Яким має бути раціон, якщо у вас непереносимість сорбіту
Ви колись відчували шлунково-кишковий дискомфорт, гази або діарею після споживання деяких фруктів, низькокалорійних продуктів або жувальної гумки? Якщо так, у вас може бути непереносимість сорбіту. Читайте далі, щоб дізнатися, як дотримуватися дієти з низьким вмістом сорбіту.
Що таке сорбіт?
Сорбіт – це цукровий спирт, який наявний у червоних водоростях, а також у листі та плодах рослин родини розоцвітих, таких як:
- груші
- яблука
- сливи
- айва
- персики або абрикоси
Окрім того, харчова промисловість широко використовує його як підсолоджувач, загусник та зволожувач, оскільки він здатний підсолодити та містить мало калорій.
Дізнайтеся більше: Чи дійсно цукор покращує розумові здібності?
Що таке непереносимість сорбіту?
Непереносимість сорбіту зумовлена дефіцитом певного кишкового транспортера. Однак навіть без цього дефіциту здорова людина може засвоїти лише обмежену кількість цього цукру, приблизно 20-25 г. Таким чином, якщо ви перевищите цю кількість, у вас також можуть виникнути симптоми.Є два типи непереносимості сорбіту:
- Первинна непереносимість. Це відбувається внаслідок дефіциту ферменту транспортера сорбіту – GLUT5. Експерти вважають, що причиною є генетичний чинник, і вона може розвиватися протягом життя людини.
- Вторинна непереносимість. Попри генетичний вплив, вона виникає внаслідок хвороб кишківника (гастроентерит, запальна хвороба кишківника, целіакія тощо), що пошкоджують край слизової оболонки кишківника тимчасово або назавжди.
Симптоми
У пацієнтів, які страждають на цей розлад, можуть бути різні симптоми, від легких до важких. Найбільш поширені:
- біль у животі або судоми
- набряк
- розтягнення або роздуття живота
- гази
- звуки в кишківнику
- діарея з газами
Продукти, які містять сорбіт
Якщо у вас непереносимість сорбіту, вам доведеться дотримуватися дієти з низьким вмістом продуктів, що містять сорбіт. Ось продукти, які містять найбільше сорбіту:
У природному вигляді (від найвищої до найнижчої кількості)
- Свіжі фрукти та ягоди. Груші, сливи, персики, абрикоси, яблука, виноград, полуниця, малина та чорниця.
- Фруктові консерви. Яблучний сік, консервована полуниця, нектар з червоної смородини, сік бузини, нектар з чорної смородини та консервована малина.
- Сухофрукти. Чорнослив, сушені персики, курага, сушені яблука, сушені фініки та родзинки.
У штучному вигляді
Ви можете знайти його як в харчових продуктах, так і в косметичних або фармацевтичних засобах як добавку. Як добавка його можуть позначати як «сорбіт» (E420i) або «сироп сорбіту» (E420ii).У харчових продуктах він є в желе, джемах, хлібобулочних та кондитерських виробах, заморожених продуктах, жувальних гумках, низькокалорійних продуктах або продуктах, що не містять цукру. Отже, ви повинні бути обережними з низькокалорійними продуктами, оскільки зловживання ними може спричинити таку непереносимість.
У косметичних засобах він є у зубній пасті, оскільки надає більшу пластичність, солодкий смак, а також покращує розчинність. У фармацевтичній промисловості його можна знайти в кремах. Так само він є у сиропах.
Ця стаття може вас зацікавити: Що відбувається з організмом, коли жувати гумку?
Як діагностувати непереносимість сорбіту
Наразі тест на водневе дихання є найкращим діагностичним тестом. Нездатність організму засвоїти сорбіт призводить до його ферментації бактеріями товстої кишки, виробляючи велику кількість вільного водню. Цей водень вимірюється повітрям, що видихається.
Перед тим, як пройти тест, пацієнт має голодувати протягом 8 годин. За 24 години до тесту не можна їсти фрукти, овочі та бобові, оскільки це уповільнює кишковий рух. Окрім того, важливо уникати прийому проносних або антибіотиків перед тестом.
Якщо результат тесту позитивний, оцінюється ступінь, а також симптоми, з метою визначення дієти, якої повинен дотримуватись пацієнт.
Харчові рекомендації при непереносимості сорбіту
- Якщо ви підозрюєте непереносимість, то перше, що вам необхідно зробити, – це пройти обстеження. Однак не змінюйте дієту самостійно.
- Завжди перевіряйте етикетки продуктів, щоб переконатися, що вони не містять сорбіту.
- Якщо у вас важка форма непереносимості сорбіту, проконсультуйтеся з фахівцем щодо складу будь-якого косметичного засобу перед його використанням.
- Обмежте споживання фруктів та ягід, які містять багато сорбіту.
- Будьте обережні, якщо ви часто вживаєте низькокалорійні продукти та жувальну гумку, що містять сорбіт.
Ви підозрюєте у себе непереносимість сорбіту? Якщо ви відчули її симптоми, зверніться до лікаря для точного діагнозу. Крім того, якщо у вас діагностована ця непереносимість, обов’язково дотримуйтесь цих дієтичних рекомендацій.
- Intolerancia a la fructosa-sorbitol. “Infogastrum” Asociación Española de Gastroenterología y las Sociedades Latinoamericanas de Gastroenterología.
- Intolerancia a la lactosa y fructosa-sorbitol. “GEMD” Grupo español de motilidad digestiva.
- Influencia del consumo de sorbitol en la microbiota intestinal de un modelo animal. Tesis Doctoral. Universidad Politécnia de Valencia. 2008