7 причин їсти редиску. Вона дуже корисна!

Колір редиски підказує нам, що вона багата на флавоноїди, а пряний смак cвідчить про корисність для печінки
7 причин їсти редиску. Вона дуже корисна!

Останнє оновлення: 19 листопада, 2018

Ці овочі невеличкі, мають яскравий смак і додають смачної свіжості до салатів. Якщо ви любите їсти редиску, вам дуже пощастило. Чому? Ваше здоров’я та тіло колись неодмінно подякують за такі кулінарні вподобання.

Існує багато різновидів редиски: біла, червона, фіолетова, чорна та навіть зелена (як ви знаєте, саме з цього типу пряної редиски й роблять васабі).

Цікаво зазначити, що навіть олія, яку виготовляють із насіння цього овоча, є дуже корисною. Її використовують у багатьох засобах для догляду за шкірою, наприклад від вітіліго.

Редиска дешева та її легко можна купити в супермаркетах і на ринку. Рекомендуємо обирати органічно вирощену редиску та їсти її свіжою, додавати в салати.

У вашому організмі відбуватимуться позитивні зміни. Далі ми розповімо про корисні властивості редиски докладніше.

1. Чому їсти редиску корисно для печінки

Редиска позитивно впливає на здоров’я печінки. Вона володіє детоксифікувальними властивостями та виводить із крові токсини й відходи.

  • Наприклад, вона буде дуже корисною для хворих на жовтяницю, оскільки знижує рівень білірубіну та контролює його.
  • Редиска також захищає червоні кров’яні тільця, покращуючи притік кисню в кров.

2. Допомагає від інфекцій сечовивідних шляхів

інфекції сечовивідних шляхів

Як ми всі добре знаємо, інфекції сечовивідних шляхів – це поширене явище серед жінок. Утім достатньо просто почати додавати редиску до салатів, щоб захистити себе від цієї поширеної проблеми.

  • Редиска володіє сечогінними властивостями та натуральним чином збільшує вироблення сечі.
  • Вона також є потужним антибактеріальним засобом, який чудово бореться з інфекціями та захищає нирки.

Один зі способів запобігти інфекціям сечовивідних шляхів – пити сік на основі редиски двічі на тиждень.

Записуйте рецепт.

Інгредієнти

  • 2 редиски
  • Сік 1 апельсина
  • 5 полуниць
  • 1 склянка води (200 мл)

Приготування

  • Спершу потрібно ретельно помити редиску та полуниці. Після цього видавити апельсиновий сік.
  • Тепер треба збити редиску та полуниці до однорідної маси, а потім змішати їх із водою та натуральним апельсиновим соком.
  • Це шейк має дуже яскравий смак, навіть дещо пряний, утім він є ідеальним засобом для захисту сечовивідних шляхів.

3. Редиска сприяє схудненню

Додавайте редиску в салат

Редиска – це чудовий компонент будь-якої здорової дієти для втрати ваги. У ній міститься мало вуглеводів і водночас дуже багато клітковини, вітаміну С, калію, кальцію та магнію.

Дієтологи радять їсти редиску, тому що вона стимулює втрату ваги та покращує метаболізм (перетворює жир в енергію).

4. Редиска та здорове серце

Редиска – це неймовірне джерело антоціанів – типу флавоноїдів, які якраз і надають їй характерного рожевого кольору, а також сприяють здоров’ю серцево-судинної системи.

  • Антоціани володіють винятковою здатністю запобігати затвердінню та запаленню вен і артерій.
  • Усі типи фруктів та овочів червоного або синього кольору забезпечують організм потрібним рівнем цього типу флавоноїду.

5. Знижує тиск крові

Тиск крові

Редиска – надзвичайно багате джерело калію. Добре відомо, що цей мінерал є необхідним для контролю за тиском крові.

Він також покращує кровотік, тому кров рівномірно розподіляється в усьому організмі.

Щоб максимально скористатися поживними властивостями редиски, візьміть собі на замітку рецепт цього натурального соку.

Інгредієнти

  • 2 редиски
  • 2 моркви
  • 1 склянка води (200 мл)

Приготування

Ми вже говорили, що смак таких шейків на основі редиски досить “сильний”. Проте вони дуже смачні та не менш корисні. Неодмінно спробуйте!

  • Спершу ретельно помийте редиску та моркву. Не забувайте, що завжди краще використовувати домашні рослини, фрукти й овочі. 
  • Коли всі інгредієнти чисті, збийте їх до консистенції соку, а потім просто додайте склянку води.

Це дешевий шейк із чудовими лікувальними властивостями.

6. Догляд за шкірою

Вітамін С, фосфор, цинк і вітаміни групи B, які містяться в редисці, допомагають піклуватися про шкіру.

  • Редискова вода (після варіння редиски) також допомагає підтримувати хороший рівень вологи в дермі.
  • Цікаво зазначити, що дехто навіть використовує сиру редиску як засіб для очищення обличчя. Не забувайте, що в косметичній індустрії цей коренеплід застосовують для лікування проблем зі шкірою, адже він має потужні дезінфікувальні властивості.

7. Зміцнює імунну систему

Імунна система

Як бачите, існує багато причин додати редиску до здорового раціону. Утім однією з найважливіших є те, що вона зміцнює імунну систему.

