Безглютенові страви для хворих на целіакію
Вірте чи ні, але навіть у сучасному світі неймовірно важко знайти корисні та поживні безглютенові страви.
Якщо ви також хочете вилучити зі свого раціону глютен, радимо звернути увагу на страви, які містять велику кількість вуглеводів. Для того, щоб правильно та збалансовано харчуватися, необхідно завжди дуже ретельно ставитися до вибору продуктів. Особливо важливо це для тих людей, які не можуть вживати глютен і змушені впродовж всього життя дотримуватися складної спеціальної дієти.
У це важко повірити, проте насправді безглютенові страви містять багато незамінних поживних речовин та вітамінів, які ми часто отримуємо із більш звичних продуктів. Отже, вам не доведеться кардинально змінювати раціон за одну ніч та відмовлятися від усіх улюблених харчів.
Взаємозв’язок між вуглеводами та целіакією
Дуже важливий фактор, який необхідно враховувати при складенні раціону – це велика кількість вуглеводів. Попри їхню погану репутацію, ці речовини є невіддільною частиною хімічної ланки сполук, які перетворюються в енергію.
Ми певні, що більшу частину поширених вуглеводів ви добре знаєте, зокрема цукор, калорійні вироби та мінерали. Є багато різних форм вуглеводів, проте всі вони є важливим “інструментом” для організму людини.
Основна проблема виникає тоді, коли вуглеводи починають накопичуватися в організмі у великих кількостях, і виникає надлишок цих речовин. Перевантаження організму вуглеводами може призвести до розвитку таких проблем, як ожиріння, серцеві захворювання та анемія. Вірте чи ні, але навіть неспроможність вести активний спосіб життя також часто пояснюють великою кількістю вуглеводів в організмі.
Утім, не варто відмовлятися від продуктів, які містять вуглеводи, адже без цих речовин клітини внутрішніх органів не зможуть виконувати свої функції належним чином. Отже, коли вам на очі потраплять слова: “Вуглеводи – це зло”, не вірте жодному іншому слову, написаному в цьому джерелі. Насправді вуглеводи допомагають забезпечувати організм тією енергією, яка необхідна йому для роботи.
Настав час перевірити на практиці свою креативність та присвятити трохи вільного часу для того, щоб випробувати нові та цікаві безглютенові рецепти. Особливо актуальними наші рекомендації будуть для хворих на целіакію, адже вони мусять ретельно добирати продукти до щоденного меню.
Безглютенові страви з високим вмістом вуглеводів
Чому так важливо звернути увагу на те, що безглютенові страви є незамінними для хворих на целіакію?
Пояснити це дуже просто. Одним з найпопулярніших злаків у всьому світі є пшениця. Цей продукт містить багато глютену у своєму складі, а тому продукти з додаванням пшениці можуть стати справжнім випробуванням для хворих на різноманітні розлади травлення.
Не варто забувати, що пшениця входить до складу багатьох продуктів, які ми вживаємо щодня. Глютен є всюди, починаючи від хліба, без якого важко уявити трапезу в кожній оселі, і закінчуючи пончиками, які ми так полюбляємо смакувати з кавою на сніданок або обідній перекус.
А тепер уявіть, що ви живете у світі, де всі спожиті продукти завдають вам страшного болю, проте ви не маєте змоги відшукати у продажу товари, які не містять глютен.
Саме в такій ситуації вам на допомогу прийдуть наші рекомендації та рецепти страв, до складу яких не входить глютен.
Неодмінно візьміть на озброєння ці поживні та водночас неймовірно смачні безглютенові страви!
Безглютеновий сніданок на основі кіноа, яблука та спецій
Ця страва не тільки стане напрочуд гарним вибором для сніданку, але й допоможе поступово відмовитися від звичних злаків та замінити їх на смачнішу та кориснішу альтернативу. За допомогою цього простого та практичного рецепта ви отримаєте чудову можливість урізноманітнити щоденний раціон та покращити якість життя.
Інгредієнти:
- 1/2 склянки кіноа (100 г)
- 1 склянка води (250 мл)
- 2 столові ложки меленої кориці (30 г)
- 1 столова ложка коричневого цукру (15 г)
- 1/2 склянки волоських горіхів (75 г)
- 1 нарізане яблуко
- 2 столові ложки чорниць (40 г)
Спосіб приготування:
- Перш за все візьміть невелику каструлю та підігрійте в ній воду. Щойно вона почне закипати, додайте в каструлю кіноа. Ретельно перемішайте крупу та зніміть каструлю з вогню. Залиште кіноа настоюватися на 5 хвилин.
- Коли кіноа збільшиться в розмірі, додайте до крупи коричневий цукор, мелену корицю та подрібнені волоські горіхи. Знову ретельно перемішайте крупу.
- В кінці приготування додайте до кіноа чорниці та нарізане яблуко.
Безглютенова паста з креветками та соусом песто
Цей рецепт є безпосереднім доказом того, що безглютенові страви можуть бути неймовірно смачними та вишуканими. Безсумнівно, рецепт пасти з морепродуктами та соусом песто варто додати у свою скарбничку.
Інгредієнти:
- 1 склянка безглютенової пасти (200 г)
- 250 г очищених креветок
- 1 склянка зеленого горошку (95 г)
- 2 склянки томатів чері у власному соку (250 г)
- 2 столові ложки соусу песто (30 мл)
Спосіб приготування:
- Для початку потрібно обрати пасту. Підійдуть будь-які ваші улюблені макаронні вироби. Головне правило: паста має бути безглютеновою. Помістіть на плиту каструлю з водою та сіллю. Доведіть воду до кипіння, не забуваючи при цьому час від часу її помішувати.
- Перед тим, як варити пасту, радимо додати в каструлю очищені від панцирів креветки та зелений горошок. Помішуйте овочі та морепродукти. Коли вони будуть готові, вкиньте у воду пасту та варіть до готовності.
- Опісля відкиньте готові інгредієнти страви на друшляк.
- Наприкінці додайте до готової пасти томати у власному соку. Можете вживати страву одразу або ж подати її через кілька годин. Перед подачею неодмінно підігрійте пасту та прикрасьте кількома ложками свіжого соусу песто.
- Nehra, V., Marietta, E. V., & Murray, J. A. (2012). Celiac Disease. In Encyclopedia of Human Nutrition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00046-5
- Biesiekierski, J. R., Peters, S. L., Newnham, E. D., Rosella, O., Muir, J. G., & Gibson, P. R. (2013). No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.04.051
- Mohamed, A. A., Rayas-Duarte, P., Shogren, R. L., & Sessa, D. J. (2006). Low carbohydrates bread: Formulation, processing and sensory quality. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.08.044
- Alvarez-Jubete, L., Arendt, E. K., & Gallagher, E. (2010). Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.10.014
- Kuipers, R. S., de Graaf, D. J., Luxwolda, M. F., Muskiet, M. H. A., Dijck-Brouwer, D. A. J., & Muskiet, F. A. J. (2011). Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular disease. Netherlands Journal of Medicine. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.26285