Дієта MIND: як запобігти синдрому Альцгеймера?

Синдром Альцгеймера є одним з найпоширеніших розумових розладів, який турбує людей у літньому віці. Дієта MIND - це план харчування, який (згідно з результатами чисельних досліджень) здатний запобігти розвиткові хвороби Альцгеймера.
Дієта MIND: як запобігти синдрому Альцгеймера?

Останнє оновлення: 13 травня, 2019

Синдром Альцгеймера – це одне з найжорстокіших дегенеративних захворювань, з яким може зіткнутися людина. Проте є кілька ефективних методів профілактики цієї хвороби, а саме збалансований та насичений поживними речовинами раціон, а також розумна дієта.

Усе, що потрібно знати про розумну дієту

розумна дієта для профілактики альцгеймера

Цей стиль харчування у медицині відомий за своєю повною назвою – “Середземноморська дієта для відтермінування нейродегенеративних захворювань” (Mediterranean Intervention for Neurogenerative Delay, MIND). Розробили раціон дієти науковці з медичного центру університету Раш (Чикаго, Іллінойс, США). Головна мета та призначення розумної дієти – це профілактика та відтермінування розвитку синдрому Альцгеймера.

Для того, щоб правильно скласти раціон дієти, вчені детально проаналізували стиль харчування хворих на це неприємне захворювання та тих, хто перебуває у групі ризику розвитку синдрому Альцгеймера.

Перш за все для того, щоб підібрати дозволені продукти для відтермінування захворювання, вчені проаналізували раціон учасників експерименту віком від 65 років. Це дозволило їм визначити рівень схильності літніх людей до розвитку синдрому Альцгеймера залежно від продуктів, які вони споживають.

Результати досліджень вражають. Науковці дійшли висновку, що люди, які суворо дотримувалися дієти MIND, зменшили ризик розвитку синдрому Альцгеймера аж на 53%.

Ті люди, що вибірково дотримувалися певних рекомендацій зі встановленого плану харчування, також помітили позитивний вплив дієти. Згідно з результатами експерименту, у цих людей ризик розвитку синдрому Альцгеймера зменшився на 35%.

Вчені також довели: що швидше людина почне дотримуватися принципів дієти MIND, то більше у неї шансів уникнути розвитку дегенеративних захворювань у майбутньому. У людей, які правильно харчуються за мірками середземноморської дієти, клітини внутрішніх органів не страждають від дегенерації, як це відбувається при хворобі Альцгеймера.

До того ж, дотримуватися дієти MIND зовсім нескладно. До її складу входять лише 15 продуктів, що належать до 10 різних харчових груп.

Серед основних компонентів середземноморської дієти варто виділити такі продукти: горіхи, овочі, крупи, натуральні олії (містяться у рибі), нежирні види м’яса та вино.

Зверніть увагу, що для отримання позитивного результату необхідно виключити зі свого раціону або принаймні скоротити вживання фаст-фуду, червоного м’яса, рафінованого цукру та вершкового масла.

Читайте також: 5 овочів, які можна виростити у домашніх умовах

Дієта MIND: продукти, які потрібно вживати щодня

дієта для профілактики Альцгеймера

Якщо ви хочете забути про синдром Альцгеймера у похилому віці, до вашого щотижневого раціону мають входити такі продукти: порція квасолі або інших бобових та дві порції будь-яких червоних фруктів. Вчені також рекомендують вживати журавлину, порцію домашньої птиці (нежирні частини), а також порцію білої риби та порцію лосося. Усі ці продукти потрібно розділити на 7 днів.

Окрім усіх вищезгаданих компонентів до складу середземноморської дієти входять такі продукти:

  • Три порції круп
  • Одна порція зелених листових овочів (зокрема мангольд, салат-латук та рукола)
  • Один фрукт (будь-який)
  • Жменя горіхів (наприклад, мигдаль, арахіс та ліщина)
  • Півсклянки червоного вина.

Які продукти потрібно споживати помірно?

Згідно з принципами середземноморської дієти, необхідно скоротити кількість тваринного жиру (смальцю) та вершкового масла у раціоні. Рекомендована добова норма цих харчових продуктів не має перевищувати 1/2 столової ложки.

Дієтологи також рекомендують відмовитися від фаст-фуду, жирних сортів сиру та продуктів, що містять рафінований цукор.

Читайте також: Раннє виявлення хвороби Альцгеймера за допомогою мови 

Вплив середземноморської дієти на синдром Альцгеймера

вплив харчування на синдром Альцгеймера

Є чимало інших доказів того, що харчування має безпосередній вплив на ризик розвитку дегенеративних захворювань, зокрема на синдром Альцгеймера. Згідно з результатами досліджень, що були опубліковані у “Наукових природничих дослідженнях”, вчені з університету Тафтса (Массачусетс, США) дійшли висновку, що стиль харчування тісно пов’язаний з розвитком та перебігом синдрому Альцгеймера.

У ході наукового експерименту науковці годували піддослідних мишей великою кількістю продуктів тваринного походження, які багаті на вміст жирів та цукру. Результати проведеного дослідження довели, що після дотримання такого раціону з часом кількість імунних реакцій у мозку суттєво зменшується.

Незбалансований раціон характеризується великою кількістю смаженої їжі, рафінованого цукру, очищеного борошна та напівфабрикатів. З часом такий стиль харчування призводить до порушення у роботі імунної системи, оскільки організм не здатний засвоювати важку їжу у великих кількостях, і через це починає на неї негативно реагувати.

На жаль, незбалансований раціон та вразливість імунної системи провокують розвиток багатьох дегенеративних захворювань, в тому числі і синдрому Альцгеймера.

Вчені також помітили, що неправильне харчування призводить до підвищення активності у мікроглії, тобто у клітинах нервової системи, які є невіддільною частиною імунної системи. Експерименти, проведені вченими, довели, що цей запальний процес підвищує ризик розвитку синдрому Альцгеймера.

Тепер ви знаєте, чому так важливо правильно харчуватися та налягати на корисні продукти, зокрема на ті, які входять до складу середземноморської дієти MIND.



  • Morris, M. C., Tangney, C. C., Wang, Y., Sacks, F. M., Bennett, D. A., & Aggarwal, N. T. (2015). MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer’s disease. Alzheimer’s & dementia : the journal of the Alzheimer’s Association11(9), 1007-14.
  • Scarmeas N, Stern Y, Tang MX, Mayeux R, Luchsinger JA. Mediterranean diet and risk for Alzheimer’s disease. Ann Neurol. 2006;59:912–921
  • Martinez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al. Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2013;84:1318–1325.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.