Поради для здорового сніданку
Сніданок – це найважливіша їжа за день, хоча багато людей пропускають його і не отримують калорій і поживних речовин, яких потребують. Ми вам розповімо як зробити не тільки здоровий сніданок, але і поживний.
Треба намагатися їсти здоровий сніданок кожного дня, щоб підтримувати належний рівень енергії протягом усього ранку. У цій статті ми пояснимо, чому це настільки важливо, і поділимося варіантами деяких дуже корисних страв.
Здоровий сніданок та його переваги
Сніданок – це перша їжа, яку людина споживає після довгої ночі, і вона здійснює певний влив на організм:
- Дає людині енергію для початку дня.
- Визначає настрій на день.
- Впливає на фізичну та розумову діяльність.
- Допомагає їсти менше протягом решти дня, адже організм не відчуває такого голоду.
- Організм краще засвоює продукти зранку.
Що не варто їсти на сніданок?
Ось список найпоширеніших помилок, які роблять люди при виборі продуктів на сніданок.
- Рафіновані вуглеводи: білий хліб, кондитерські вироби, хлібобулочні вироби, оброблені крупи. Вони можуть спричинити стрибки рівня цукру в крові, і зовсім скоро ви знову почуватиметеся голодними. Також відомо, що ці продукти спричиняють проблеми з травленням і закрепи.
- Надмірне споживання цукру, особливо білого рафінованого цукру. Цей продукт не можна назвати справжньою їжею, адже в ньому немає поживних речовин, а також він знижує рівень кальцію і підвищує кислотність. Замініть його медом, патокою, панелою, стевією або сиропом агави.
- Молочні продукти. Багато людей мають непереносимість молока чи будь-яких молочних продуктів або не можуть споживати їх у великих кількостях. Обирайте молочні продукти, які легко перетравлюються або купуйте рослинне молоко без вмісту лактози.
- Продукти, які погано перетравлюються, якщо їх поєднувати. Наприклад, молочні продукти та апельсиновий сік. Вони можуть призвести до проблем із травленням і спричинити неприємні відчуття, які триватимуть ще довго після сніданку.
- Насичені жири: маргарин, сосиски тощо. Ці продукти впливають на здоров’я серцево-судинної системи та є однією з основних причин ожиріння.
Читайте також: Збалансоване харчування: 3 ідеальні варіанти сніданків
Звідки мені знати, що їжа збалансована?
Для того, щоб їжу можна було вважати збалансованою, у ній повинні міститися в рівномірній кількості вуглеводи, білок, жири та клітковина.
Тоді організм зможе правильно її перетравити та засвоїти, і ви отримаєте багато енергії і хороший настрій на весь день. Також потрібно намагатися обирати якісні продукти з найбільшою кількістю поживних речовин, до того ж вони повинні бути натуральними та свіжими. Забудьте про напівфабрикати.
Які продукти варто додати у здоровий сніданок
Кожен повинен вибирати продукти та поєднувати їх відповідно до своїх смаків, способу життя та занять. Утім ось список найкорисніших із них.
- Цільнозернові. Найпоширенішим із них є вівсянка, яку можна їсти готовою або сирою, як-от мюслі. Якщо вам більше до вподоби канапки, купуйте якісний хліб із цільної пшениці, полби, жита тощо.
- Овочеві напої.
- Молочні продукти, які легко перетравлюються. Домашній сир, кефір, йогурт, свіжий сир.
- Сухофрукти. Їх можна їсти окремо, меленими або дрібно нарізаними. У сухофруктах міститься рослинний білок.
- Свіжі та сезонні фрукти, бажано домашні.
- Сире насіння, наприклад соняшника, кунжуту, льону або гарбуза. Також можна використовувати олії з цих рослин.
- Натуральні фруктові й овочеві соки.
Чудові сніданки
Завдяки цим сніданкам вам не бракуватиме поживних речовин, крім того – вони дуже смачні!
- Канапка з домашнім сиром та цільнозерновим хлібом із полби.
- Цільнозерновий тост з домашнім майонезом і авокадо.
- Фруктове смузі.
- Мюслі з кефіром.
- Яблуко з чорносливом, йогурт і горіхи.
- Рослинне молоко з цільнозерновими злаками та какао.
- Зварена вівсянка з рослинним молоком, корицею та грушею.
- Домашній сир із медом, фундуком і бананом.
Дізнатись більше: Правильне харчування та спорт: запорука ідеальних форм
Добавки на сніданок
Якщо ви почуваєтеся втомленішими, ніж зазвичай, у поганому настрої або ваш імунітет значно погіршився, можете приймати ці натуральні добавки, які перетворять сніданок на суперлікувальну харчову терапію.
- Пивні дріжджі
- Пилок
- Зародки пшениці
- Соєвий лецитин
- Мака
- Спіруліна
- Прополіс або бджолиний клей
- Affinita, A., Catalani, L., Cecchetto, G., De Lorenzo, G., Dilillo, D., Donegani, G., Fransos, L., Lucidi, F., Mameli, C., Manna, E., Marconi, P., Mele, G., Minestroni, L., Montanari, M., Morcellini, M., Rovera, G. M., Rotilio, G., Sachet, M., & Zuccotti, G. V. (2013). Breakfast: a multidisciplinary approach. Italian Journal of Pediatrics, 39(1). https://doi.org/10.1186/1824-7288-39-44
- Berti, C., Riso, P., Brusamolino, A., & Porrini, M. (2015). Benefits of breakfast meals and pattern of consumption on satiety-related sensations in women. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 66(7), 837-844. https://doi.org/10.3109/09637486.2015.1093611
- Delley, M., & Brunner, T. (2019). Breakfast eating patterns and drivers of a healthy breakfast composition. Appetite, 137, 90-98. https://doi.org/10.1016/j.appet.2019.02.006
- Gibney, M. J., Barr, S. I., Drewnowski, A., Fagt, S., Livingstone, M. B. E., Masset, G., Moreiras, G. V., Moreno, L. A., Smith, J., Vieux, F., Thielecke, F., & Hopkins, S. (2018). Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients, 10(5), 559. https://doi.org/10.3390/nu10050559
- Hu, F. B. (2010). Are refined carbohydrates worse than saturated fat? The American Journal of Clinical Nutrition, 91(6), 1541-1542. https://doi.org/10.3945/ajcn.2010.29622
- López-Sobaler, A. M., Cuadrado-Soto, E., Peral-Suárez, Á., Aparicio, A., & Ortega, R. M. (2018). Importancia del desayuno en la mejora nutricional y sanitaria de la población. Nutricion Hospitalaria, 35(6). https://doi.org/10.20960/nh.2278
- Stanhope, K. L. (2016). Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, 53(1), 52-67. https://doi.org/10.3109/10408363.2015.1084990
- Thorning, T. K., Raben, A., Tholstrup, T., Soedamah-Muthu, S. S., Givens, I., & Astrup, A. (2016). Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & Nutrition Research, 60(1), 32527. https://doi.org/10.3402/fnr.v60.32527
- Zilberter, T., & Zilberter, E. Y. (2014b). Breakfast: To Skip or Not to Skip? Frontiers in Public Health, 2. https://doi.org/10.3389/fpubh.2014.00059