Запалення підшлункової залози: симптоми, які слід знати

· Січень 27, 2016
Запалення підшлункової залози: симптоми, які слід знати

Запалення підшлункової залози є досить поширеним захворюванням у наш час. Цю хворобу називають панкреатитом.

Слід зазначити, що, за словами медиків, запалення підшлункової залози трапляється частіше в жінок, ніж у чоловіків. Ось чому в цій статті ми хочемо поговорити про все, що стосується панкреатиту: чому він виникає, які його симптоми та які засоби допоможуть відновити здоров’я підшлункової залози.

1. Причини виникнення панкреатиту

макет що демонструє запалення підшлункової залози

Як відомо, підшлункова залоза є органом, що розташований позаду шлунка. Її роль в організмі людини надзвичайно велика: вона бере участь у регуляції енергетичного обміну, забезпечує травлення, сприяє перетравленню білків, регулює рівень глюкози й інші процеси в організмі.

Сьогодні є люди, які відносно спокійно живуть без підшлункової залози. Звісно, їм потрібно проходити постійне лікування для поповнення запасу природних гормонів і ферментів, що необхідні для нормальної роботи організму.

Тому найкраще ніколи не спричиняти межові стани свого здоров’я, коли без хірургічного втручання неможливо відновити роботу органів. Про підшлункову  залозу варто дбати щодня. Однак, що ж може призвести до панкреатиту?

Панкреатит може бути спровокований наявністю каміння у жовчному міхурі. Це досить поширений випадок захворювання, про який не слід забувати.

Також причинами запалення підшлункової залози вважають такі фактори:

  • Неправильне харчування та нездоровий спосіб життя. Переїдання. Якщо в організмі порушено жировий обмін за схильності до переїдання, то ризик виникнення панкреатиту підвищується в рази. Особливо, якщо людина зловживає смаженою, жирною і гострою їжею. У протоці підшлункової залози під впливом неправильного харчування часто утворюються камені, які під час виходу перекривають протоку та спричиняють запальні процеси залози.
  • Слабка імунна система. Інфекції. Хронічні гепатити, вітряна віспа, печінкова недостатність, тонзиліт, “свинка”, гнійні процеси в черевній порожнині, сепсис кишківника або дизентерія підвищують ризик панкреатиту.
  • Порушення обміну речовин.
  • Високий рівень тригліцеридів у крові.
  • Тривале неконтрольоване застосування деяких лікарських препаратів, що активують ферменти залози. Тому приймати їх потрібно строго під наглядом лікаря.
  • Захворювання підшлункової залози в анамнезі. При ранах, тупих травмах або невдалих хірургічних втручаннях на органах шлунково-кишкового тракту підвищується ризик розвитку гострого запалення.
  • Різні типи розладів, як-от синдром Рейє або хвороба Кавасакі (хоча ці захворювання трапляються рідко).
  • Захворювання жовчовивідних шляхів. Під час закидання жовчі в підшлункову залозу відбувається накопичення особливих речовин, які активують власні ферменти залози, створюючи набряк тканин, ураження кровоносних судин і різні крововиливи. Якщо не брати до уваги алкогольний панкреатит, така форма запалення підшлункової становить 70% від усіх захворювань залози.

2. Симптоми запалення підшлункової залози

Біль, який повинен насторожити

Біль може з’явитися раптово або поступово ставати інтенсивним. У подальшому він перешкоджає людині жити повноцінним життям.

  • Сильний біль у животі, який нагадує печіння, відчутний у лівому боці під ребрами. Хоча біль зазвичай поширюється по всьому животу, але центр болю, як правило, зосереджений саме в цій частині тіла.
  • Біль стає гострішим після їжі (або під час травлення).
  • Біль може віддавати навіть у спину і плечі. Коли це стається, такі болі часто супроводжуються нудотою.
  • Біль посилюється, коли ви лежали на спині. Чому? Якщо тіло людини знаходиться в такому положенні, шлунок натискає на запалену підшлункову залозу.

Нудота і блювання

Ці симптоми виявляють зазвичай після їжі. У цей момент підшлункова залоза починає синтезувати ферменти, які необхідні для перетравлення харчів. Запалення порушує процес вироблення таких ферментів.

Інколи на ранніх стадіях панкреатиту люди плутають ці симптоми з іншими хворобами. Але досвідчений лікар швидко визначає запалення підшлункової залози. Установити, що саме болить, легко за допомогою пальпації.

Якщо ви часто відчуваєте дискомфорт у шлунку, потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря.

дівчина яка тримається за головуЩоденні головні болі

Пам’ятайте, що коли підшлункова залоза запалена, вся ваша імунна система послаблюється. Якщо ви помітили такі симптоми, не ігноруйте їх:

  • Головні болі, не дуже сильні, але які постійно турбують вас. Вони можуть призвести до сухості у роті, запаморочення та нудоти.
  • Втома. Запалення підшлункової залози впливає на весь організм: порушується травлення – відчутна важкість у шлунку;  бракує вітамінів і поживних речовин; послаблюється імунна система.

дівчина яку турбує головний біль3. Як зберегти здоров’я підшлункової залози?

корисні зелені продукти харчування для профілактики запалення підшлункової залози
Дбайливе піклування про здоров’я щодня може допомогти вам уникнути панкреатиту або будь-якої іншої проблеми із підшлунковою залозою. Увага до свого організму дозволить вам зберегти не тільки її здоров’я, а й організму загалом. Тому зверніть увагу на такі пропозиції:

  • Відмовтеся від куріння. Якщо ви досі курите, то зараз саме час зробити важливий крок, який покращить ваше загальне здоров’я. Відмова від куріння допоможе вам покращити здоров’я загалом та запобігти деяким серйозним захворюванням у майбутньому (до речі, панкреатиту теж). Отже, попрощайтеся з цигарками вже сьогодні!
  • Уникайте рафінованого цукру і борошна. Вони головні вороги підшлункової залози й більшості інших органів. Звичайно, ці продукти здатні підсолодити їжу і зробити харчування більш приємним, але з часом вони почнуть шкодити організму. То чи варто спокушатися?
  • Зверніть увагу на своє харчування. Незалежно від форми захворювання, для лікування запалення підшлункової залози необхідно дотримуватися строгого режиму харчування. Під час загострення захворювання в перші два дні жодної їжі вживати не можна. Дозволено тільки відвар шипшини, мінеральна вода без газу або неміцний і несолодкий чай.
  • Слід обов’язково вилучити з раціону під час загострення захворювання підшлункової залози: алкоголь, спеції, приправи, жирне, смажене, ковбаси, копченості, соління, консерви, кондитерські вироби, шоколад, кислі соки.
  • Намагайтесь уникати великих порцій їжі. Розділіть ваші страви на 5 невеликих порцій на день. Не вживайте занадто багато червоного м’яса або оброблених продуктів. Пам’ятайте, що овочі, як-от капуста та броколі, чудово підходять для профілактики запалення підшлункової залози.
  • Пийте більше натуральних соків. Немає нічого кращого, ніж додати у свій щоденний раціон різні соки. Спробуйте приготувати соки із папайї, алое, артишоку, манго, капусти, моркви та навіть буряка.
  • Їжте більше продуктів, які містять клітковину. Продукти, багаті на клітковину, є ідеальним способом для початку кожного дня.
  • Контролюйте свою вагу. Нікому немає користі від зайвих кілограмів. Йдеться не про те, щоб мати ідеальну фігуру. Просто намагайтеся підтримувати здорову, збалансовану вагу і уникати ризиків, пов’язаних з ожирінням. Варто зробити ці маленькі щоденні зусилля заради свого здоров’я.