Найкращі та найгірші кулінарні олії для вашого здоров'я
В останні десятиліття жири заробили погану репутацію як одна з головних причин надмірної ваги, яка призводить до ожиріння, а також призводить до цілої низки інших серйозних проблем зі здоров’ям. Одним з основних джерел жиру в раціоні є кулінарні олії, яку використовують для приготування їжі.
Але деякі дослідження показали, що насправді існують здорові жири, які слід вживати в певних кількостях, щоб організм і органи працювали належним чином.
Більшість кулінарних олій мають рослинне походження, хоча деякі з них тваринного походження, і, як було доведено, саме вони є більш шкідливими для вашого здоров’я.
Багато людей думають, що рослинні олії корисні для здоров’я. Насправді деякі з них дійсно рекомендують, тоді час як інші піддають методам обробки, які завдають шкоди організму.
Для тих, хто хвилюється про те, які олії слід використовувати для приготування їжі, у сьогоднішній статті ми надамо вам перелік, який покаже різницю між найкращими та найгіршими оліями для готування їжі, тож читайте далі!
Найкращі для вашого здоров’я кулінарні олії
Кулінарні олії, які не є шкідливими для здоров’я, – це ті, які складаються з поліненасичених і мононенасичених жирів, також відомих як “хороші жири”.
Оливкова олія
Безсумнівно, корисна рослинна олія №1 – це оливкова олія. Це головний продукт і основний інгредієнт в середземноморській дієті. Це мононенасичений жир, який має чудові переваги від серцево-судинних захворювань.Читайте також: Оливкова олія і лимон для бадьорого ранку
Найкраща оливкова олія, яку можна купити, – нерафінована, яку віджимали при нижчих температурах. Холодний віджим допомагає зберегти поліфеноли, які корисні для здоров’я.
Кокосова олія
Хоча високий вміст насичених жирів приніс їй погану репутацію, пізніші дослідження показали, що кокосова олія насправді дуже корисна.
Більшість насичених жирів, що містяться в цій олії, відомі як тригліцериди, які організм здатний перетворити в енергію, а не жир.
Кокосова олія має антибіотичні й антимікробні властивості, які захищають організм від різних видів патогенних мікроорганізмів. Вона також є джерелом енергії для мозку і підтримує здоров’я організму. Не перегрівайте кокосову олію і не поєднуйте її з іншими різновидами олій.
Кунжутна олія
Ця олія поширена в азіатській кухні. Вона є відомим джерелом мононенасичених жирів. Її основні переваги зумовлені високим вмістом антиоксидантів, які залишаються навіть після теплової обробки.Кунжутна олія також містить фосфатидилхолін – поживну речовину, яка тісно пов’язана зі здоров’ям мозку. Проте слід обмежити використання кунжутної олії, тому що вона також містить омега-6 жирні кислоти.
Найгірші для вашого здоров’я кулінарні олії
Більшість рослинних олій, які продають за низькою ціною в продуктових магазинах, зроблені з “поганих жирів”, також відомих як насичені жири або трансжири.
Відомо, що використання цих олії є однією з основних причин високого рівня холестерину.
Соєва олія
Соєву олію піддають процесу гідрування, щоб підвищити її термін придатності та зберегти аромат. На жаль, цей процес перетворює її на нездорову олію для приготування їжі.Дізнатись більше: 6 страв, від яких краще відмовитися
Для того, щоб вона не була шкідливою для вашого здоров’я, слід обрати органічну соєву олію.
Маргарин
Колись вважали, що маргарин кращий, ніж вершкове масло, тому що він зроблений на рослинній основі. Але деякі дослідження показали, що він насправді набагато гірший через високий вміст трансжирів.
Щоб зробити маргарин, жири піддають процесу гідрування, завдяки якому він виглядає свіжим, вершковим і смачним. Це також робить його небезпечним для здоров’я, особливо якщо ви використовуєте його для приготування їжі при високих температурах.
Смалець
Смалець – це жир, який обирають для приготування їжі у багатьох частинах світу завдяки його унікальному аромату. Попри це, він перебуває наприкінці списку олій через високий вміст насичених жирів, які можуть засмітити артерії і підвищити рівень холестерину.- Boskou Dr., D. (2011). Olive Oil. In Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781444339925.ch9
- Psaltopoulou, T., Naska, A., Orfanos, P., Trichopoulos, D., Mountokalakis, T., & Trichopoulou, A. (2004). Olive oil, the Mediterranean diet, and arterial blood pressure: the Greek European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. The American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.4.1012
- Fats and cholesterol. (n.d.). hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/
- Nutrición y comida saludable. (2019). Clínica Mayo. Recuperado el 12 de marzo de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/canola-oil/faq-20058235
- Hsu, E., & Parthasarathy, S. (2017). Anti-inflammatory and Antioxidant Effects of Sesame Oil on Atherosclerosis: A Descriptive Literature Review. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.1438
- Fred A. Kummerow (February 20th 2013). The Effects of Hydrogenation on Soybean Oil, Soybean – Bio-Active Compounds, Hany A. El-Shemy, IntechOpen, DOI: 10.5772/52610. Available from: https://www.intechopen.com/books/soybean-bio-active-compounds/the-effects-of-hydrogenation-on-soybean-oil
- DiNicolantonio, J. J., & O’Keefe, J. H. (2017). Good Fats versus Bad Fats: A Comparison of Fatty Acids in the Promotion of Insulin Resistance, Inflammation, and Obesity. Missouri medicine, 114(4), 303–307.