Чи дійсно цукор покращує розумові здібності?

22 Лютого, 2020
Хоча глюкоза є головним джерелом палива для мозку, навряд чи цукор покращує розумові здібності для забезпечення належної роботи мозку. Дізнайтеся більше в цій статті!

Ще недавно багато людей помилково вважали, що цукор покращує розумові здібності. Однак останні дослідження ставлять це твердження під сумнів. Зараз вчені знають, що організм має дуже ефективні механізми, щоб доставити глюкозу до мозку, навіть не вживаючи цукор.

Мозок покладається на постійне надходження глюкози з крові, щоб підтримувати належно функціонувати. Тому він змагається з рештою органів за вміст глюкози, коли рівень її знижується. Якщо це трапляється, виникають такі механізми:

  • Спочатку з крові витягується глюкоза.
  • Потім кількість глюкози, яку отримують інші клітини організму, обмежується.

З іншого боку, якщо рівень цукру в крові знижується через дефіцит споживання їжі, організм має інші способи отримання цієї поживної речовини. Основним механізмом цього є глюконеогенез. Він передбачає утворення глюкози з білків і жирних кислот. Загалом, це ефективний механізм, який дає організму підтримувати безпечний рівень цукру в крові під час голодування або коли людина не вживає достатню кількість вуглеводів.

Можливо, вас зацікавить: 7 змін, які стануться в організмі, коли ви перестанете їсти цукор

Споживання цукру та пам’ять

чи дійсно цукор покращує розумові здібності
Деякі дослідження пов’язують прийом цукру з поліпшенням короткочасної пам’яті. Цей тип споживання зазвичай складається з вживання цукрового напою, і результати показують, що інтенсивні розумові задачі добре реагують на введення глюкози.

До недавнього часу експерти стверджували, що мозок оптимально працює з 25 г глюкози в крові, приблизно таку кількість містить банан. Однак в останніх статтях робиться висновок, що люди з кращою толерантністю до глюкози мають кращі показники пам’яті.

Ця ситуація важливіша для людей з діабетом, у яких розвивається резистентність до інсуліну, що не дає добре переносити глікемію. Тому в організмі є дуже ефективні механізми, здатні отримувати глюкозу з білків і жирних кислот для підтримки рівня цукру в крові. Таким чином мозок отримує потрібну кількість глюкози, забезпечуючи ефективну розумову працездатність.

З іншого боку, дослідження показали, що зволоження відіграє велику роль у пізнавальній діяльності. Тому людина, яка має навіть найменше зневоднення, отримає нижчі бали за навички, пов’язані з пам’яттю, концентрацією, увагою тощо.

Не пропустіть: Поради, як вивести цукор – його надлишок – з організму

Рафінований цукор: гірше за складні вуглеводи?

Деякі статті стверджують, що споживання рафінованого цукру призводить до короткострокової втрати пам’яті після споживання. Також дослідження показали, що споживання цукру іноді навіть може призвести до когнітивних порушень та розвитку складних захворювань.

З іншого боку, захворюваність на СДУГ вища у підлітків, які споживають багато насичених жирів та рафінованого цукру, у порівнянні з тими, хто дотримується здоровіших дієт.

Продукти, які покращують розумову працездатність

які продукти покращують розумові здібності
Хоча простий цукор може негативно впливати на когнітивні функції, інші поживні речовини можуть покращити роботу мозку. Одним із прикладів є кофеїн в помірних кількостях, який є природним стимулятором і допомагає зміцнити та підтримувати здоров’я мозку.

Також нітрити, наявні в таких продуктах, як буряк, посилюють розширення судин і, отже, приплив крові до мозку. Основним наслідком цього є більший доступ поживних речовин до мозку та покращення когнітивної діяльності.

Також деякі вітаміни, наприклад, вітамін С, можуть мати позитивний вплив на розумові здібності та здоров’я. Ці вітаміни можуть допомогти запобігти когнітивному погіршенню, наприклад, у пацієнтів із хворобою Альцгеймера.

Чи дійсно цукор покращує розумові здібності?

Глюкоза – головне джерело палива для мозку. Однак споживання цукрової їжі не потрібно для забезпечення належної роботи мозку. В організмі є дуже ефективні механізми, які забезпечують надходження в мозок достатньої кількості глюкози для підтримки функцій мозку.

Насправді споживання великої кількості простого цукру може призвести до погіршення когнітивних функцій та розвитку складних захворювань. Отже, якщо ви хочете покращити свої розумові здібності та роботу мозку, краще їсти здорову, збалансовану їжу. Крім того, якщо вам потрібен швидкий стимул, ви можете їсти продукти, багаті на вітамін С і нітрити.

  • Bellisle F., Effects of diet on behaviour and cognition in children. British Journal of Nutrition, 2004. 92 (2): 227-232.
  • Francis H., The longer-term impacts of Western diet on human cognition and the brain. 2013.