Три незвичні маринади для м'яса

Три незвичні маринади для м'яса
Три незвичні маринади для м'яса

Останнє оновлення: 05 лютого, 2019

У минулому маринади для м’яса використовували винятково з однією метою – зберегти продукти свіжими та придатними до вживання якомога довше. Завдяки цій техніці можна було не тільки подовжити термін зберігання продуктів, але й надати їм пікантного смаку. Нині ж деякі кулінарні ідеї зазнали суттєвих змін, тож і маринади для м’яса тепер використовують зовсім з іншою метою.

Додавши до м’яса всього декілька простих інгредієнтів, ви зможете надати стравам неймовірного смаку та аромату, а також зробити текстуру м’яса ніжнішою. 

Усі маринади для м’яса поєднує один ключовий інгредієнт – спеції. Відрізняються тільки пропорції та техніки маринування. Зверніть увагу, що під час маринування не варто використовувати пакетовані спеції та прянощі, адже пластик убиває приємний аромат приправ.

Також не варто використовувати десертне вино або салатні заправки (на зразок соусу “Вінегрет”), адже вони переб’ють автентичний смак м’яса.

Основна перевага цього кулінарного методу полягає у тому, що він покликаний зберегти всі корисні властивості м’яса та натуральні протеїни, що входять до його складу.

Коли людина використовує маринад для приготування м’яса, всі корисні речовини, що входять до його складу, потрапляють в організм та повністю засвоюються. Погодьтеся, це набагато краще, ніж втрачати всі вітаміни під час термічної обробки.

У цій статті ми зібрали рецепти трьох популярних маринадів для м’яса, які неодмінно вразять вас своїм нетривіальним смаком.

Цікаві маринади для м’яса

1. Маринад на основі пива

маринади для м'яса на основі пива

Цей маринад є неймовірно простим у приготуванні, тож він неодмінно стане вам у пригоді, якщо ви не бажаєте проводити багато часу біля плити.

Інгредієнти:

  • 1 кг яловичини
  • 3 зубчики часнику (15 г)
  • 355 мл темного пива
  • 1 столова ложка солі (15 г)
  • 2 столові ложки меленого орегано (30 г)
  • 4 столові ложки Вустерського соусу (90 мл)
  • 1 столова ложка кмину (15 г)
  • 1 столова ложка меленого чорного перцю (15 г)

Спосіб приготування:

  • Помістіть м’ясо у велику миску або контейнер. Додайте до нього орегано, кмин, дрібно нашаткований часник та Вустерський соус.
  • Ретельно перемішайте м’ясо зі спеціями за допомогою рук, щоб рівномірно розподілити соус та приправи.
  • Опісля налийте зверху темне пиво.
  • Накрийте посудину з м’ясом чистою серветкою або помістіть м’ясо у герметичний пакет. Покладіть замариноване м’ясо у холодильник щонайменше на дві години.
  • Через дві години помістіть м’ясо на решітку грилю та запечіть його до готовності з двох сторін.
  • Щойно м’ясо повністю приготується, накрийте його листом алюмінієвої фольги та залиште на 5 хвилин.
  • Подавати м’ясо у пивному маринаді можна з різними гарнірами, зокрема салатами зі свіжих овочів або запеченою картоплею.

2. М’ясо, мариноване у вині і пряних травах

маринади для м'яса на травах

Ця техніка маринування м’яса є, мабуть, однією з найпопулярніших. М’ясо, замариноване таким чином, буде неймовірно смачним, адже його доповнить приємний присмак сухого вина та свіжий аромат пряних трав.

Інгредієнти:

  • 1 кг яловичини
  • 3 зубки часнику (15 г)
  • 1 столова ложка солі (15 г)
  • 2 1/2 склянки червоного сухого вина (350 мл)
  • 1 столова ложка меленого чорного перцю (15 г)
  • 2 столові ложки подрібненого розмарину (30 г)
  • 1 столова ложка подрібненого листя базиліку (15 г)
  • 2 столові ложки оливкової олії (50 мл)

Спосіб приготування:

  • Перш за все, почистіть часник та додайте до нього подрібнений розмарин.
  • Ретельно перемішайте решту спецій з олією в окремій мисці (без м’яса).
  • Помістіть м’ясо у глибоку посудину прямокутної форми, посипте його сумішшю часнику та розмарину. Зверху вилийте заправку з прянощів та олії.
  • Залиште м’ясо маринуватися на ніч при кімнатній температурі або щонайменше на 6 годин у холодильнику.
  • Опісля витягніть м’ясо з контейнера та запечіть його до готовності у духовці або на грилі.
  • Подавати м’ясо у маринаді зі спецій та вина найкраще зі свіжими овочами.

3. Маринад для м’яса на основі меду та лимона

маринади для м'яса на основі меду та лимона

Насправді цей маринад для м’яса є чи не найпростішим у приготуванні. Усе, що вам знадобиться – це поєднати свіжий лимонний сік, трохи свіжої цибулі та дві столові ложки меду. Повірте, такий ароматний маринад не тільки зробить текстуру м’яса неймовірно ніжною, але й надасть йому чудового смаку завдяки комбінації контрастних смаків.

Інгредієнти:

  • 500 г яловичини
  • 1 гострий перець серрано (5 г)
  • 1 ріпчаста цибулина (145 г)
  • 1 столова ложка солі (15 г)
  • 2 столові ложки меду (40 г)
  • 1/2 столової ложки чорного перцю (8 г)
  • 2 столові ложки подрібненої кінзи (30 г)
  • 1 склянка концентрованого лимонного соку (200 мл)
  • рослинна олія за смаком

Спосіб приготування:

  • Перш за все, почистіть та дрібно нашаткуйте цибулю. У невеликій посудині змішайте цибулю з медом, кінзою, лимонним соком, сіллю та перцем. Помістіть м’ясо у готовий маринад.
  • Залиште м’ясо настоятися, щоб всі компоненти добре об’єдналися, а яловичина повністю замаринувалася.
  • Через кілька годин поставте на плиту тефлонову сковорідку та налийте у неї трохи олії. Не зловживайте олією, щоб готове м’ясо не було надто жирним.
  • Коли олія розігріється, помістіть у сковорідку м’ясо та додайте суміш, у якій маринувалася яловичина.
  • Смажте м’ясо до готовності.
  • Подавайте готову яловичину з улюбленим гарніром. Смачного!


  • Marinado. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 17 de marzo de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Marinado
  • Tapsell, L. C., Hemphill, I., Cobiac, L., Patch, C. S., Sullivan, D. R., Fenech, M., … Inge, K. E. (2006). Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. The Medical Journal of Australia.
  • Peter, K. V. (2006). Handbook of Herbs and SpicesHandbook of Herbs and Spices (Vol. 3, pp. 1–537). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1533/9781845691717
  • Kurian, A. (2012). Health benefits of herbs and spices. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 2, pp. 72–88). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095688.72
  • Jeong K, O H, Shin SY, Kim YS. Effects of Different Marination Conditions on Quality, Microbiological Properties, and Sensory Characteristics of Pork Ham Cooked by the Sous-vide Method. Korean J Food Sci Anim Resour. 2018;38(3):506–514. doi:10.5851/kosfa.2018.38.3.506

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.