7 фруктів, щоб полегшити симптоми гастриту вдома
А чи знаєте ви, як полегшити симптоми гастриту? Гастрит – це розлад травної системи, викликаний запаленням в оболонці, що захищає шлунок від шлункових кислот.
Він супроводжується сильним печінням в животі, а також болем, газами та іншими симптомами розладу шлунка.
Гастрит може бути генетичного походження, але переважно він пов’язаний з поганими харчовими звичками та інфекцією бактерій Г. Пілорі.
Хоча симптоми виникають періодично через певні зовнішні подразники, у багатьох людей гастрит повторюється, і вони також мають ускладнення.
Однак, попри те, що медична допомога необхідна, деякі здорові звички можуть допомогти зменшити тяжкість симптомів і утримати їх від впливу на якість життя.
Тому ми хочемо поділитися з вами 7 смачними фруктами, які здатні допомогти природним чином розв’язати цю проблему та полегшити симптоми гастриту.
Спробуйте їх!
1. Банани, щоб полегшити симптоми гастриту
Банани мають високий вміст клітковини, вітамінів і мінералів, які діють разом, щоб допомогти поліпшити травлення і полегшити симптоми гастриту.
Це м’які фрукти, з низьким вмістом жиру і білка, і оскільки вони регулюють рН шлунка, це запобігає виразкам і печії.
Вітаміни А і С, які містяться в них разом з калієм і магнієм, допомагають захистити слизову оболонку шлунка і контролюють запалення.
Застосування
- Споживайте під час перших ознак гастриту.
- Додавайте їх до смузі та інших рецептів.
2. Папая
Цей смачний тропічний фрукт є природним засобом від печіння і печії, викликаними гастритом.
Її основні переваги пов’язані з вмістом волокном і травних ферментів, які допомагають поліпшити травлення.
Рекомендується як під час запалення живота, так і якщо у вас висока кислотність шлунка.
Застосування
- Споживайте 2 або 3 скибочки папаї на день.
- Додавайте порцію папаї до натурального йогурту з низьким вмістом жиру і споживайте, щоб уникнути проблем із шлунком.
3. Персики
Персики сповнені необхідних поживних речовин, що дає нам їхні сечогінні, протизапальні та проносні властивості.
Значний вміст клітковини допомагає поліпшити травлення, контролюючи запалення шлунка.
Ці властивості, разом з вітамінами і мінералами, допомагають полегшити біль і запалення під час гастриту.
4. Яблука
Яблука містять своєрідну клітковину, яка називається пектин. Він утворює гель, коли вступає в контакт з рідинами. Гель допомагає захистити слизову оболонку шлунка.
Регулярне споживання запобігає проблемам, таким як запор, і зменшує надмірне виробництво шлункових кислот.
Застосування
- Їжте до 2 яблук на день.
- Зробіть власний яблучний сік і отримуйте, коли ви помічаєте симптоми гастриту.
5. Кокос
Кокос сповнений антиоксидантами, жирними кислотами та натуральною клітковиною, які захищають ваше здоров’я від травлення.
Як м’якуш кокосу, так і вода мають заспокійливу дію на печію і гастрит, мінімізуючи виробництво кислоти.
Вітаміни і мінерали в ньому поповнюють втрачені внаслідок діареї поживні речовини, а також знімають біль у шлунку, викликану колітом.
Застосування
- Споживайте до 3 порцій кокосової м’якоті на день.
- Пийте склянку кокосової води, щоб полегшити горіння, викликане гастритом.
6. Груші
За своїми харчовими властивостями груші дуже схожі на яблука. Вони є ще одним хорошим варіантом для зняття симптомів гастриту через дієту, адже містять клітковину і антиоксиданти, які зменшують запалення в оболонці шлунка.
Крім того, груші містять значну кількість вітамінів А, С і В комплексу, необхідних для оптимального травлення.
Застосування
- Споживайте 2 порції груш на день.
- Пийте свіжий сік груші, щоб заспокоїти відчуття печіння в животі.
7. Вишні
Ці смачні фрукти містять антиоксиданти і протизапальні речовини, які допомагають боротися з негативними наслідками вільних радикалів.
Антоціанін у них – це те, що надає їм чіткий колір, а також допомагає під час симптомів гастриту, включаючи біль і запалення живота.
