Поради для здорового сніданку

Намагайтеся не споживати рафінованих вуглеводів, адже вони призводять до стрибків рівня цукру в крові, і через це вже зовсім скоро ви знову почуватиметеся голодними. А тривале надмірне споживання може призвести до проблем із травленням і закрепів.
Поради для здорового сніданку

Останнє оновлення: 18 грудня, 2018

Сніданок – це найважливіша їжа за день, хоча багато людей пропускають його і не отримують калорій і поживних речовин, яких потребують. Ми вам розповімо як зробити не тільки здоровий сніданок, але і поживний.

Треба намагатися їсти здоровий сніданок кожного дня, щоб підтримувати належний рівень енергії протягом усього ранку. У цій статті ми пояснимо, чому це настільки важливо, і поділимося варіантами деяких дуже корисних страв.

Здоровий сніданок та його переваги

Сніданок – це перша їжа, яку людина споживає після довгої ночі, і вона здійснює певний влив на організм:

  • Дає людині енергію для початку дня. 
  • Визначає настрій на день.
  • Впливає на фізичну та розумову діяльність. 
  • Допомагає їсти менше протягом решти дня, адже організм не відчуває такого голоду.
  • Організм краще засвоює продукти зранку.
енергетичний сніданок

Що не варто їсти на сніданок?

Ось список найпоширеніших помилок, які роблять люди при виборі продуктів на сніданок.

  • Рафіновані вуглеводи: білий хліб, кондитерські вироби, хлібобулочні вироби, оброблені крупи. Вони можуть спричинити стрибки рівня цукру в крові, і зовсім скоро ви знову почуватиметеся голодними. Також відомо, що ці продукти спричиняють проблеми з травленням і закрепи.
  • Надмірне споживання цукру, особливо білого рафінованого цукру. Цей продукт не можна назвати справжньою їжею, адже в ньому немає поживних речовин, а також він знижує рівень кальцію і підвищує кислотність. Замініть його медом, патокою, панелою, стевією або сиропом агави.
  • Молочні продукти. Багато людей мають непереносимість молока чи будь-яких молочних продуктів або не можуть споживати їх у великих кількостях. Обирайте молочні продукти, які легко перетравлюються або купуйте рослинне молоко без вмісту лактози.
  • Продукти, які погано перетравлюються, якщо їх поєднувати. Наприклад, молочні продукти та апельсиновий сік. Вони можуть призвести до проблем із травленням і спричинити неприємні відчуття, які триватимуть ще довго після сніданку.
  • Насичені жири: маргарин, сосиски тощо. Ці продукти впливають на здоров’я серцево-судинної системи та є однією з основних причин ожиріння.
жирний сніданок

Звідки мені знати, що їжа збалансована?

Для того, щоб їжу можна було вважати збалансованою, у ній повинні міститися в рівномірній кількості вуглеводи, білок, жири та клітковина.

Тоді організм зможе правильно її перетравити та засвоїти, і ви отримаєте багато енергії і хороший настрій на весь день. Також потрібно намагатися обирати якісні продукти з найбільшою кількістю поживних речовин, до того ж вони повинні бути натуральними та свіжими. Забудьте про напівфабрикати.

Які продукти варто додати у здоровий сніданок

Кожен повинен вибирати продукти та поєднувати їх відповідно до своїх смаків, способу життя та занять. Утім ось список найкорисніших із них.

  • Цільнозернові. Найпоширенішим із них є вівсянка, яку можна їсти готовою або сирою, як-от мюслі. Якщо вам більше до вподоби канапки, купуйте якісний хліб із цільної пшениці, полби, жита тощо.
  • Овочеві напої. 
  • Молочні продукти, які легко перетравлюються. Домашній сир, кефір, йогурт, свіжий сир.
  • Сухофрукти. Їх можна їсти окремо, меленими або дрібно нарізаними. У сухофруктах міститься рослинний білок.
  • Свіжі та сезонні фрукти, бажано домашні.
  • Сире насіння, наприклад соняшника, кунжуту, льону або гарбуза. Також можна використовувати олії з цих рослин.
  • Натуральні фруктові й овочеві соки.

Чудові сніданки

Завдяки цим сніданкам вам не бракуватиме поживних речовин, крім того – вони дуже смачні!

  • Канапка з домашнім сиром та цільнозерновим хлібом із полби.
  • Цільнозерновий тост з домашнім майонезом і авокадо.
  • Фруктове смузі.
  • Мюслі з кефіром.
  • Яблуко з чорносливом, йогурт і горіхи.
  • Рослинне молоко з цільнозерновими злаками та какао.
  • Зварена вівсянка з рослинним молоком, корицею та грушею.
  • Домашній сир із медом, фундуком і бананом.
пластівці з фруктами

Добавки на сніданок

Якщо ви почуваєтеся втомленішими, ніж зазвичай, у поганому настрої або ваш імунітет значно погіршився, можете приймати ці натуральні добавки, які перетворять сніданок на суперлікувальну харчову терапію.

  • Пивні дріжджі
  • Пилок
  • Зародки пшениці
  • Соєвий лецитин
  • Мака
  • Спіруліна
  • Прополіс або бджолиний клей


  • Affinita, A., Catalani, L., Cecchetto, G., De Lorenzo, G., Dilillo, D., Donegani, G., Fransos, L., Lucidi, F., Mameli, C., Manna, E., Marconi, P., Mele, G., Minestroni, L., Montanari, M., Morcellini, M., Rovera, G. M., Rotilio, G., Sachet, M., & Zuccotti, G. V. (2013). Breakfast: a multidisciplinary approach. Italian Journal of Pediatrics39(1). https://doi.org/10.1186/1824-7288-39-44
  • Berti, C., Riso, P., Brusamolino, A., & Porrini, M. (2015). Benefits of breakfast meals and pattern of consumption on satiety-related sensations in women. International Journal of Food Sciences and Nutrition66(7), 837-844. https://doi.org/10.3109/09637486.2015.1093611
  • Delley, M., & Brunner, T. (2019). Breakfast eating patterns and drivers of a healthy breakfast composition. Appetite137, 90-98. https://doi.org/10.1016/j.appet.2019.02.006
  • Gibney, M. J., Barr, S. I., Drewnowski, A., Fagt, S., Livingstone, M. B. E., Masset, G., Moreiras, G. V., Moreno, L. A., Smith, J., Vieux, F., Thielecke, F., & Hopkins, S. (2018). Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients10(5), 559. https://doi.org/10.3390/nu10050559
  • Hu, F. B. (2010). Are refined carbohydrates worse than saturated fat? The American Journal of Clinical Nutrition91(6), 1541-1542. https://doi.org/10.3945/ajcn.2010.29622
  • López-Sobaler, A. M., Cuadrado-Soto, E., Peral-Suárez, Á., Aparicio, A., & Ortega, R. M. (2018). Importancia del desayuno en la mejora nutricional y sanitaria de la población. Nutricion Hospitalaria35(6). https://doi.org/10.20960/nh.2278
  • Stanhope, K. L. (2016). Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences53(1), 52-67. https://doi.org/10.3109/10408363.2015.1084990
  • Thorning, T. K., Raben, A., Tholstrup, T., Soedamah-Muthu, S. S., Givens, I., & Astrup, A. (2016). Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & Nutrition Research60(1), 32527. https://doi.org/10.3402/fnr.v60.32527
  • Zilberter, T., & Zilberter, E. Y. (2014b). Breakfast: To Skip or Not to Skip? Frontiers in Public Health2https://doi.org/10.3389/fpubh.2014.00059

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.