Чи можуть штучні підсолоджувачі боротися з ожирінням?

3 Лютого, 2020
Традиційно штучні підсолоджувачі вважають хорошим варіантом у боротьбі з ожирінням. Однак чи справді це так? Дізнайтеся відповідь у цій статті.

Слово “підсолоджувач” позначає будь-яку речовину, яка здатна надати солодкий смак. У цій статті ми зупинимося на штучних підсолоджувачах без калорій та відповімо на поширене питання: чи можуть ці штучні підсолоджувачі боротися з ожирінням?

Потреба в солодкому

Протягом багатьох століть люди віддавали перевагу солодкій їжі. Однак ще у XVIII столітті вони виявили, що цукор шкідливий. Приблизно в той самий час стереотипи щодо жіночої краси змістилися в напрямку до стрункішої фігури.

Обидві обставини призвели до створення першого некалорійного підсолоджувача в ХІХ столітті. Споживачі зітхнули з полегшенням. Зрештою, це здавалося рішенням, яке дало б їм змогу їсти солодкі продукти, не шкодячи здоров’ю.

Однак чи правда це?

Підсолоджувачі безпечні для споживання

Було доведено, що підсолоджувачі безпечні й підходять для споживання людиною. Однак важливо зважати на максимальний рівень споживання, який встановлюють урядові установи.

Вчені довели переваги штучних підсолоджувачів щодо запобігання, лікування та контролю надмірної ваги. Зокрема, професіонали вивчали їхню дію на інсулін, апетит, ситість, мікробіоту кишківникаа та адипоцити. Усе це грає роль у розвитку ожиріння.

що роблять штучні підсолоджувачі
За умови дотримання максимально рекомендованої дози підсолоджувачі безпечні для споживання.

Чи корисні вони в боротьбі з ожирінням?

Загалом, наукові дані не підтримують використання штучних підсолоджувачів для боротьби з ожирінням.

Ось кілька причин, чому вони неефективні:

Механізм дії підсолоджувачів на вивільнення інсуліну

Інсулін – гормон, який виділяє підшлункова залоза. Він виводить зайву глюкозу з крові. Для цього він транспортує глюкозу до запасів глікогену та жиру в організмі.

Досі вчені вважали, що нульові калорійні підсолоджувачі не змогли стимулювати їх вивільнення. Хоча це правда, є певні приховані нюанси. Підсолоджувачі прямо не здатні стимулювати вироблення інсуліну. Однак вони можуть це зробити опосередковано. Цей непрямий вплив обумовлений їх здатністю прискорювати спорожнення шлунка та посилювати всмоктування кишківника. Оскільки вони некалорійні, це не має бути проблемою.

Однак додавання їх до продуктів, які містять калорії (соки, печиво, печиво та молочні продукти), може призвести до надмірної кількості глюкози в крові. Тому це може викликати сплеск рівня інсуліну.

штучні підсолоджувачі викликають сплеск інсуліну
Нульові калорійні підсолоджувачі можуть побічно стимулювати вироблення інсуліну.

Нестабільний рівень глюкози повторно стимулює підшлункову залозу виробляти інсулін.Це може призвести до того, що називають «інсулінорезистентністю». У свою чергу, це призводить до підвищеного ризику розвитку цукрового діабету, зайвої ваги та ожиріння.

Детальніше дивіться: Діабет другого типу: корисні та шкідливі поживні речовини

Штучні підсолоджувачі та енергетичний баланс

Поняття енергетичного балансу стосується співвідношення між споживанням калорій та витратами. Позитивний баланс енергії означає, що ви споживаєте більше калорій, ніж витрачаєте, і навпаки.

Ці підсолоджувачі не містять калорій. Однак вони все ще схиляють людей до позитивного енергетичного балансу. Це відбувається тому що:

  • Вони підсилюють ваш апетит і забезпечують менше ситості.
  • Їхній солодкий аромат контрпродуктивний. Багаторазовий вплив штучних підсолоджувачів збільшує залежність людини від них. Якщо взяти до уваги, що їхня солодкість незрівняна з природними продуктами, то зрозуміло, що люди, які їх споживають, віддають перевагу штучним продуктам. Як правило, вони містять незліченну кількість порожніх калорій.
  • Думка про те, що вони не повнять, змушує людей їсти їх ще більше. Результатом може бути збільшення споживання.
  • Вони знижують термічну дію їжі. Ця концепція стосується кількості витрачених калорій. Це відбувається під час травлення, всмоктування та виведення спожитої їжі. Скорочення термічної дії їжі означає зменшення витрат енергії. Ось чому ризик позитивного енергетичного балансу більший.
  • Вони не в змозі активувати систему харчової винагороди. Тому людям потрібно постійно їх їсти, невпинно шукаючи задоволення.

Штучні підсолоджувачі впливають на мікробіоту кишківника

Мікробіота належить до бактерій, які живуть у вашому травному тракті. Вона повністю формується у людей після дворічного віку. Однак вона може змінюватися протягом життя під впливом кількох чинників. Раціон – один із них.

Для людей з ожирінням характерна мікробіота, яка, у свою чергу, сприяє ожирінню. Тепер ми знаємо, що штучні підсолоджувачі сприяють зміні здорових бактерій.

Некалорійні штучні підсолоджувачі здатні генерувати мікробіоту кишківника, характерну для людей з ожирінням.

Дізнайтеся більше, прочитавши цю статтю: 5 продуктів, після яких не хочеться солодкого

Механізм дії штучних підсолоджувачів на жирові клітини

Нарешті, штучні підсолоджувачі по-різному впливають на розмір та кількість адипоцитів (жирових клітин).

В цілому це залежить від особливостей штучного підсолоджувача, а також від характеристик споживача. Ось чому наукові докази унеможливлюють остаточні висновки.

Однак, зважаючи на все, що ми згадали, штучні підсолоджувачі не є хорошими союзниками проти зайвої ваги та ожиріння.