Застосування
- Їжте 5 або 6 стиглих вишень.
Чи подобається вам якийсь з цих фруктів? Відтепер споживайте їх, щоб полегшити симптоми, викликані гастритом.
- Carnero, E., & Ezquer, L.(29 de noviembre del 2023). Dieta para la gastritis: cómo mejorar tus síntomas con un menú de saludable. Academia Española de Nutrición y Dietética. https://www.academianutricionydietetica.org/dietas/dieta-gastritis
- Cleveland Clinic. (14 de mayo del 2024). All the Health Benefits of Eating Peaches. https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-peaches
- Costa, B., Ikeda, M., De Melo, A., Silva, F., Carpiné, D., & Ribani, R. (2022). Eriobotrya japonica fruits and its by-products: A promising fruit with bioactive profile and trends in the food application – A bibliometric review. Food Bioscience, 50, 102099. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429222005594
- Dali, S., Asminarsih, Z., & Harlyanti., N. (2022). The Effect of Giving Mixed Juice of Papaya (Carica papaya) and Honey (Lyopercisum Esculentum) on Intensity of Stomach Pain in Patients with Gastritis. Journal of Positive Psychology and Wellbeing, 6(2), 560-569. https://journalppw.com/index.php/jppw/article/view/6530
- Ebrahimpour, S., Esmaeili, H., & Ghadimi, R. (2017). Food bioactive componts, a possible adjuvant for H.pylori eradication. Caspian Journal of Internal medicine, 8(2), 131–132. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494052/
- Kelley, D., Adkins, Y., & Laugero, K. D. (2018). A Review of the Health Benefits of Cherries. Nutrients, 10(3), 368. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872786/
- Koul, B., Pudhuvai, B., Sharma, C., Kumar, A., Sharma, V., Yadav, D., & Jin, J. (2022). Carica papaya L.: A Tropical Fruit with Benefits beyond the Tropics. Diversity, 14(8), 683. https://www.mdpi.com/1424-2818/14/8/683
- Li, Z., Ma, J., Guo, Y., Liu, W., Li, M., Zhang, L., Zhang, Y., Zhou, T., Zhang, J., Gao, H., Guo, X., Ye, D., Li, W., You, W., & Pan, K. (2021). Suppression of Helicobacter pylori infection by daily cranberry intake: A double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Journal of Gastroenterology and Hepatology, 36(4), 927–935. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8246812/
- Manchali, S., Chidambara, K., Vishnuvardana, & Patil, B. (2021). Nutritional Composition and Health Benefits of Various Botanical Types of Melon (Cucumis melo L.). Plants (Basel, Switzerland), 10(9), 1755. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8469201/
- Mat, K., Abdul, Z., Rusli, N., Che Harun, H., Wei, L.., Rahman, M., Mohd, H., Mohd, M., Mohamad, S., Raja, R., Mohd, Z., Mohd, M., Panadi, M., Mohd, M., F, & Goh, K. W. (2022). Coconut palm: food, feed, and nutraceutical properties. Animals, 12(16), 2107. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9405385/
- Mutakin, M., Fauziati, R., Fadhilah, F., Zuhrotun, A., Amalia, R., & Hadisaputri, Y. (2022). Pharmacological Activities of Soursop (Annona muricata Lin.). Molecules/Molecules Online/Molecules Annual, 27(4), 1201. https://www.mdpi.com/1420-3049/27/4/1201
- Oyenihi, A., Belay, Z., Mditshwa, A., & Caleb, O. (2022). “An apple a day keeps the doctor away”: The potentials of apple bioactive constituents for chronic disease prevention. Journal of Food Science, 87(6), 2291–2309. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9321083/
- Reiland, H., & Slavin, J. (2015). Systematic Review of Pears and Health. Nutrition Today, 50(6), 301–305. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657810/
- Sarma, P. P., Gurumayum, N., Verma, A. K., & Devi, R. (2021). A pharmacological perspective of banana: implications relating to therapeutic benefits and molecular docking. Food & function, 12(11), 4749–4767. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33960338/
- U.S. Department of Agriculture (16 de diciembre del 2019). Pears, raw, bartlett. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/746773/nutrients