Як готувати овочі, щоб вони смакували всій родині

Усім відомо про користь натуральних продуктів, проте не всі знають, як правильно готувати овочі, щоб вони смакували навіть дітям. У цій статті ми поділимося з вами корисними порадами, завдяки яким ви зможете навчитися готувати не лише корисні, але й неймовірно смачні страви для всієї родини.
Як готувати овочі, щоб вони смакували всій родині

Останнє оновлення: 18 січня, 2019

Для того, щоб правильно готувати овочі та зберігати при цьому всі їхні корисні властивості, необхідно не тільки мати базові знання у галузі кулінарії, але й не боятися творити та експериментувати на кухні.

Ви досі не знаєте, як готувати овочі таким чином, щоб страви на їхній основі були не тільки корисними, але й неймовірно смачними? Не варто передчасно панікувати. Насправді існує чимало рецептів овочевих страв, які неодмінно припадуть до смаку всім членам вашої родини.

“Мені не смакують овочі, тому я зовсім їх не вживаю”… Такі слова досить часто можна почути довкола. Вірте чи ні, але чимало людей відчувають негативні емоції при першому ж погляді на розмаїття зелених, фіолетових та жовтих овочів на продуктових прилавках. Якщо у вас є маленька дитина, то вам, мабуть, відомо, як важко переконати її з’їсти хоча б шматочок свіжого овоча.

У цій статті ми поділимося з вами корисними порадами, завдяки яким ви зможете прищепити своїй малечі любов до поживних та збагачених вітамінами овочевих страв.

Соуси, заправки та випічка: як надати овочам неповторного смаку

  • За допомогою соусів та заправок можна чудово приховати гіркуватий присмак деяких овочів. На основі свіжих овочів можна приготувати чудову пасту з ароматним твердим сиром. Для сніданку радимо обрати поживну яєшню із шинкою, зеленими бобами та броколі. Овочі краще готувати на паровій бані, щоб максимально зберегти їхні корисні властивості.
  • Чудовим способом нагодувати дітей овочами є смачна випічка з листового тіста. Ви можете наповнити булки та пиріжки свіжими овочами та іншими корисними продуктами, зокрема цибулею-порей, шпинатом та рибою. Ми закликаємо проявити власну фантазію та поекспериментувати, адже ви можете додавати у начинку будь-які продукти, які є у вашому холодильнику.

Як готувати овочі таким чином, щоб змінити їхній солодкий смак та незвичайну текстуру

як готувати овочі із солодким смаком

Якщо ви хочете навчитися готувати овочі таким чином, щоб покращити їхню текстуру та додати їм ще виразнішого смаку, радимо взяти на озброєння наші корисні поради. Під час підборі продуктів необхідно звертати особливу увагу на їхній природний смак та текстуру. Для прикладу, деякі овочі стають солодшими при тушкуванні або смаженні (зокрема, солодка картопля, або батат).

  • Коли ви підсмажуєте коренеплоди (наприклад, гарбузи або кабачки) на рослинній олії, візьміть до уваги, що олія дуже швидко нагрівається, і вся волога з овочів одразу випаровується.
  • Цей процес відомий як реакція Майяра. При ній поверхня овочів швидко карамелізується та стає хрусткою. Таким чином при смаженні коренеплодів на олії ви отримаєте запашну та смачну скоринку, а всередині овочі залишаться м’якими та ніжними.

Зверніть увагу, що для приготування пюре з коренеплодів їх краще варити у кип’ятку, а не на паровій бані. Таким чином вам буде простіше потовкти овочі до однорідної консистенції.

Як розрізняти корисні властивості овочів за їхнім кольором

Фіолетові овочі

Свіжі овочі фіолетового кольору містять велику кількість незамінних для організму антиоксидантів. Квасоля, картопля, спаржа та червонокачанна капуста характеризуються високим вмістом антоціанів – непостійних молекул, що розчиняються у воді.

Всі ці овочі втрачають свій яскравий колір при термічній обробці, тому ми рекомендуємо або вживати їх у свіжому вигляді, або додавати лимонний сік у воді під час варіння. Для прикладу, червонокачанну капусту зазвичай готують в оцтовому розчині, інакше вона втрачає привабливий вигляд.

Червоні овочі

Усі овочі червоного кольору, зокрема буряки, містять велику кількість бетаїну. Ця речовина не тільки розчиняється у воді, але і розпадається при високих температурах. Саме тому готувати овочі червоного кольору потрібно так само, як і ті, що мають фіолетове забарвлення.

Зелені овочі

Деякі овочі мають яскраве зелене забарвлення завдяки пігменту хлорофілу в їхньому складі. Ця речовина також має здатність розчинятися у воді. Готувати овочі зеленого кольору найкраще у великій кількості підсоленої води впродовж кількох хвилин, а після термічної обробки одразу промити холодною водою.

