Індійська дієта для втрати ваги
У сьогоднішньому світі є чимало дієт для втрати ваги . Проблема у тому, що деякі дієти незбалансовані, а тому шкодять організму.
Варто бути дуже обережними у підборі вдалої дієти. У цій статті розповімо про індійську дієту, яка базується на традиційних рецептах цієї країни.
У чому особливість індійської дієти?
Коли чуємо слово «дієта», відразу ж думаємо про обмеження у споживанні певних продуктів. Але все не зовсім так.
Коли йдеться про індійську їжу, маємо знати, що для приготування страв використовують інгредієнти культури, яка нараховує тисячі років. Основа дієти – це не змішування білків та вуглеводів.
Індійська дієта містить страви з темного рису, велику кількість овочів та фруктів (апельсини, яблука, лимони, грейпфрути).
- Рекомендовано їсти 3 повноцінні страви на день, а також перекушувати, щоб утамувати відчуття голоду. Перекусом може бути фрукт чи низькокалорійний йогурт.
- Їжу потрібно добре пережовувати(до 100 разів), щоб запобігти проблемам з травленням, а також щоб їжа швидше проходила по шлунково-кишковому тракту.
- Важливо випивати до 2 літрів води або несолодкий зелений чай впродовж дня.
- Не забувайте про фізичні вправи: 40-хвилинної прогулянки достатньо.
Хочете дізнатися більше? Щоденні прогулянки допоможуть зберегти форму
Індійська дієта: користь та шкода
Багато людей обирають індійську дієту, коли хочуть втратити зайву вагу. Можна навіть втратити 4 кг за тиждень .
Недоліком є те, що дієта доволі монотонна, вимагає високого рівня самоконтролю , вона не рекомендована для людей з гіпертонією .
До того ж, її не можна дотримуватися понад 15 діб , оскільки вона не насичує організм такими важливими вітамінами, як A, B12, D чи мінералами (залізом і кальцієм).
Найважливішим аспектом дієти є поєднання продуктів. Приміром, можна їсти лазанью з макаронними виробами та овочами, омлет з цибулею та помідорам, рис з овочами, червоне м’ясо (але не телятину) з салатом, тощо.
Рис – це основний продукт індійської дієти. Щоб придати йому гарного смаку, використовуйте різні трави, а також спеції: кардамон, карі, корицю, каєнський перець , шафран .
Спеції підвищать температуру тіла та допоможуть спалити жир.
Типові страви індійської дієти
Для тих, хто любить готувати, пропонуємо прекрасні рецепти страв з індійської дієти, які допоможуть втратити вагу.
Таким чином план схуднення не буде монотонним та не матиме великих обмежень.
Рецепт Алу гобі
Це традиційна вегетаріанська страва з картоплі, капусти, базиліку та цибулі. До страви можна додати куркуму.
Ця страва може втамувати голод, але також може стати причиною газів .
Інгредієнти
- 2 картоплини
- 1/4 капусти
- 3 цибулини
- 4 помідори
- 2 столові ложки часнику та імбирної пасти (30 г)
- 3 столові ложки паприки (30 г)
- 2 столові ложки:
- куркуми (20 г)
- порошку тім’яну (20 г)
- порошку коріандру (20 г)
- Оливкова олія та сіль
- Насіння кмину, за бажанням
Спосіб приготування
- Спершу почистьте картоплю та поріжте кубиками. Поріжте капусту.
- Протушкуйте з оливковою олією впродовж 20 хвилин.
- Почистьте цибулю. Поріжте помідори.
- В іншій сковорідці протушкуйте цибулю, додайте часник та імбирну пасту разом зі спеціями (паприкою, куркумою, кмином, коріандром).
- Додайте картоплю та капусту. Можна додати трохи води, якщо страва дуже густа.
- Подавайте разом з помідорами та насінням кмину.
Рецепт курки Тандурі масала
Це прекрасний шанс наситити організм білком та контролювати апетит . Проте не залишайте шкірку на курятині, оскільки там міститься жир.
Вишуканий смак дарує спеція під назвою тандурі масала (порошок), до складу якою входять перець чілі, кмин, паприка, часник, імбир , коріандр .
Інгредієнти
- 1 контейнер натурального йогурту (200 г)
- Столова ложка тандурі масала (20 г)
- Курятина (без шкірки)
- 1 цибулина
- 1 лимон
Спосіб приготування
- Спершу змішайте йогурт з тандурі масала у контейнері.
- Поріжте курку на шматки та викладіть на деко, змащене жиром.
- Полийте м’ясо йогуртом зі спеціями.
- Маринуйте м’ясо впродовж двох годин у холодильнику.
- Розігрійте духовку. Протушкуйте цибулю та поріжте лимон.
- Запікайте куряче м’ясо, поки воно не стане золотистого кольору.
Головне зображення запозичено з wikiHow.com
- Sahni, J. (1986). Classic Indian Cooking. Dorling Kindersley.
- Jaffrey, M. (1995). Madhur Jaffrey’s Indian Cooking. Barron’s by arrangement with BBC Books.
- Shah, B. V., & Patel, Z. M. (2016). Role of low protein diet in management of different stages of chronic kidney disease-practical aspects. BMC nephrology, 17(1), 156.