Користь від споживання імбиру

03 січня, 2019
Користь від споживання імбиру
 

Імбир – це коренеплід, який росте в тропіках, хоча більшість з того, що продають на полицях магазинів, походить із Китаю і Перу.

Завдяки приємному аромату і дещо пряному смаку, причиною якого є вміст гінгеролу, цю рослину дуже цінують у кулінарії. Але крім того, що імбир чудово доповнює різні рецепти, він також володіє лікувальними властивостями і дуже корисний для здоров’я, що підтверджують численні дослідження.

Як тільки поживність імбиру стала добре відомою, його одразу почали використовувати в різних кухнях. Найкраще у ньому те, що це універсальна трава, яку можна споживати у вигляді чаю, як спецію, олію, сік і навіть у вигляді капсул.

Ви знали про дивовижну користь цієї рослини для організму? У сьогоднішній статті ми поділимося інформацією про деякі вагомі причини включити невелику кількість імбиру до свого раціону харчування.

Імбир покращує травлення

імбир покращує травлення

Одна з найвідоміших властивостей імбиру – позитивний вплив на травлення. Цей коренеплід допомагає зняти запалення і тому є одним із найкращих союзників у лікуванні проблем зі шлунком. Крім того, імбир:

  • Знімає нудоту і запоморочення
  • Зменшує запалення шлунку
  • Знімає подразення в шлунково-кишковому тракті
  • Бореться із здуттям та газами
  • Стимулює роботу підшлункової залози, що у свою чергу збільшує вироблення енизимів, які покращують засвоєння поживних речовин.

Містить антиоксиданти

Антиоксиданти – це складники, які боряться із впливом вільних радикалів. Пошкодження клітин є особливо небезпечним їх наслідком. Вільні радикали, які накопичуються в організмі, можуть у результаті призводити до серйозних захворювань, наприклад, до раку.

Імбир – це багате джерело антиоксидантів, яке допомагає боротися з цими складниками, і таким чином запобігає передчасному старінню та виникненню інших проблем зі здоров’ям. 

Бореться з грипом і застудою

 
імбир бореться з грипом і застудою

Імбир – чудовий союзник, який допоможе вистояти під час жахливого періоду грипу та застуди. Завдяки протизапальним властивостям він очищує подразнені дихальні шляхи, а сік імбиру діє як відхаркувальний засіб (так організм отримує змогу позбутися від збудників інфекції).

Покращує циркуляцію крові

Споживання імбиру допомагає виводити шкідливий холестерин із потоку крові і запобігає утворенню закупорень в артеріях. Уже завдяки цьому його вважають помічником серцево-судинної системи та кровообігу.

Звісно, потрібно бути обережними і не зловживати імбиром. Крім того, завжди варто звернутися за консультацією лікаря, адже у поєднанні з певними ліками цей коренеплід може викликати негативні реакції.

Знімає біль у суглобах

Знову ж таки, завдяки здатності боротися із запаленням, імбир допомагає зняти спричинений артритом біль у суглобах. Крім того, він діє як спазмолітик, тому полегшує менструальні болі та болі в м’язах.

Бореться з мігренями

у жінки головний біль
 

Мігрені виникають, коли ліпід, відомий як простагландин, призводить до скорочення кровоносних судин мозку. Це може спричиняти надмірні набряки та підвищений кров’яний тиску в мозку, як наслідок виникає сильний головний біль, який супроводжується нудотою.

Імбир допомагає боротися з цією проблемою завдяки обмеженню дії ліпіда. Для досягнення максимальних результатів спеціалісти рекомендують їсти трохи імбиру при появі перших же симптомів мігрені.

Знімає запалення

Імбир містить складник гінгерол, потужну протизапальну речовину, яка бореться з різноманітними розладами.

Саме цю властивість рослини нещодавно дослідили і тому тепер спеціалісти рекомендують імбир як альтернативний лікувальний засіб від хронічних захворювань, наприклад, від артриту або коліту. Зняття запалення у всьому організмі може також знизити ризик розвитку раку.

Полегшує симптоми діабету

імбир знижує рівень цукру в крові

Регулярне споживання імбиру може знизити рівень цукру в крові на 30%. І це на додачу до його здатності підвищувати вироблення інсуліну на 10% у пацієнтів із другим типом діабету. Утім застосовувати таке лікування завжди потрібно під наглядом лікаря, особливо, якщо ви вже приймаєте ліки від діабету.

Запобігає раку

Фітохімікати, антиоксиданти, вітаміни та мінерали, які містяться в імбирі, можуть знизити навантаження на вашу імунну систему. Це підвищує здатність організму перебороти ракові клітини до того, як вони почнуть негативно впливати на його здоров’я.

Згідно з результатами численних досліджень, це може допомогти в профілактиці та лікуванні раку простати, яєчників і грудей. Усе ж, їсти імбир потрібно регулярно і помірно, адже надмірне споживання може призвести до виникнення побічних ефектів.

 
  • VV.AA. (2013). Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
  • Lete, Iñaki., Allué, José. (2016).The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/
  • Zamora, Juan Diego. (2007). ANTIOXIDANTES: MICRONUTRIENTES EN LUCHA POR LA SALUD. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182007000100002
  • VV.AA. (2016).Effects of Ginger on Serum Lipids and Lipoproteins in Peritoneal Dialysis Patients: A Randomized Controlled Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4803358/
  • VV.AA. (2014).The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24490949
  • VV.AA. (2015).Efficacy of ginger for treating Type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352618115000086
  • VV.AA. (2013).Comparison Between the Efficacy of Ginger and Sumatriptan in the Ablative Treatment of the Common Migraine. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.4996
  • VV.AA. (2011).The Use of Ginger (Zingiber officinale) for the Treatment of Pain: A Systematic Review of Clinical Trials. https://academic.oup.com/painmedicine/article/12/12/1808/1846834