Зелені овочі можна тушкувати або запікати на грилі з додаванням лимонного соку. Зверніть увагу, що темно-зелені овочі не втрачають своє яскраве забарвлення під час термічної обробки через високий вміст каротиноїдів. Зазвичай у вареному вигляді вони мають злегка червонуватий або блідо-помаранчевий відтінок саме завдяки каротиноїдам у складі.

Білі овочі

Картопля, артишок, цибуля, цвітна капуста та інші корисні овочі білого кольору також втрачають своє й без того бліде забарвлення після термічної обробки. Оскільки до складу овочів білого кольору входять певні ензими, після розрізання вони дуже швидко темніють.

Запобігти цьому можна за допомогою занурення овочів у воду з лимонним соком. Зверніть увагу, що овочі білого кольору не варто варити або запікати впродовж тривалого періоду часу, адже вони втрачають не тільки корисні властивості, але й смакові якості.

Корисні поради: як готувати овочі таким чином, щоб вони зберігали привабливий вигляд та гарний смак

як готувати овочі, щоб зберегти колір та смак
  • Не забувайте, що сіль покращує смак томатів та інших солодких овочів.
  • Мед пом’якшує гіркуватий присмак ендивію та цикорію.
  • Для того, щоб покращити смак інших гірких продуктів, зокрема зелених листових овочів, та грибів потрібно додавати під час їхнього приготування дрібку солі.
  • Чудовою комбінацією смаків є поєднання гірких та солодких продуктів. Для прикладу, спробуйте змішувати гіркувату м’яту із солодким зеленим горошком, додавати до салатів із солодкою заправкою пікантну петрушку або приправляти запечену моркву кмином.
  • Оливкова олія має настільки універсальний смак, що чудово пасує не тільки до солодких, але й до гірких продуктів.

Смачні солодкі овочі

Свіжий зелений горошок, морква та болгарський перець володіють неймовірним солодким смаком, який можна зробити ще виразнішим за допомогою меду, сиропу або алкоголю.

Звісно, змішувати солодкі овочі з калорійними вуглеводами та жирами не варто, проте цей спосіб спрацює, якщо ви намагаєтеся примусити когось їсти більше натуральних овочів.

Утім, не забувайте: попри те, що картопляне пюре з розтопленим вершковим маслом та крем-супи з вершками є неймовірно смачними, не варто ними зловживати, якщо ви не хочете набрати зайву вагу.

Пікантні, пряні та кислі овочі

як готувати пряні овочі

Перець чілі, мелений чорний перець та свіжий імбир додають пікантного смаку овочевим рагу та супам. Втім, використовувати їх потрібно обережно, адже у великій кількості ці приправи можуть зіпсувати смак страв та зробити їх надто гострими.

Кислі продукти, зокрема лимонний сік, оцет, вино, ревінь, сметана та натуральний йогурт підкреслюють природний солодкуватий смак деяких овочів. Головна особливість роботи з різноманітними приправами та заправками – це не переборщити, адже у страві повинен бути присутній баланс.

Рецепт смачної та корисної овочевої закуски

Цей рецепт неодмінно стане вам у пригоді, якщо ви досі не знаєте, як правильно готувати овочі таким чином, щоб вони були не тільки корисними, але й неймовірно смачними.

Овочі під сиром

Інгредієнти:

  • Броколі, цвітна капуста та морква
  • 3 столові ложки вершкового масла
  • натертий твердий сир (за смаком)
  • сіль та перець (за смаком)
  • невелика кількість води

Спосіб приготування:

  • Налийте у невелику каструлю трохи води, щоб овочі під час приготування не підгоріли.
  • Ретельно помийте всі овочі. Броколі та цвітну капусту розберіть на суцвіття. Помістіть овочі у каструлю та додайте до них вершкове масло, сіль та перець.
  • Варіть овочі на невеликому вогні під закритою кришкою впродовж кількох хвилин. У жодному разі не переваріть овочі, адже вони мають бути повністю готовими та водночас мати хрустку скоринку.
  • Опісля зніміть овочі з вогню та процідіть їх. Посипте овочі натертим твердим сиром та зачекайте, доки сир повністю розтане. Смачного!


  • Caracuel García, Ángel. “Técnicas de cocción saludables aplicables a la alimentación mediterránea.” (2008).
  • Lecoeuvre, Claire. “¿ Por qué comer productos ecológicos?: un beneficio tan colectivo como individual.” Le Monde diplomatique en español 269 (2018): 23.
  • Zacarías, Isabel, et al. Cocina Saludable: Cómo incluir 5 porciones de frutas y verduras por día. miguel betancourt martinez, 2015.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.