10 порад для приготування ідеального пюре з картоплі

10 порад для приготування ідеального пюре з картоплі
10 порад для приготування ідеального пюре з картоплі

Останнє оновлення: 20 листопада, 2018

Картопляне пюре є чудовою стравою для родинного обіду чи святкової вечері. Цей популярний гарнір можна приготувати у багатьох різноманітних варіаціях, і він безсумнівно стане чудовим доповненням до інших страв як святковому столі, так і за звичною вечерею.

На перший погляд, ця страва може здатися дуже простою, проте насправді для приготування бездоганного картопляного пюре потрібно володіти хорошими кулінарними навичками. У цій статті ми розповімо про деякі хитрощі, що допоможуть зробити картопляне пюре неймовірно смачним.

Пюре з картоплі вийшло не таким, як ви сподівались? Якщо ваші спроби приготувати бездоганне картопляне пюре з кремовою текстурою виявились безуспішними, ми радимо скористатись нашими 10 порадами для приготування ідеального пюре з картоплі.

Для ідеального пюре оберіть правильний сорт картоплі

оберіть правильний сорт картоплі

Хоча неозброєним оком відмінності між різними сортами картоплі важко помітити, слід запам’ятати, що існує три різні сорти картоплі: з високим вмістом крохмалю, з низьким вмістом крохмалю та картопля для випікання.

Якщо ви хочете, щоб картопляне пюре мало ніжну та кремову текстуру, обирайте картоплю з високим вмістом крохмалю. Цей сорт картоплі відрізняється лушпиною червоного кольору. Картоплю з високим вмістом крохмалю дуже легко розім’яти до пюреподібного стану, саме тому текстура готової страви буде дуже ніжною.

Розріжте картоплю на однакові за розміром шматочки

Картопля, яку розрізали на шматки різного розміру, готуватиметься з різною швидкістю, тобто менші шматочки зваряться швидше за більші. У результаті ви не зможете приготувати пюре однорідної консистенції, це можна зробити, лише якщо попередньо порізати картоплю на однакові за розміром шматочки.

Радимо нарізати картоплю на невеликі однакові шматки, так вона точно звариться до готовності одночасно, а пюре матиме хорошу консистенцію.

Позбудьтеся зайвої вологи

картопля фрі

Є безліч способів зробити пюре з картоплі легким та повітряним. Один з найефективніших – добре висушити картоплю після приготування, злити з неї усю воду, а потім повернути каструлю з картоплею на розігріту плиту. Переконайтеся, що зайва волога випарувалася, тому що саме вона може зробити пюре занадто водянистим та рідким.

Використовуйте картоплем’ялку

Не готуйте пюре за допомогою блендера, кухонного комбайна чи міксера. Якщо ви занадто сильно збиватимете картоплю, крохмаль у ній почне розщеплюватися на частини, у результаті чого пюре стане клейким.

Ось чому пюре слід готувати саме за допомогою картоплем’ялки. Звісно, це потребуватиме більше зусиль з вашого боку, проте результат буде того вартий.

Не товчіть картоплю занадто сильно

Як ми вже згадали вище, не слід занадто сильно товкти пюре, навіть якщо ви користуєтесь картоплем’ялкою. Натомість до картоплі потрібно поступово додати вершки, молоко або масло і легко змішати все до однорідної суміші.

Не додавайте холодне молоко або вершки

додайте в картопляне пюре трохи молока

Перед тим, як додавати до пюре вершки або молоко, обов’язково переконайтеся, що воно кімнатної температури. Так молоко краще всотається в картоплю, і вам буде простіше приготувати однорідне пюре.

В картопляне пюре не додавайте занадто багато рідини

Коли ви додаєте у пюре молоко, вершки, майонез або будь-які інші додатки, пам’ятайте, що цими продуктами не слід зловживати, якщо ви не хочете зробити картопляне пюре надто водянистим. Якщо ж ви все-таки припустились цієї помилки, відваріть ще картоплі та додайте її до готового пюре.

Трохи масла не завадить

масло

Професійні кухарі рекомендують додавати по 20 г вершкового масла на кожні 400 г відвареної картоплі для приготування збалансованого за смаком та консистенцією пюре. Масло надасть пюре кремової текстури та зробить його неймовірно смачним.

Не забудьте про сіль

Під час приготування картоплі для пюре, воду слід одразу солити, як і при варці макаронів. Таким чином картопля швидше вбере сіль, і її буде простіше потовкти у пюре. Навіть масло не зможе надати картопляному пюре такого вираженого смаку, як вчасне додавання солі.

Не зволікайте до останнього

Як і більшість страв, пюре з картоплі найкраще смакує одразу після приготування, а не у розігрітому вигляді. Ми радимо підготувати всі компоненти за день до приготування пюре, і тоді вам залишиться тільки відварити картоплю, потовкти її та додати до неї молоко та масло за смаком.




Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.