Що корисніше: яєчний білок чи жовток?
Ви прихильники яєць на сніданок? Якщо це так, то напевно ви не раз цікавились, що є кориснішим для організму – яєчний білок чи жовток. Експерти вважають, що їсти курячі яйця дуже корисно для здоров’я. Тим не менше, кожна складова яйця має конкретні компоненти, про які ми пропонуємо вам дізнатися у цій статті.
Яйце є невід’ємною частиною нашого раціону, високим джерелом поживних речовин, отже, яйця просто необхідно додати у повсякденний раціон.
І не слід турбуватися про те, що вони мають високий рівень холестерину, адже це просто неправдивий міф. Упродовж багатьох десятиліть вважалося, що яйця не є корисними, оскільки містять холестерин, який шкодить нашому серцю та судинам. Сучасні дослідження незаперечно доводять, що це уявлення є абсолютно безпідставним.
Насправді яйця є надзвичайно корисним продуктом харчування, багатим на поживні речовини, вітаміни та мікроелементи. Дослідження не виявили жодного зв’язку між споживанням яєць та підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.
Отже, розгляньмо корисні властивості кожної частини яйця.
Корисні властивості яєчних білків
Що ви любити найбільше: яєчні білки чи жовтки? Багато людей відділяють одну частину яйця від іншої, думаючи, що вони у такий спосіб піклуються про рівень холестерину у своєму організмі. Вважають, що яєчний білок є найбільш здоровою частиною яйця. Розгляньмо корисні властивості білка:
- Яєчні білки не містять ніякого жиру. Через те, що вони мають мало калорій, яєчні білки – це дуже здорова їжа. Найбільший ризик виникає, коли ми їмо, наприклад, смажене яйце, оскільки для приготування використовуємо олію чи вершкове масло, що містить жир, небезпечний для нашого здоров’я.
- Яєчні білки багаті на вітамін B.
- У них менше калорій, ніж у яєчних жовтках.
- Вони, як правило, добре підходять для тих, хто хоче втратити зайві кілограми. Нещодавно проведене дослідження показало, що вживання яєць на сніданок призводить в середньому до зниження добової енергетичної цінності спожитих продуктів харчування на 400 ккал. Це в середньому близько 1,5 кг в місяць. На думку експертів, це може бути пов’язано з тим, що яйця дозволяють довше зберігати відчуття ситості, а значить, відмовитися від додаткових перекусів.
- Багато людей їдять на сніданок тільки яєчні білки, адже вони забезпечують організм достатньою кількістю білка, вітамінів. Тим не менш, ми не рекомендуємо їсти тільки яєчні білки на сніданок. Найкраще, якщо ви об’єднаєте їх з іншими продуктами, наприклад, із вівсянкою або смузі із фруктів.
- Яєчні білки використовують для багатьох косметичних засобів: вони чудово підходять в якості тоніку для пом’якшення шкіри, а також можуть лікувати подразнення шкіри будь-якого типу.
- Яєчні білки також є свого роду пептидами, які допомагають знизити кров’яний тиск.
Які корисні властивості містить жовток?
- Яєчні жовтки містять більше білка, ніж яєчні білки.
- Жовток містить жир. Звичайно, ви це знаєте. У яйці є близько 4 грамів жиру, з яких тільки 1,5 грама є насиченими жирами. Решта – ненасичені жири, що дуже корисні для організму. Їх рівень холестерину є дуже низьким, і тому вони зовсім нешкідливі для здорової людини. Якщо у вас високий рівень холестерину, то слід трохи обмежити споживання яєць, але не виключати їх повністю із раціону харчування, оскільки їх індекс білка дуже важливий для здоров’я.
- Співвідношення висоти зовнішнього шару щільного жовтка до його середнього діаметра називається індексом жовтка. У свіжих яєць він коливається в межах 0,07-0,09. При тривалому або неправильному зберіганні яєць індекс жовтка знижується до 0,025-0,03, що свідчить про погіршення яйця.
- Яєчний жовток є потужним джерелом вітамінів і мінералів. Він багатий на залізо, фосфор, калій і магній, вітамін А, Е, D, B9 (фолієва кислота), В12, В6, В2 і В1. Вам не слід забувати, що це один з небагатьох продуктів, багатих на вітамін D.