  • Редиска містить надзвичайно багато вітаміну C, який збільшує природні захисні сили та посилює “здоров’я” білих кров’яних клітин. 
  • Цей коренеплід не лише зміцнює імунну систему, а й регулює метаболізм, сприяє синтезу колагену та забезпечує організм необхідним білком, який захищає від атеросклерозу.

Тож… не забувайте додавати редиску до своїх салатів!



  •  Banihani S. A. (2017). Radish (Raphanus sativus) and Diabetes. Nutrients9(9), 1014. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622774/
  • Beevi, S. S., Mangamoori, L. N., Subathra, M., & Edula, J. R. (2010). Hexane extract of Raphanus sativus L. roots inhibits cell proliferation and induces apoptosis in human cancer cells by modulating genes related to apoptotic pathway. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands)65(3), 200–209. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20652750/
  • Beevi, S. S., Mangamoori, L. N., & Gowda, B. B. (2012). Polyphenolics profile and antioxidant properties of Raphanus sativus L. Natural Product Research, 26(6), 557-563. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2010.521884
  • Blekkenhorst, L. C., Sim, M., Bondonno, C. P., Bondonno, N. P., Ward, N. C., Prince, R. L., Devine, A., Lewis, J. R., & Hodgson, J. M. (2018). Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Nutrients10(5), 595. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986475/
  • Castro-Torres, I. G., Naranjo-Rodríguez, E. B., Domínguez-Ortíz, M. Á., Gallegos-Estudillo, J., & Saavedra-Vélez, M. V. (2012). Antilithiasic and hypolipidaemic effects of Raphanus sativus L. var. niger on mice fed with a lithogenic diet. Journal of biomedicine & biotechnology2012, 161205. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471002/
  • Castro‐Torres, I. G., De la O‐Arciniega, M., Gallegos‐Estudillo, J., Naranjo‐Rodríguez, E. B., & Domínguez‐Ortíz, M. Á. (2014). Raphanus sativus L. var niger as a source of phytochemicals for the prevention of cholesterol gallstones. Phytotherapy Research28(2), 167-171. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.4964
  • Gamba, M., Asllanaj, E., Raguindin, P. F., Glisic, M., Franco, O. H., Minder, B., Bussler, W., Metzger, B., Kern, H., Muka, T., (2021). Nutritional and phytochemical characterization of radish (Raphanus sativus): A systematic review. Trends in Food Science & Technology113, 205-218. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224421003058
  • Hwang, K. A., Hwang, Y., Hwang, H. J., & Park, N. (2022). Hepatoprotective Effects of Radish (Raphanus sativus L.) on Acetaminophen-Induced Liver Damage via Inhibiting Oxidative Stress and Apoptosis. Nutrients14(23), 5082. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36501112/
  • Isemura M. (2019). Catechin in Human Health and Disease. Molecules (Basel, Switzerland)24(3), 528. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6384718/
  • Jadoun, J., Yazbak, A., Rushrush, S., Rudy, A., & Azaizeh, H. (2016). Identification of a New Antibacterial Sulfur Compound from Raphanus sativus Seeds. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2016, 9271285. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5066007/
  • Kumar A. (2004). Influence of radish consumption on urinary calcium oxalate excretion. Nepal Medical College journal : NMCJ6(1), 41–44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15449653/
  • Lee, S. W., Yang, K. M., Kim, J. K., Nam, B. H., Lee, C. M., Jeong, M. H., Seo, S. Y., Kim, G. Y., & Jo, W. S. (2012). Effects of White Radish (Raphanus sativus) Enzyme Extract on Hepatotoxicity. Toxicological research28(3), 165–172. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834419/
  • Lee, K. D., & Shim, S. Y. (2022). Anti-Inflammatory Food in Asthma Prepared from Combination of Raphanus sativus L., Allium hookeri, Acanthopanax sessiliflorum, and Dendropanax morbiferus Extracts via Bioassay-Guided Selection. Foods11(13), 1910. https://www.mdpi.com/2304-8158/11/13/1910
  • Manivannan, A., Kim, J. H., Kim, D. S., Lee, E. S., & Lee, H. E. (2019). Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus-A Comprehensive Overview. Nutrients11(2), 402. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412475/
  • Moon, P. D., & Kim, H. M. (2012). Anti-inflammatory effect of phenethyl isothiocyanate, an active ingredient of Raphanus sativus Linne. Food chemistry131(4), 1332-1339. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030881461101404X
  • Oh, M. J., Lee, H. H. L., Lee, H. B., Do, M. H., Park, M., Lee, C. H., & Park, H. Y. (2022). A water soluble extract of radish greens ameliorates high fat diet-induced obesity in mice and inhibits adipogenesis in preadipocytes. Food & function13(14), 7494–7506. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35686604/
  • Taniguchi, H., Kobayashi-Hattori, K., Tenmyo, C., Kamei, T., Uda, Y., Sugita-Konishi, Y., Oishi, Y., & Takita, T. (2006). Effect of Japanese radish (Raphanus sativus) sprout (Kaiware-daikon) on carbohydrate and lipid metabolisms in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Phytotherapy research : PTR20(4), 274–278. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16557609/
  • United States Department of Agriculture. (2019). Radishes, raw. FoodData Central. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169276/nutrients

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.