Чи варто додавати до раціону безглютенові продукти?

Травень 20, 2019

Мільйони людей у ​​всьому світі вирішили перейти на безглютенову дієту. Вони спочатку відмовилися від хліба, пшениці та борошна, а згодом припинили їсти все, що містить цей інгредієнт. Але чи правильно так робити – обирати безглютенові продукти?

Продукція без глютену стала дуже популярною, оскільки в соціальних мережах та засобах масової інформації почали відкрито говорити про целіакію – довічний розлад травлення. Проте багато людей, які не мають целіакії, тепер обирають продукти без глютену.

Примха змусила деяких людей сісти на нову дієту, яка може завдати шкоди їхньому здоров’ю. Ви серед них?

Не хвилюйтеся, у цій статті ми поділимося деякою інформацією, яка може вам допомогти.

Вашому організму складно перетравлювати глютен?

відмова від глютену
Завжди варто уточнити терміни, щоб не було непорозумінь щодо певної теми. Для того, щоб розібратися, ось деякі загальні важливі терміни, які потрібно знати:

  • Целіакія: постійна нетерпимість до клейковини.
  • Глютен: набір білків, що містяться таких в зернах, як пшениця, ячмінь, жито, і всіх їхніх похідних. Крім того, він може бути наявним у більшості оброблених продуктів, оскільки робить тісто м’яким і еластичним.

Згідно з Асоціацією целіакії Аргентини, у ​​цій латиноамериканській країні 1 людина зі 100 страждають від цього розладу, який може пошкодити слизову оболонку кишківника. Це гальмує поглинання таких поживних речовин, як вуглеводи, білки, жири, мінерали і вітаміни.

Перегляньте цю статтю: Безглютенові страви для хворих на целіакію

Деяка статистика

Згідно з даними новин BBC, у 2015 році 70 мільйонів американців відмовилися від глютену в раціоні. З іншого боку, у Великобританії 7% дорослих уникають його через непереносність та алергію. Проте 8% населення перейшли на безглютенові продукти тільки для того, щоб вести здоровий спосіб життя.

У зв’язку з цим вони відзначили, що 60% дорослих купували безглютенові продукти, а 10% сімей в цій країні вважали цей білок «ворогом».

Безглютенова дієта – небезпечна примха

навіщо потрібні безглютенові продукти
Приєднання до «безглютенової» тенденції просто для того, щоб схуднути – це величезна помилка, особливо якщо ви приймаєте рішення без попередніх аналізів чи консультації фахівця.

Фактично, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зазначила, що 6 з кожних 100 споживачів безглютенових продуктів в Іспанії мають проблеми зі здоров’ям.

Попри відносно низькі показники, ВООЗ вказує, що 83% мешканців досі купують спеціалізовані продукти без глютену принаймні раз на тиждень.

Однак багато замінників пшениці та ячменю містять більше цукру та трансжирів. Надмірне споживання цих сполук може негативно вплинути на здоров’я.

Ви можете набрати вагу, якщо відмовитеся від глютену в раціоні без адекватної підготовки. Отже, важливо проконсультуватися з професіоналом, який підкаже вам, чи дійсно доцільно позбутися глютену.

Немає сенсу відмовлятися від глютену

Директор Центру наукових комунікацій Університету Помпеу Фабра Гонсало Казино повідомив газеті La Vanguardia, що немає наукових причин, чому здорова людина повинна обрати безглютенову дієту.

Казино провів дослідження, яке показало, що немає наукової основи стверджувати, що людина без целіакії повинна вибирати дієту без глютену. Він пояснив, що це не принесе користі для здоров’я, тому що це також означає відмові від клітковини, що міститься в зернах і зернових.

Він вважає, що ця поживна речовина є життєво важливою, оскільки допомагає боротися з серцево-судинними захворюваннями і знижує ризик розвитку деяких видів раку та діабету 2 типу.

Крім того, її усунення з раціону може викликати пошкодження кишківника, призвести до закрепів і викликати захворювання дихальних шляхів.

Дізнайтеся більше: Як приготувати безглютеновий хліб: три рецепти

Остерігайтеся примх

Ми не можемо заперечити, що глютен є у більшості продуктів швидкого харчування. І немає сумніву, що відмова від цих продуктів є здоровим вибором, тому що вони містять рафіноване борошно, цукор і шкідливі жири.

Згідно з дослідженням Казино, виробники безглютенових продуктів змусили багатьох людей повірити в те, що цей білок шкодить здоров’ю.

Безглютеновий ринок став бізнесом на мільйони доларів. Якщо ви хочете схуднути й не страждати від непереносність глютену, ми запевняємо вас, що є багато інших варіантів, які можуть допомогти вам досягти своєї мети.

Проте ви завжди повинні розробляти план з втрати ваги під безпосереднім керівництвом фахівця. Погано спланована дієта може завдати серйозної шкоди вашому здоров’ю.

  • Alvarez-Jubete, L., Arendt, E. K., & Gallagher, E. (2010). Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.10.014
  • Pellegrini, N., & Agostoni, C. (2015). Nutritional aspects of gluten-free products. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.7101
  • Bascuñán, K. A., Vespa, M. C., & Araya, M. (2017). Celiac disease: understanding the gluten-free diet. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1238-5
  • Missbach, B., Schwingshackl, L., Billmann, A., Mystek, A., Hickelsberger, M., Bauer, G., & König, J. (2015). Gluten-free food database: the nutritional quality and cost of packaged gluten-free foods. PeerJ. https://doi.org/10.7717/peerj.1337