Здорова дієта при гастриті

У цій дієті мало жиру, клітковини та простих цукрів, що допомагає спорожнити шлунок та зменшити вироблення шлункових кислот. Тому ця здорова дієта при гастриті допомагає зменшити симптоми та дискомфорт.
Здорова дієта при гастриті

Останнє оновлення: 27 квітня, 2021

Гастрит – це запалення слизової оболонки шлунка, яке викликає дискомфорт, печію і навіть нудоту та блювоту. Люди з хронічним гастритом часто бояться їсти певні продукти, щоб уникнути цього дискомфорту. У цій статті ми розповімо, якою має бути дієта при гастриті. Читайте далі, щоб дізнатися більше!

Що викликає гастрит?

Однією з найпоширеніших причин гастриту є інфекція, спричинена бактерією під назвою Helicobacter pylori. У розвинених країнах ця бактерія може заражати до 50% населення, хоча лише у 15% з них розвивається ця хвороба.

Це показує, що розвиток гастриту значною мірою залежить від генетичних чи екологічних чинників (їжа, куріння тощо). Отже, причин гастриту багато. Серед них:

  • Постійне використання деяких ліків, зокрема нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ), таких як аспірин або ібупрофен.
  • Зловживання алкоголем, тютюном або наркотиків.
  • Аутоімунні розлади, такі як пернициозна анемія.
  • Високий стрес або занепокоєння, оскільки це збільшує шлункові кислоти й викликає так званий нервовий гастрит.
  • Зловживання дуже важкою або гострою їжею.

Якою має бути дієта при гастриті?

Дієта при гастриті складається з поживної та здорової їжі, щоб зменшити споживання тих продуктів, які дратують шлунок, а також збільшити споживання тих продуктів, які заспокійливо чи позитивно впливають на шлунок.

За допомогою правильної дієти можна поліпшити травлення, зменшити біль та інші симптоми, тим самим зменшивши запалення та дискомфорт у шлунку. Дуже важливо пам’ятати, що при лікуванні гастриту завжди необхідний нагляд лікаря.

Загальні дієтичні рекомендації при гастриті

При складанні дієти для людей, які страждають на гастрит, необхідно врахувати ці поради:

  • Їжа повинна бути легкою: за потреби ви можете їсти частіше, але варто уникати переїдання.
  • Обирайте певні рекомендовані продукти, корисні для шлунку: картопля, рис, морква, гарбуз, варена капуста, яблука, стиглі банани та оливкова олія.
  • Легке приготування: переважно варто готувати на пару, варити, готувати пюре або супи. Уникайте смаження, смаження на грилі або інших дуже сухих або недостатньо обсмажених продуктів.
  • Не пийте нічого занадто гарячого.
  • Пийте воду протягом дня.

Приклади щоденного раціону при гастриті

Пам’ятайте, що хоча ця дієта допоможе зменшити біль та дискомфорт, спричинені гастритом, вона не є способом лікування.

Сніданок

Напівжирне молоко з цукром / йогурт

  • Білий хліб з варенням / печиво / 2 скибочки білого хліба з індичкою або шинкою
  • 1 столова ложка знежиреного білого сиру

Ранковий перекус

  • Фрукти на грилі або фруктовий компот / персиковий, яблучний або виноградний сік / рекомендовані фрукти

Обід

  • Гарнір: пюре з кабачків / варена картопля з мангольдом / рис з овочами / макарони з вареною шинкою або беконом, кабачки та баклажани.
  • Основна страва: смажене куряче стегно без шкіри / яловичина на грилі / варений хек / запечена путасу
  • Десерт: стиглий банан / персик в сиропі / смажений гарбуз / сир з цукром / домашній заварний крем зі знежиреним молоком

Полуденок

Вечеря

  • Перша страва: варена зелена квасоля, морква та картопля / овочеве пюре / курячий суп з локшиною
  • Основна страва: куряча грудка на грилі з вареною картоплею / шинка на грилі / запечений палтус / омлет з яєць або кабачків
  • Десерт: смажене яблуко / стигла груша / свіжий сир з айвовим желе / ​​ванільний заварний крем

Примітка: Якщо ви хочете поліпшити травлення, спробуйте пити більше настоїв з сильними травними властивостями.

Нарешті, пам’ятайте, що не варто обмежувати свій раціон більше, ніж потрібно. Використовуйте ці рекомендації як орієнтир і не забувайте про свої особисті уподобання та дієтичні обмеження. Крім того, намагайтеся зробити свій раціон максимально різноманітним та збалансованим. Ви також можете спробувати поступово вводити більше продуктів, якщо ваш стан покращується.




Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.