закритою кришкою. Час від часу помішуйте, щоб насіння не прилипло та не почало підгоряти.
  • Через 5 хвилин зніміть сковорідку з вогню.
  • Вийміть зі сковорідки часник та зачекайте, доки насіння охолоне.

Їсти насіння можна як одразу, так і через якийсь час, адже воно чудово зберігається після сушення зі спеціями. З цієї кількості у вас вийде досить багато насіння, тож для того, щоб зберегти його текстуру та смак якомога довше, необхідно помістити гарбузове насіння у герметичний пластиковий пакет або щільно закритий контейнер із кришкою.

3. Гінкго білоба

дегенерація жовтої плями зменшується при вживанні гінкго білоби

Коли йдеться про натуральні засоби для профілактики дегенерації жовтої плями, варто згадати про гінкго білоба. Ця неймовірно корисна рослина стимулює процес надходження кисню до клітин голови та кінцівок.

Гінкго білоба має таку дію на організм людини:

  • Ця рослина працює як периферійний вазодилятатор (засіб для розширення судин)
  • Гінкго діє як натуральний засіб для звуження вен
  • Ця корисна сполука діє як потужний нейропротектор
  • Гінкго білоба володіє потужними сечогінними властивостями.

До того ж завдяки високому вмісту незамінних флавоноїдів засоби на основі гінкго білоба стимулюють приплив крові до очей, зокрема до зорового нерва. 

Нещодавно вчені провели дослідження, у якому групі хворим на дегенерацію жовтої плями запропонували щодня вживати по 60 мг гінкго білоба. Іншій групі волонтерів запропонували у чотири рази більшу дозу засобу, тобто по 240 г рослини щодня. Неймовірно, але у представників другої групи виявили значні покращення зору.

Якщо ви хочете максимально зберегти корисні властивості гінкго білоба, радимо щодня готувати корисний настій на основі цієї рослини або вживати її у вигляді вітамінних добавок. На щастя, їх можна знайти у кожній аптеці чи супермаркеті.

Інгредієнти:

  • 1 склянка кип’ятку (250 мл)
  • 1 чайна ложка (5 г) гінкго білоба (у формі порошку або подрібненого листя)

Спосіб приготування:

  • Додайте гінкго білоба у склянку з кип’ятком та ретельно розмішайте напій.
  • Залиште чай для настоювання на кілька хвилин. Опісля процідіть його через мілке сито та одразу випийте.

4. Шпинат

Вірте чи ні, але шпинат також належить до ефективних натуральних засобів для профілактики дегенерації жовтої плями. До його складу входить величезна кількість поживних речовин, які нівелюють згубну дію оксидативного стресу та сприяють покращенню зору.

Ось кілька основних корисних речовин, які містяться у шпинаті:

  • Вітаміни А, В та К
  • Мінерали (залізо, кальцій та фосфор)
  • Бета-каротини
  • Антиоксиданти
  • Коензим Q-10
  • Хлорофіли
  • Поліфенольні сполуки
  • Омега-3 Жирні кислоти.

Для того, щоб зберегти корисні властивості шпинату, найкраще вживати його у свіжому вигляді. Можна додавати його у салати або овочеві смузі, адже за допомогою цих корисних страв ви зможете поповнити запаси поживних речовин в організмі.

Ми рекомендуємо вживати по 1 склянці свіжого шпинату (приблизно 30 г) щонайменше тричі на тиждень.

5. Яєчний жовток

яєчний жовток

Засоби для профілактики дегенерації жовтої плями на основі яєчних жовтків є не лише неймовірно ефективними, але й дуже простими у приготуванні.

До складу яєчних жовтків входять корисні сполуки лютеїн та зеаксантин. Ці дві речовини стимулюють процес засвоєння коротких світлових хвиль сітківкою, яка слугує природним захистом очей.

Лютеїн сповільнює процес дегенерації жовтої плями, а також захищає очі від шкідливого впливу ультрафіолетових променів.

Одне з досліджень, результати якого були опубліковані на сторінках “Американського журналу клінічного харчування”, довело, що за умови вживання всього двох яєць на день можна суттєво підвищити рівні лютеїну та зеаксантину у крові.

Не забувайте, що під час смаження яєць необхідно використовувати якомога менше рослинної олії та жиру. Краще варити яйця, тоді жир взагалі не знадобиться, і страва буде більш корисною та легкою для шлунка. Якщо ви хочете отримати заряд енергії на весь день та поповнити запас поживних речовин в організмі, рекомендуємо їсти яйця на сніданок.

Сподіваємося, наша стаття переконала вас, що натуральні засоби для профілактики дегенерації жовтої плями таки існують. Усе, що вам знадобиться – додати всі вищезгадані корисні продукти до свого раціону, і ваш зір неодмінно покращиться.




Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.