7 продуктів для виведення нікотину з організму
Вплин нікотину на організм людини тягне за собою серйозні побічні ефекти.
Ця сполука викликає залежність і негативно впливає не лише на здоров’я курця, усі, хто знаходяться поруч, перебувають під загрозою розвитку тих самих захворювань.
Нікотин у тютюнових виробах може викликати таку саму залежність, як алкоголь, кокаїн чи морфін. Цей факт не можна недооцінювати.
Відмовитися від куріння непросто. Організм і мозок дуже швидко звикають до нікотину, і коли його починає бракувати, у людини виникають типові симптоми: тривога, дратівливість, збудженість.
Немає різниці, чи ви самі курите, чи хтось із ваших близьких має таку згубну звичку, важливо знати, що під впливом куріння в організмі відбуваються зміни, які загрожують здоров’ю. Тому варто вжити рішучих заходів, щоб покращити якість свого життя та добробут.
Далі ми розповімо про продукти, які можуть допомогти очистити організм від нікотину. Утім, спершу, звісно, потрібно повністю відмовитися від сигарет.
Наступний крок – вилікувати легені та вивести токсини з організму, а також максимально дотримуватися правильного режиму харчування.
Вплив нікотину на організм
Коли ми думаємо про наслідки куріння, перше, що спадає на думку, – рак легень.
Однак навіть якщо не вдаватися до такої крайності, існує багато інших розладів, які не привертають належної уваги.
Читайте статтю про 3 прості рецепти, що допоможуть утриматися від куріння
Рак легенів із часом розвивається лише в деяких курців.
А от насправді ми не зважаємо на наслідки, що виникають у 100% людей, які курять.
- Пришвидшений пульс.
- Коли нікотин потрапляє в мозок, він впливає на нейромедіатори, зокрема допамін. Людина почувається більш розслабленою, але це триває лише деякий час.
- Після однієї або двох годин виникає потреба ще в одній дозі. Залежність розвивається швидко.
- Нікотин змінює метаболізм.
- Це один ефект цього алкалоїду – вплив на травлення. Він сповільнює процеси в шлунку.
- Нікотин також підвищує кислотність організму та погіршує роботу підшлункової залози.
- Відбуваються зміни в кишківнику та з’являється подразнення.
- Постійне вживання нікотину стимулює вироблення шлункового соку.
Продукти, які очищають організм від нікотину
Неважливо, чи ви курець, який вирішив відмовитися від цієї згубної звички, чи ні, краще звернути увагу на своє харчування, щоб вивести токсини з організму.
Також не варто забувати про те, що сигарети з низьким вмістом нікотину та нікотинові наліпки не є корисними. Вони можуть бути способом поступово кинути курити, але при тривалому використання стають небезпечними.
Читайте статтю: “10 натуральних інгредієнтів, щоб очистити легені курця“
Тому найкраще зібрати всю волю в кулак, контролювати чинники, які спонукають вас запалити сигарету, та просто опиратися спокусі. Життя без куріння є синонімом здоров’я. Про це варто пам’ятати.
А тепер візьміть собі на замітку, які саме продукти допомагають позбутися шкідливого впливу нікотину на організм.
1. Натуральний апельсиновий сік, гранат і лимон
Чистий вітамін С дорівнює здоров’ю. Цей натуральний компонент володіє лікувальними властивостями для всіх курців. Він допомагає відновити пошкоджені клітини, покращує циркуляцію, виводить токсини та підвищує кількість червоних кров’яних тілець.
Щоранку поєднуйте апельсиновий сік із соком половинки лимона та насінням половинки граната. Для цього збийте їх у блендері та випийте перед сніданком. Якщо хочете, можете додати трохи меду.
2. Броколі
Броколі дуже ефективно виводить метали та токсини з організму.
Цей овоч чудово запобігає раку та, перш за все, важливий тому, що є одним із найкращих джерел вітамінів C та B5.
3. Імбир
Неодмінно додавайте свіжий імбир у різні страви. Лише два чи три грами тертого імбиру в салаті дадуть свій результат.
Саме цей коренеплід чи не найбільше рекомендують тим, хто хоче кинути курити та вивести з організму токсини, як-от нікотин.
4. Морквяний сік
Люди, які відмовляються від куріння, мають пити багато рідини. З організму потрібно “вимити” всі шкідливі сполуки, які накопичилися в ньому з часом.
Морквяний сік, який є багатим на вітаміни A, B, C та K, особливо рекомендують пити для виведення нікотину.
Читайте також: “Прихована депресія: постійне почуття провини“
5. Малина
Учені Інституту медичних наук при Державному університеті Ідальго (Мексика) у ході цікавого дослідження виявили, що малина чудово допомагає при відмові від куріння.