Ще декілька цікавих фактів про жовток
- Ще один факт, про яєчний жовток: він містить речовину під назвою холін. Більшість людей навіть не знає, що це таке. Холін (вітамін В4) – надзвичайно важлива речовина, яку організм використовує для побудови стінок клітин і захищає їх від руйнування та пошкодження. Вона знижує рівень холестерину в крові, виявляє ноотропну, антидепресантну, заспокійливу дію. Холін покращує метаболізм у нервовій тканині, запобігає утворенню жовчних каменів, нормалізує обмін жирів і допомагає знизити вагу. Холін – це найважливіший будівельний матеріал мозку. Додаткове вживання його в їжу вагітними жінками та дітьми перших п’яти років життя позитивно впливає на розумові здібності малюків. Корисний для пам’яті та допомагає у лікуванні таких захворювань, як хвороба Альцгеймера або деменція. Залишається сказати, що основне джерело холіну – яєчний жовток.
- Яєчний жовток також багатий на лецитин. Яйця тим і унікальні, що містять величезну кількість цього важливого компоненту. Лецитин – абсолютно унікальне з’єднання. Лецитин, коли потрапляє до нас в організм, виконує безліч різних і корисних функцій. Але найважливіше це те, що лецитин є складовою всіх наших нервових волокон. Всі нервові волокна на 17% складаються з лецитину. І коли цього лецитину не вистачає, оболонка нерва стоншується. Коли таке відбувається, то розвивається синдром хронічної втоми, нервова збудливість, депресія. Крім того з лецитину на 30% складається наш мозок. Тому якщо ви хочете поліпшити пам’ять і розумові здібності, піклуватися про здоров’я кісткового мозку, головного мозку, печінки, серця і нервової системи тоді потрібно подбати про те, щоб лецитин надходив в організм у необхідній кількості. Тому вміст холестерину і лецитину в яйцях принесе користь всьому організму.
- Є багато людей, які їдять сирі яєчні жовтки або додають їх сирими у коктейлі для того, щоб збагатити організм білком. Це помилка. Вживання сирих яєчних жовтків може викликати таке захворювання, як сальмонельоз. Вам слід знати, що найкраще поїсти приготовані жовтки, оскільки властивості жовтків залишаються ті ж самі, і ви уникнете будь-яких проблем із здоров’ям.
Так що корисніше?
На закінчення: що є більш корисним – яєчний білок чи жовток? Обидві частини яйця є здоровими. Яєчний білок не містить жирів, але хоч він має невелику кількість насичених жирів, він дуже багатий на протеїн. А яєчний жовток – неймовірно багатий на різноманітні поживні речовини, які ми перелічили вище.
Що ж ми рекомендуємо? Їжте яйця повністю. Разом з різноманітною і збалансованою дієтою так ви попіклуєтесь про своє здоров’я. І до того ж, яйця смачні, хіба ж ні?
- Caubet J, Wang J (2011). Current understanding of egg allergy. Pediatr Clin North Am, 58(2):427-43. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3069662/
- Gole V, Chousalkar K, Roberts J, et al (2014). Effect of egg washing and correlation between eggshell characteristics and egg penetration by various Salmonella Typhimurium strains. PLoS One, 9(3). Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951326/
- Kalogeropoulos A, Papanastasiou C (2019). Egg consumption: to eat or not to eat? J Thorac Dis, 11(6):2185-2187. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6626779/
- Kucab M, Boateng T, Brett N (2019). Effects of Eggs and Egg Components on Cognitive Performance, Glycemic Response, and Subjective Appetite in Children Aged 9–14 Years (P14-017-19). Curr Dev Nutr. 3(Suppl 1);p14-19. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6574919/
- Matsuoka R, Shirouchi B, Umegatani M (2017). Dietary egg-white protein increases body protein mass and reduces body fat mass through an acceleration of hepatic β-oxidation in rats. Br J Nutr, 118(6):423-430. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28980893/
- Réhault S, Guyot N, Nys Y (2019). The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health. Nutrients, 22;11(3):684. Disponible: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470839/
- Rosenson R, Song W (2019). Egg yolk, source of bad cholesterol and good lipids? Am J Clin Nutr, 110(3):548-549. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6895541/