6 причин їсти родзинки вранці
Родзинки не лише допомагають від закрепів, вони мають значно більше властивостей. Вірите чи ні, але цей маленький дарунок природи є справжнім скарбом для здоров’я.
Сухофрукти, як-от сушений інжир або фініки, проходять через м’який процес висушування, у ході якого в них зменшується вміст води та залишаються найпотужніші поживні речовини.
Навіть темний колір родзинок натякає на море енергії та високий рівень антиоксидантів, які містяться в цих вишуканих солодощах.
Якщо їсти їх в міру, особливо в перші кілька годин дня, це надзвичайно корисно для організму.
Читайте далі про 6 причин, чому варто додати родзинки до свого сніданку.
1. Родзинки зменшують гіпертонію
Родзинки допомагають знизити кров’яний тиск і підтримують здоров’я серця.
Утім варто відразу зазначити, що вони містять глюкозу. Саме тому, аби максимально скористатися перевагами родзинок, потрібно їсти їх регулярно, але в міру.
Наприклад, якщо ви їстимете жменьку (приблизно 25 г) родзинок на день, то отримаєте користь від високого вмісту калію, який дуже добре знижує кров’яний тиск.
Те саме стосується клітковини, яка також є в цих сухофруктах. Вона підтримує біохімічні процеси кровоносних судин і водночас зменшує ригідність.
Якщо ви зробите родзинки звичним доповненням до свого сніданку, то зможете розпочинати день з усвідомленням того, що робите щось хороше для здоров’я серцево-судинної системи.
Дізнайтеся більше про 9 поживних речовин, які допоможуть дожити до 90 із сильним і здоровим серцем
2. У родзинках сила силенна енергії, вони допомагають подолати анемію
У родзинках міститься досить багато заліза, яке може допомогти під час лікування анемії.
Вони також багаті на комплекс вітамінів B, необхідних для утворення нової крові.
Високий вміст міді в родзинках також сприяє формуванню червоних кров’яних тілець.
З іншого боку, не варто забувати, що хороший сніданок має давати організму багато енергії. Родзинки дуже багаті на вуглеводи, а це ідеальний спосіб уникнути звичного ранкового відчуття, ніби немає сил нічого робити.
3. Вони допомагають очистити організм
Цікавий спосіб скористатися всіма натуральними перевагами родзинок – замочити їх на ніч, а потім випити воду, яка залишиться. Це чудовий рецепт для покращення роботи печінки та нирок.
Хоча організм має власні природні очисні механізми, можна сприяти їм, використовуючи засоби, які оптимізують роботу печінки та нирок.
Спробуйте цю родзинкову воду й ви неодмінно помітите різницю.
Обов’язково прочитайте статтю: 7 продуктів для боротьби з запаленням печінки та підшлункової залози
4. Родзинки лікують закрепи
Коли ви їсте родзинки, в організмі відбувається дещо дивовижне: вони розбухають через вміст нерозчинної клітковини.
Цей натуральний процес сприяє роботі кишківника, а також очищує його та проводить кал, щоб він міг легше вийти.
Крім того, якщо у вас діарея, ця розчинна клітковина поглинає рідину й таким чином поступово вирішує проблему, ви перестаєте відчувати слабкість і отримуєте заряд поживних речовин.
5. Це найкращий спосіб подбати про здоров’я кісток уранці
Ви будете раді дізнатися, що родзинки, так само як і сушений інжир, багаті на кальцій.
Якщо ви додасте жменьку родзинок у йогурт, то забезпечите кістки необхідною дозою кальцію.
Цей сухофрукт є одним із найкращих джерел бору, мікроелемента, який є обов’язковим у кожній дієті. Бор важливий для належного утворення кісток і підтримання їх здоров’я, крім того він сприяє засвоєнню кальцію.
З іншого боку, як ми вже згадували раніше, у родзинках також міститься багато калію.
