7 порад для зниження рівня поганого холестерину
Оскільки холестерин – це жирова молекула, що притаманна всім тваринам, в організмі людини ця речовина також є. Ця молекула є частиною всіх без винятку клітин в організмі. Холестерин міститься не тільки у мембранах, але й у самій структурі клітин. Зниження рівня поганого холестерину потрібно розпочати вже сьогодні.
Він відіграє неймовірно важливу роль, адже відповідає за однорідність як внутрішньої, так і зовнішньої оболонки клітин. До того ж, холестерин бере участь у поділі та розмноженні клітин.
Ця речовина виконує одну з основних ролей у процесі утворення стероїдних гормонів, які продукують ендокринні залози. Прикладами таких гормонів є кортизон, а також статеві гормони – тестостерон та естроген.
Засвоєння холестерину організмом людини
Насправді всі клітини в організмі людини характеризуються присутністю метаболічного механізму, який необхідний для вироблення холестерину. Втім, організму людини краще отримувати цю речовину менш складним шляхом, а саме за допомогою вживання певних харчових продуктів.
Зверніть увагу, що організм не вміє самотужки розщеплювати молекули холестерину. Вивести цю сполуку можна за допомогою тільки однієї речовини – жовчі, що синтезується у печінці.
Жовчні кислоти мають здатність розчиняти жири, які містяться у харчових продуктах. Тим самим вони допомагають організму краще засвоювати жири з їжі.
У деяких випадках холестерин може призвести до розвитку серйозних проблем зі здоров’ям, особливо за умови підвищення рівня поганого холестерину в організмі.
Оскільки молекули холестерину рухаються по крові, його надлишок осідає на стінках артерій. З часом це призводить до часткового або повного блокування артерій. Зверніть увагу, що закупорення артерій, які транспортують кров до серця, може призвести до серцевого нападу та навіть летальних наслідків.
Не забувайте, що молекули жиру можуть мати як негативний, так і позитивний вплив на організм людини залежно від їхньої щільності.
У чому різниця між хорошим та поганим холестерином?
Як ми вже згадували раніше, існує тільки один вид молекул холестерину.
Зверніть увагу, що холестерин міститься винятково у продуктах тваринного походження, зокрема у яловичині, свинині, курятині, рибі, ягнятині, молюсках тощо. Кількість холестерину залежить від конкретного виду м’яса та морепродуктів.
Дивіться також: Корисні горіхи, які є незамінними для здоров’я
Однак різниця між поганим та хорошим холестерином полягає у його розміщенні та щільності його складових.
Холестерин – це жир, а жири завжди вкриті протеїновими та ліпідними оболонками, які й допомагають цій речовині рухатися по крові. Холестерин, протеїни та тригліцериди розташовуються у невеликих ділянках, що мають назву ліпопротеїни. Завдяки цьому вони й мають здатність рухатися по організму разом з кров’ю.
Ліпопротеїни можна класифікувати залежно від кількості цих сполук в організмі людини:
- Ліпопротеїни дуже низької щільності, які містять більшу кількість жирів та тригліцеридів.
- Ліпопротеїни низької щільності. Вони не тільки багаті на вміст жирів, але й відповідають за транспортування 3/4 всього холестерину, що міститься у крові.
- Ліпопротеїни високої щільності, які характеризуються високим вмістом протеїнів та холестерину.
Поганий холестерин, або ліпопротеїни низької щільності
Ці часточки, також відомі як ліпопротеїни низької щільності (LDL), виконують одну важливу функцію – вони транспортують більшу частину холестерину через кров від печінки до тканин інших внутрішніх органів.
Надлишок холестерину осідає на стінках артерій, що з часом може призвести до розвитку серйозних проблем зі здоров’ям. Ба більше, блокування артерій підвищує ризик серцевого нападу. Саме тому цей вид ліпопротеїнів називають поганим холестерином.
Хороший холестерин, або ліпопротеїни високої щільності
Ліпопротеїни високої щільності транспортують холестерин до печінки з метою подальшого виведення його з організму. Іншими словами, ці речовини прискорюють процес очищення стінок артерій від молекул холестерину. Оскільки ліпопротеїни високої щільності сприяють покращенню кровотоку та запобігають розвитку багатьох захворювань, їх називають хорошим холестерином.
Ця стаття може вас зацікавити: Збагачені кальцієм продукти для зміцнення кісток
Симптоми підвищення рівня холестерину в організмі
Попри те, що наш організм часто посилає тривожні сигнали та вмикає захисні механізми при появі певних розладів, підвищення рівня холестерину дуже часто відбувається непомітно для людини. Ба більше, людина може мати майже критично високий рівень холестерину і навіть про це не здогадуватися впродовж тривалого періоду часу.
Проте на останніх стадіях, коли проблему високого рівня поганого холестерину не було вчасно виявлено та подолано, у хворого можуть з’явитися ознаки розладів у роботі серцево-судинної системи, серцевого нападу, церебрального тромбозу, стенокардії (грудної жаби), тощо.
До того ж люди з підвищеним рівнем холестерину часто страждають на порушення роботи опорно-рухового та мовленнєвого апаратів.
Ефективні методи зниження рівня поганого холестерину та підвищення рівня хорошого холестерину в організмі людини
Безсумнівно, організм не може функціонувати належним чином без холестерину. Втім, з часом підвищений рівень холестерину може негативно вплинути на самопочуття та здоров’я людини.
