Продукти з високим вмістом цинку та їхні переваги
У цій статті ми пояснимо, що таке цинк, які його переваги, рекомендований добовий прийом, корисні продукти з високим вмістом цинку, і що може статися через його дефіцит.
Читайте далі для отримання додаткової інформації!
Що таке цинк?
Цинк є мікроелементом, який нам потрібен у дуже невеликій кількості.
Цинк є важливим мінералом для нормального функціонування клітин. Він відіграє важливу роль у формуванні тканин, виробництві гормонів, білках і бере участь у більшості хімічних реакцій, де залучені ферменти.
Цинк зазвичай є у м’язах, кістках, мозку, нирках і печінці. Крім того, вищі концентрації цього мінералу наявні в спермі, очах і передміхуровій залозі.
Рекомендовані дози цинку
Хоча потреби в цинку різні залежно від віку та статі, рекомендована дієтична доза цього мінералу становить від 10 до 13 мг на добу.Нижче наведено рекомендовані дози за віковими групами:
- Діти від 0 до 6 місяців: 2 мг
- Діти від 7 до 12 місяців: 3 мг
- Діти від 1 до 3 років: 3 мг
- Діти від 4 до 8 років: 5 мг
- Діти від 9 до 13 років: 8 мг
- Хлопчики-підлітки від 14 до 18 років: 11 мг
- Дорослі чоловіки: 11 мг
- Дівчата-підлітки від 14 до 18 років: 9 мг
- Дорослі жінки: 9 мг
- Вагітні жінки: 11-12 мг
- Жінки, що годують: 12-13 мг
Також варто прочитати: Щоденні вітаміни, які потрібні у 20, 30 і 40 років
Корисні продукти з високим вмістом цинку
1. М’ясо
М’ясо містить дуже багато цинку, особливо печінка. Яловича печінка може містити до 7,3 мг цинку на 100 грамів.Інші продукти, багаті на цинк:
- яловичина, оскільки вона може містити до 6,2 мг на 100 грамів.
- за нею йдуть свинина та свиняча печінка
- м’ясо птиці є третім найбагатшим м’ясним джерелом цинку. Окрім того, що куряче м’ясо або м’ясо індички може бути здоровим і доступним, воно може містити до 5 мг цинку на 100 грамів.
2. Морепродукти
Рекомендуємо їсти молюсків та ракоподібних, оскільки це продукти з високим вмістом цинку.
Молюски містять найбільше цинку, оскільки вони можуть містити до 7 мг на 100 грамів.
Ще одним чудовим варіантом є краби, які забезпечують близько 4,7 мг цинку на 100 грамів.
3. Горіхи
Горіхи, такі як фундук і мигдаль, також є хорошим прикладом продуктів, багатих на цинк, оскільки вони можуть містити до 4 мг цього мінералу на 100 грамів.4. Молочні продукти
Йогурт, молоко і сир є деякими прикладами продуктів, багатих на цинк.
У сирі значна кількість цинку, особливо в сирі чедер. Проте варто споживати його помірно через високий вміст калорій і солі.
5. Зерно і насіння
Цілісні зерна є хорошим способом додати цинк до раціону, хоча ваш організм не буде поглинати його так багато через фітинову кислоту, яку вони містять. Фітинова кислота в цілих зернах може перешкоджати всмоктуванню деяких мінеральних мікроелементів.Однак дріжджі знижують рівень фітинової кислоти, сприяючи тим самим поглинанню цинку.
Щоб краще засвоїти цинк, варто їсти хліб із цільної пшениці з дріжджами, вівсяною крупою, гарбузовим насінням і пивними дріжджами, особливо тому, що він містить високий рівень цинку.
6. Какао
Чорний шоколад корисний у багатьох аспектах, зокрема через те, що він може допомогти захистити імунну систему. 100-грамова плитка темного несолодкого шоколаду містить 10 мг цинку, що становить приблизно 100% рекомендованої добової норми.
Крім того, 100 г несолодкого какао-порошку містять 40% рекомендованої денної норми цинку.
7. Харчові добавки
Як і у випадку з іншими мінералами, добавки цинку призначені для людей з дефіцитом цинку.Однак пам’ятайте, що надлишок цинку може також викликати проблеми зі здоров’ям, тому ми рекомендуємо приймати такі добавки під контролем лікаря.
Ця стаття може вас зацікавити: Відмова від сніданку призводить до дефіциту вітамінів
Користь цинку для здоров’я
Як згадувалося вище, цинк відіграє певну роль у різних метаболічних процесах, підсилюючи різні ферменти, імунну систему і неврологічні функції.
Цинк також відіграє важливу роль у розвитку клітинної мембрани та експресії генів.
Деякі дослідження встановили, що цинк є можливим засобом лікуванням симптомів застуди, вікової макулярної дегенерації, цукрового діабету і навіть ВІЛ / СНІДу.