Калій – це ще одна важлива поживна речовина, яка допомагає боротися з остеопорозом і дегенерацією суглобів, пов’язаними з віком.
6. Родзинки допомагають підтримувати лужність організму
Якщо в організмі підвищена кислотність, це часто відбивається на зовнішньому вигляді, зокрема виникають проблеми зі шкірою, як-от акне.
Внутрішні системи також зазнають негативного впливу, спричиненого дисбалансом рівня pH. Артрит проявляється дедалі більше, як і ризик появи каменів у нирках або підвищення холестерину.
Якщо ви почнете їсти жменьку родзинок на сніданок, то будете отримувати необхідну дозу калію та магнію.
Ці два мінерали допомагають підвищити лужність організму. Вони також можуть нейтралізувати кислотність, яка загрожує здоров’ю.
Що ж, а зараз скажіть нам…
Уже вирішили, що відтепер обов’язково додаватимете до свого сніданку?
- American College of Cardiology. (2012). Snacking on raisins may offer a heart-healthy way to lower blood pressure. Consultado el 24 de abril de 2023. https://www.acc.org/about-acc/press-releases/2012/03/25/15/51/raisins_bp
- Cuesta, C., & Yikenia, J. (2023). Estilos de vida y factores de riesgo relacionados con la enfermedad cardiovascular en estudiantes universitarios. Universidad Católica San Antonio de Murcia. https://repositorio.ucam.edu/handle/10952/6046
- Ems, T., St Lucia, K., & Huecker, M. R. (2022). Biochemistry, Iron Absorption. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448204/
- Fundación Española de la Nutrición (FEN). Alimentos y bebidas. https://www.fen.org.es/vida-saludable/alimentos-bebidas
- Gibney, M. J., Barr, S. I., et al. (2018). Breakfast in human nutrition: the international breakfast research initiative. Nutrients. 10 (5): 559. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986439/
- Ha, J., Kim, S-A., et al. (2020). The associations of potassium intake with bone mineral density and the prevalence of osteoporosis among older Korean adults. Nutrition Research and Practice. 14 (1): 55-61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6997142/
- Harvard T. H. Chan. (2022). The nutrition source. Fiber. Harvard School of Public Health. Consultado el 24 de abril de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/
- Mayo Clinic. (2022). Dietary fiber: essential for a healthy diet. Consultado el 24 de abril de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
- National Institutes of Health. (2022). Calcio. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 24 de abril de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-DatosEnEspanol/
- National Institutes of Health. (2022). Hierro. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 24 de abril de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-DatosEnEspanol/
- Olmo-Cunillera, A., Escobar-Avello, D., et al. (2020). Is eating raisins healthy? Nutrients. 12 (1): 54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019280/
- Papadaki, A., Kachrimanidou, V., et al. (2021). Mediterranean raisins /currants as traditional superfoods: processing, health benefits, food applications and future trends within the bio-economy era. Applied Sciences. 11 (4): 1605. https://www.mdpi.com/2076-3417/11/4/1605
- Pizzorno, L. (2015). Nothing boring about boron. Integrative Medicine: a Clinician’s Journal. 14 (4): 35-48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4712861/
- Rietschier, H. L., Henagan, T. M., et al. (2011). Sun-dried raisins are cost-effective alternative to sports jelly beans in prolonged cycling. Journal of Strength and Conditioning Research. 25 (11): 3150-3156. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7081390/
- Shishehbor, F., Joola, P., et al. (2022). The effect of black seed raisin on some cardiovascular risk factors, serum malondialdehyde, and total antioxidant capacity in hyperlipidemic patients: a randomized controlled trials. Irish Journal of Medical Science. 191 (1): 195-204. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33660114/
- Vitoria Miñana, I. (2021). Problemas digestivos y nutrición. Adolescere. IX (1): 7-13. https://www.adolescere.es/revista/pdf/volumen-IX-n1-2021/2021-n1-7_13_Tema-de-revision-Problemas-digestivos-y-nutricion.pdf