Саме з цих міркувань ми вирішили поділитися з вами простими та водночас неймовірно ефективними порадами для зниження рівня поганого холестерину та підвищення кількості молекул ліпопротеїнів високої щільності.
1. Змініть спосіб життя та щоденні звички
Уникнути підвищення рівня холестерину можна за умови дотримання активного та здорового способу життя. Що саме ми маємо на увазі? Наприклад, раціон з низьким вмістом насичених жирів, регулярне фізичне навантаження, підтримання ваги, відмова від шкідливих звичок, тощо.
2. Додайте до свого меню продукти з ненасиченими жирами
Ці корисні та незамінні для організму людини жири можна знайти у таких продуктах: оливкова олія, горіхи, олія на основі різних видів насіння, риба (луфар, сардини, лосось), бобові та різні види насіння.
3. Їжте продукти рослинного походження
Всі продукти рослинного походження, зокрема фрукти, овочі та бобові, характеризуються низькою калорійністю та високим вмістом ненасичених жирів. Це означає, що ці харчові продукти зовсім не містять холестерину. До того ж, до складу овочів входять стероли, які допомагають очищувати кров від молекул жиру.
Згідно з результатами чисельних досліджень, свіжі овочі та фрукти повинні бути присутніми у раціоні кожного, адже саме ці корисні продукти позитивно впливають на самопочуття та здоров’я людини.
4. Підтримуйте вагу на стабільному рівні
Одним з основних методів зниження рівня поганого холестерину безпечним шляхом є підтримання стабільної ваги. Не забувайте, що зайва вага та ожиріння призводять до підвищення холестерину в організмі людини.
Якщо ви наберете кілька зайвих кілограмів, то і кількість поганого холестерину у вашому організмі також неодмінно зросте.
5. Регулярно займайтеся спортом
Сидячий спосіб життя також призводить до підвищення рівня холестерину. Якщо вашою метою є зниження рівня поганого холестерину та підвищення кількості ліпопротеїнів високої щільності, радимо вам регулярно займатися спортом.
6. Скоротіть кількість алкоголю у раціоні
Ні для кого не таємниця, що зловживання алкоголем негативно впливає на роботу серця та печінки. Як ми вже згадували раніше, печінка бере важливу участь у процесі виведення з організму холестерину. Саме з цих міркувань ми рекомендуємо зменшити кількість алкоголю у раціоні або повністю відмовитися від нього. За допомогою цієї корисної звички ви зможете прискорити процес зниження рівня поганого холестерину в організмі.
7. Зменшіть кількість насичених жирів у щоденному меню
Звісно, коли мова йде про різноманітний та збалансований раціон, то до щоденного меню неодмінно повинні входити такі продукти, як яйця, молочні продукти, вершкове масло, сосиски та різні види м’яса.
Втім, дієтологи наполегливо рекомендують споживати ці продукти у помірній кількості, адже вони містять велику кількість трансжирів та сприяють підвищенню рівня жирових молекул в організмі людини. До того ж, більшість таких продуктів характеризуються високим вмістом калорій та цукру, що негативно впливає на фігуру людини.
Лікарі не рекомендують зловживати продуктами з високим вмістом насичених жирів, холестерину та солі. Саме тому радимо скоротити споживання випічки, смаженої їжі, шоколаду та солодких газованих напоїв.
Як бачите, холестерин є незамінним для підтримання внутрішнього балансу та належного функціонування всіх внутрішніх органів та систем. Утім, необхідно завжди піклуватися про зниження рівня поганого холестерину та підвищення рівня хорошого холестерину, адже лише так ви зможете завжди гарно почуватися.
Чи готові ви змінити своє життя вже сьогодні? Тоді візьміть на озброєння наші рекомендації для зниження рівня поганого холестерину та переконайтеся в їхній ефективності на власному досвіді!
- Huff T, Jialal I. Physiology, Cholesterol. [Updated 2019 Mar 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/
- Elshourbagy NA, Meyers HV, Abdel-Meguid SS. Cholesterol: the good, the bad, and the ugly – therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia. Med Princ Pract. 2014;23(2):99–111. doi:10.1159/000356856
- Janse Van Rensburg, W. J. (2019). Lifestyle Change Alone Sufficient to Lower Cholesterol in Male Patient With Moderately Elevated Cholesterol: A Case Report. American Journal of Lifestyle Medicine. https://doi.org/10.1177/1559827618806841
- Adebawo O, Salau B, Ezima E, et al. Fruits and vegetables moderate lipid cardiovascular risk factor in hypertensive patients. Lipids Health Dis. 2006;5:14. Published 2006 Jun 5. doi:10.1186/1476-511X-5-14
- Schaefer, E. J., Lichtenstein, A. H., Lamon Fava, S., Mcnamara, J. R., Schaefer, M. M., Rasmussen, H., & Ordovas, J. M. (1995). Body Weight and Low-Density Lipoprotein Cholesterol Changes After Consumption of a Low-Fat Ad Libitum Diet. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1995.03530180044028
- Wang Y, Xu D. Effects of aerobic exercise on lipids and lipoproteins. Lipids Health Dis. 2017;16(1):132. Published 2017 Jul 5. doi:10.1186/s12944-017-0515-5