7 продуктів, які підвищують рівень сечової кислоти
Якщо у крові є велика кількість сечової кислоти, це може призвести до артриту або подагри. Коли рівень сечової кислоти збільшується, вона накопичується в рідинах суглобів, викликає запалення і біль, головним чином впливаючи на пальці ноги та щиколотки.
Деякі харчові продукти містять багато пуринів, які підвищують рівень сечової кислоти в крові. Проведення регулярних аналізів крові та збалансоване харчування – це два ключі для запобігання цій проблемі.
Продукти, які підвищують рівень сечової кислоти
1. Молюски
Ці продукти багаті на пурини, тому ви повинні їсти їх помірковано, якщо у вас високий вміст сечової кислоти. Серед них краби, креветки, устриці, молюски та мідії.Необхідно уникати споживання цих продуктів як свіжих, так і консервованих, оскільки навіть перероблені молюски можуть збільшити рівень сечової кислоти в крові.
Відвідайте цю статтю: Натуральні засоби від сечової кислоти і подагри
2. Червоне м’ясо
Це їжа, яка найчастіше відповідальна за збільшення рівня сечової кислоти. Вам варто повністю уникати його, якщо у вас є проблеми з цією речовиною. Свинина і яловичина містять велику кількість пуринів. Також необхідно згадати жирне м’ясо, фарш, нирки та нутрощі.
3. Бобові
Сочевиця, нут і боби відомі своїми високими концентраціями пуринів, тому люди з високим рівнем сечової кислоти повинні обмежувати споживання до 1-2 разів на тиждень.4. Деякі овочі
Деякі овочі, які ви повинні їсти помірковано або яких треба уникати, якщо у вас виникли проблеми з сечовою кислотою: спаржа, гриби, кольорова капуста, шпинат, редис та цибуля-порей.
5. Алкоголь
насправді є більш шкідливим для людей з високим вмістом сечових кислот, ніж молюски або червоне м’ясо. Це можна пояснити тим, що воно збільшує вироблення цієї кислоти у організмі та ускладнює її виведення. Експерти рекомендують уникати пива, якщо ви страждаєте від подагри.6. Солодкі напої та солодкі десерти
Безалкогольні напої та перероблені фруктові соки містять кукурудзяний сироп, який стимулює виробництво сечової кислоти. Також випічка, печиво, тістечка тощо сповнені цукром, що погіршить ваш стан.
7. Кава
Якщо ви п’єте забагато кави, це може бути шкідливим для вашого здоров’я, тому найкраще пити лише 1-2 чашки на день.Симптоми підвищеного рівня сечової кислоти
Коли ваш рівень стає дуже високим, у вас виникає подагра та камені в нирках. Найпоширеніші симптоми:
- біль у великому пальці ноги
- інтенсивний біль та запалення суглобів
- складність з сечовипусканням
- нестабільний пульс
- біль у колінах
- камені в нирках
- втома
- жорсткі утворення навколо суглобів
Лікар повинен поставити правильний діагноз і призначити схему лікування, яка передбачатиме зміни раціону.
Ви хочете знати більше? Читайте: Подагра: симптоми та способи лікування
Як лікувати високий рівень сечової кислоти
Біль може бути дуже тривожним, але ви можете дещо зробити, щоб пом’якшити проблему, наприклад, прикласти холодні компреси до суглобів.
- Лікар може призначати нестероїдні протизапальні ліки, що можуть принести величезне полегшення.
- Вам можуть рекомендувати розпочати прийом ліків з низьких доз і збільшувати їх поступово.
- Ваше лікування може тривати від 6 до 12 місяців.
- Протягом цього періоду ви повинні дбати про свій раціон і регулярно робити помірні фізичні вправи.
Зразок дієти для зниження рівня сечової кислоти
Ця дієта містить білок, що походить переважно з молочних продуктів та яєць. Ви можете додати кролика як джерело м’яса, якщо хочете, адже він має низький вміст пурину і низький рівень холестерину.Сніданок
- 1 склянка знежиреного молока
- 2 скибочки хліба з цільного зерна
Перекус
- 1 банан
Обід
- ньокки з томатним соусом
- смажена на грилі біла риба
Полуденний перекус
- 1 скибочка кавуна
Вечеря
- баклажан з пармезаном
- салат з помідорами, морквою та базиліком
Ви можете змішувати інгредієнти, як вам подобається, однак не забувайте збалансувати білок, овочі, фрукти та зерно. Знизьте вміст жиру.
Пам’ятайте: ця стаття має на меті надати інформацію і не замінить рекомендації лікаря.
Лікарі також можуть рекомендувати іншу дієту, якщо рівень сечової кислоти значно перевищує норму.
Піклуватися про своє здоров’я, адже це найголовніше, що у вас є! Ніхто, крім вас, не зможе це зробити.
- Álvarez-Lario, B., & Alonso-Valdivielso, J. L. (2014). Hiperuricemia y gota: el papel de la dieta. Nutricion Hospitalaria. 29 (4), 760-770. https://scielo.isciii.es/scielo.php?
- Ayoub-Charette, S., Liu, Q., Khan, T. A., Au-Yeung, F., Blanco Mejia, S., de Souza, R. J, Wolever, T., Leiter, L. A., Kendall, C., & Sievenpiper, J. (2019). Important food sources of fructose-containing sugars and incident gout: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. 9 (5): e024171. https://bmjopen.bmj.com/content/9/5/e024171.info
- George, C. & Minter, D. A. Hyperuricemia.[Updated 2023 Feb 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459218/
- Jakše, B., Jakše, B., Pajek, M. & Pajek, J. (2019). Uric acid and plant-based nutrition. Nutrients, 11(8), 1-15. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/8/1736/htm
- Kakutani-Hatayama, M., Kadoya, M., Okazaki, H., et al. (2017). Nonpharmacological management of gout and hyperuricemia: hints for better lifestyle. American Journal of Lifestyle Medicine, 11 (4), 321-329. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1559827615601973
- Keller, S. (s.f.). Gota. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-de-los-huesos,-articulaciones-y-m%C3%BAsculos/artritis-por-pirofosfato-c%C3%A1lcico-y-gota/gota
- Mayo Clinic. (25 de junio de 2022). Dieta para la gota: qué cosas están permitidas y cuáles no. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gout-diet/art-20048524
- Medline Plus. (30 de abril de 2023). Ácido úrico en la sangre. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000422.htm
- My Health Alberta. (8 de setiembre de 2022). Diet and gout. https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=ty2036&lang=en-ca
- Nieradko-Iwanicka, B. (2021). The role of alcohol consumption in pathogenesis of gout. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1-9. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2021.1911928
-
Pontón, R. A. (2010). Enfermedades relacionadas con la nutrición. Errores congénitos. Invenio: Revista de investigación académica, (24), 147-166. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3394350
- Rho, Y. H., Zhu, Y., & Choi, H. K. (2011). The epidemiology of uric acid and fructose. Seminars in Nephrology. 31 (5): 410-419. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3197219/