Було також виявлено, що в малині міститься багато еллагової кислоти. Ця сполука володіє здатністю виводити нікотин та інші руйнівні сполуки з організму.
6. Шпинат
Їжте сирий шпинат. Не готуйте його, адже він утратить вітаміни та фолієву кислоту, які є надзвичайно важливими для виведення нікотину з організму.
7. Перець
Так само, як і шпинат, перець краще їсти сирим. Просто наріжте трохи перцю та додавайте його в салати.
Перець містить дуже багато вітамінів C, B2 та B6, без яких неможливо добре вилікувати організм від згубного впливу тютюну.
- Alamsyah, R., Satari, M., Pintauli, S., & Iskandar, S. (2024). Molecular docking study of ginger (Zingiber officinale) on Immunoglobulin A for smoking cessation. Pharmacia, (1), 1-7. https://pharmacia.pensoft.net/article/116751/
- Azlan, A., Sultana, S., Huei, C., & Razman, M. (2022). Antioxidant, anti-obesity, nutritional and other beneficial effects of different chili pepper: A review. Molecules, 27(3), 898. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839052/
- Da Silva Dias, J. C. (2014). Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts. Food And Nutrition Sciences, 05(22), 2147-2156. https://www.scirp.org/journal/paperinformation?paperid=52066
- Dorna, M., Barbosa, E., Callegari, M., Tanni, S., Chiuso-Minicucci, F., Felix, T., Seneda, A., Correa, C., Fernandes, A., Azevedo, P., Polegato, B., Rogero, M., Paiva, S., Zornoff, L., Reis, P., & Minicucci, M. (2021). Orange Juice Attenuates Circulating miR-150-5p, miR-25-3p, and miR-451a in Healthy Smokers: A Randomized Crossover Study. Frontiers in Nutrition, 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8740272/
- Fadnes, L, & Balakrishna, R. (2024). Nuts and seeds – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food & Nutrition Research, 68. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10870978/
- Fakhri, S., Patra, J., Das, S., Das, G., Majnooni, M., & Farzaei, M. (2021). Ginger and Heart Health: From Mechanisms to Therapeutics. Current molecular pharmacology, 14(6), 943–959. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33297926/
- Franke, A., Cooney, R., Henning, S., & Custer, L. (2005). Bioavailability and Antioxidant Effects of Orange Juice Components in Humans. Journal Of Agricultural And Food Chemistry, 53(13), 5170-5178. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf050054y
- Lee, H., Park, Y., & Kang, M. (2011). The effect of carrot juice, β-carotene supplementation on lymphocyte DNA damage, erythrocyte antioxidant enzymes and plasma lipid profiles in Korean smoker. Nutrition Research and Practice, 5(6), 540–547. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3259297/
- Miano, T. (2016). Nutritional value of Spinacia oleraecea spinach-an overview. International Journal of Life Sciences and Review, 2(12), 172-174. https://www.researchgate.net/publication/316488658_NUTRITIONAL_VALUE_OF_SPINACIA_OLERAECEA_SPINACH-AN_OVERVIEW
- Richardson, D., Ansell, J., & Drummond, L. (2018). The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. European Journal of Nutrition, 57(8), 2659–2676. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267416/
- Riso, P., Martini, D., Visioli, F., Martinetti, A., & Porrini, M. (2009). Effect of broccoli intake on markers related to oxidative stress and cancer risk in healthy smokers and nonsmokers. Nutrition and Cancer, 61(2), 232–237. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19235039/
- Shi, J., Liu, F., Zhang, W., Liu, X., Lin, B., & Tang, X. (2015). Epigallocatechin-3-gallate inhibits nicotine‑induced migration and invasion by the suppression of angiogenesis and epithelial‑mesenchymal transition in non-small cell lung cancer cells. Oncology Reports, 33(6), 2972-2980. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25845434/
- Stote, K., Burns, G., Mears, K., Sweeney, M., & Blanton, C. (2023). The Effect of Berry Consumption on Oxidative Stress Biomarkers: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials in Humans. Antioxidants (Basel, Switzerland), 12(7), 1443. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10376627/
- Vahapoglu, B., Erskine, E., Gultekin Subasi, B., & Capanoglu, E. (2021). Recent Studies on Berry Bioactives and Their Health-Promoting Roles. Molecules (Basel, Switzerland), 27(1), 108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747047/
- Yoshida, K., Ushida, Y., Ishijima, T., Suganuma, H., Inakuma, T., Yajima, N., Abe, K., & Nakai, Y. (2015). Broccoli sprout extract induces detoxification-related gene expression and attenuates acute liver injury. World journal of gastroenterology, 21(35), 10091–10103. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4572790/
- Zhuang, Y., Chen, L., Sun, L., & Cao, J. (2012). Bioactive characteristics and antioxidant activities of nine peppers. Journal Of Functional Foods, 4(1), 331-338. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612000023