Дефіцит цинку може викликати проблеми у фізичному розвитку дітей, ускладнення вагітності, послабити імунну систему і підвищити ризик зараження. З усіх цих причин важливо додати до раціону продукти з високим вмістом цинком.
Протипоказання
Перевищення дози 300 мг цинку на день є токсичним. У цьому випадку можуть виникнути шлункові проблеми, кров у сечі або млявість. Надлишок цинку також може впливати на засвоєння міді. Це може призвести до дефіциту міді, що може спричинити анемію, аритмію або втому.
Отже, збалансований і різноманітний раціон – це завжди найздоровіший спосіб отримати всі поживні речовини, необхідні для належної роботи організму.
- Cinquanta, L., Di Cesare, C., Manoni, R., Piano, A., Roberti, P., Salvatori, G. (2016). Mineral essential elements for nutrition in different chocolate products. International Journal of Food Science and Nutrition. 67 (7): 773-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27346251/
- Comité Científico AESAN. (Grupo de Trabajo). (2022). López, G. E., Bretón, L. I., Díaz, P. A., Moreno-Arribas, V., Portillo, B. M. P., Rivas, V. A. M., Fresán, S. U., Tejedor, R. L., Ortega, P. F. B., Aznar, L. S., Lizalde, G. E., & Carlos, C. M. A. Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre recomendaciones dietéticas sostenibles y recomendaciones de actividad física para la población española. Revista del Comité Científico de la AESAN. 33: 11-70. https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/evaluacion_riesgos/informes_comite/INFORME_RECOMENDACIONES_DIETETICAS.pdf
- Diallo, A., Deschasaux, M., Latino-Martel, P., Hercberg, S., Galan, P., Fassier, P., Allès, B., Guéraud, F., Pierre, F. H., & Touvier, M. (2018). Red and processed meat intake and cancer risk: Results from the prospective NutriNet-Santé cohort study. International Journal of Cancer. Journal International Du Cancer, 142(2), 230–237. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.31046
- Fundación Española de la Nutrición (FEN). Alimentos y bebidas. Datos sobre composición nutricional. https://www.fen.org.es/vida-saludable/alimentos-bebidas
- Harvard T. H. Chan. (2020). The nutrition source: eggs. Harvard School of Public Health. Consultado el 15 de abril de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/
- Harvard T. H. Chan. (2020). The nutrition source: whole grains. Harvard School of Public Health. Consultado el 15 de abril de 2023. Disponible en: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/whole-grains/
- Hospital Sant Joan de Déu. (2018). Los oligoelementos son esenciales en la dieta de los pacientes con un ECM. https://metabolicas.sjdhospitalbarcelona.org/noticia/oligoelementos-esenciales-dieta-pacientes-ecm
- Johnson, L. E. (2021). Exceso de cinc. Manual MSD. Consultado el 31 de marzo de 2023. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-nutricionales/minerales/exceso-de-cinc
- Mayo Clinic. (2020). Cinc. Consultado el 15 de abril de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/drugs-supplements-zinc/art-20366112
- Mayo Clinic. (2022). Meatless meals: the benefits of eating less meat. Consultado el 15 de abril de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/meatless-meals/art-20048193
- Mayo-Wilson, E., Junior, J. A., Imdad, A., Dean, S., Chan, X-H., Chan, E. S., Jaswal, A., Bhutta, Z. A. (2014). Zinc, supplementation for preventing mortality, morbidity, and growth failure in children aged 6 months to 12 years of age. Cochrane Library. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009384.pub2/full
- Medline Plus. (2021). El zinc en la dieta. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Consultado el 15 de abril de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002416.htm
- Mount Sinai. Zinc information. https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/zinc
- National Institutes of Health. (2022). Zinc. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 15 de abril de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-DatosEnEspanol/
- Roohani, N., Hurrell, R., Kelishadi, R., Schulin, R. (2013). Zinc and its importance for human health: an integrative review. Journal of Research in Medical Sciences, 18(2), 144-157. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724376/
- Samitiya, M., Aluko, R. E., & Dhewa, T. (2020). Plant food anti-nutritional factors and their reduction strategies: an overview. Food Production, Processing and Nutrition. 2 (6). https://fppn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s43014-020-0020-5
- Saunders, A. V., Craig, W. J., & Baines, S. K. (2013). Zinc and the vegetarian diets. The Medical Journal of Australia. 199 (4): S17-S21. https://www.mja.com.au/journal/2013/199/4/zinc-and-vegetarian-diets
- U. S. Department of Agriculture. (2019). Nuts, pine nuts, dried. Consultado el 15 de abril de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170591/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. (2019). Oats. Consultado el 15 de abril de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169705/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. (2019). Seeds, pumpkin and squash seed kernels, dried. Consultado el 15 de abril de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170556/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. Food Data Central. Datos sobre la composición de alimentos. https://fdc.nal.usda.gov