3 страви з вівсянки для зниження рівня холестерину
У першу чергу, ви повинні знати, що ЛПНЩ, також відомий як поганий холестерин, має дві причини: погане харчування і генетичні фактори, внаслідок яких у деяких людей небезпечні ЛПНЩ накопичуються в тканинах і плазмі крові. Чудовим виходом з цієї ситуації це страви з вівсянки.
Ваш лікар, ймовірно, прописав ліки для зниження ЛПНЩ. Однак, збалансоване харчування і щоденні фізичні вправи також допоможуть знизити холестерин до відповідного і здорового рівня.
Сьогодні в цій статті ми розповімо про три прості у приготуванні засоби з вівсом, які дозволять природно знизити рівень холестерину!
Чому вівсянка допомагає знизити рівень холестерину?
Як ви вже знаєте, овес вважають суперпродуктом, а також щоденним ресурсом, який ми всі повинні вживати, щоб піклуватися про здоров’я. Він корисний для серця, регулює вагу, покращує травлення, запобігає закрепам… Це природне багатство, яке використовують з давніх часів і яке вже протягом багатьох років схвалює сучасна медицина.
Дізнатись більше: Чудова дієта, щоб знизити рівень поганого холестерину
Наприклад, у клініці Майо провели цікаве дослідження, де були пояснені чудові переваги вівса для зменшення так званого поганого холестерину. Наведемо їх:
- Вівсянка містить розчинну клітковину, яка багата на ліпопротеїни і допомагає знизити щільність ЛПНЩ (поганого холестерину).
- Цей тип клітковини схожий на той, що міститься зокрема в яблуках, чия ефективність у зниженні холестерину загальновідома.
- Існує ще один аспект, який ви повинні мати на увазі: не всі продукти, які містять овес, допоможуть вам знизити рівень холестерину. Наприклад? Вівсяне печиво, яке замість того, щоб допомагати вам, може насправді нашкодити, тому що містить багато цукру і насичених жирів. Уникайте печива! Краще їжте натуральний овес.
Способи споживання вівсянки для зменшення рівня холестерину
1. Вівсянка із зеленим яблуком і корицею
Інгредієнти
- 100 грамів вівсянки швидкого приготування
- Одне зелене яблуко
- Одна склянка води (200 мл)
- Трохи кориці
Інструкції
- Почніть з миття та нарізання яблука на дрібні шматочки. Його можна не чистити, адже саме в шкірці міститься більшість корисних властивостей, які допоможуть знизити рівень холестерину.
- Тепер скип’ятіть склянку води разом з вівсом, доки він повністю не приготується. Це дуже легко.
- Через 10 хвилин додайте шматочки яблука, залиште їх готуватися протягом ще 20 хвилин. Коли ви побачите, що яблуко пом’якшало, вимкніть вогонь.
- Наступний крок? Помістіть все в блендер і змішайте, доки не отримаєте однорідну суміш. Перед споживанням посипте трохи корицею зверху. Це чудова ідея для сніданку.
2. Вівсянка з грушею
Інгредієнти- Одна груша
- 100 грамів вівсянки миттєвого приготування
- Склянка води
- 20 г меду
Читайте також: Чому важливо їсти груші щодня
Інструкції
- Ця страва ідеально підходить для сніданку або обіду. Щоб її приготувати, ви повинні спочатку нагріти склянку води в каструлі, а потім насипати овес. Після того, як він набув необхідної липкої консистенції, додайте столову ложку меду, щоб надати йому більше аромату.
- Потім очистіть грушу і розріжте її на маленькі шматочки (не знімайте шкірку). Груші також ідеально підходять для боротьби з холестерином, а в поєднанні з вівсом їх потенційні переваги навіть збільшуються. Покладіть вівсянку в улюблену миску і додайте шматочки груші. Це смачно, і ви отримаєте поживний і здоровий сніданок. Просто спробуйте!
3. Вівсянка зі сливами
Інгредієнти
- 100 грамів вівсянки миттєвого приготування
- 2 сливи
- 3 волоські горіхи
- Склянка води
Інструкції
- Слід пам’ятати, що три найкращі фрукти для боротьби з холестерином – це яблука, груші і сливи. Однак, полуниці, чорниці, ківі і виноград також дуже корисні, тож можете використовувати будь-яку комбінацію, яку схочете, коли ви готуєте зранку вівсянку, щоб знизити рівень холестерину.
- У цьому випадку найголовніше споживати вівсянку щодня. Скип’ятіть воду і додайте вівсянку. Поки вона готується, ви можете почистити сливи. Також подрібніть волоські горіхи і відкладіть у бік для подальшого використання.
- Коли вівсянка зготується, покладіть її у вашу улюблену миску, додайте сливи та волоські горіхи. Цей сніданок є ефективним засобом для боротьби з високим рівнем холестерину. Крім того, він допомагає зберігати стрункість і правильно харчуватися щодня.
Окрім вівсянки, не забувайте добре харчуватися протягом дня і робити помірні фізичні вправи. Як ми вже рекомендували в інших статтях, достатньо прогулюватися протягом 30 хвилин щодня. Якщо ви візьмете з собою друга або чоловіка, то це буде ще приємніше. Почніть трохи більше піклуватися про здоров’я вже сьогодні!
- Leontowicz, H., Gorinstein, S., Lojek, A., Leontowicz, M., Čı́ž, M., Soliva-Fortuny, R., … & Martin-Belloso, O. (2002). Comparative content of some bioactive compounds in apples, peaches and pears and their influence on lipids and antioxidant capacity in rats. The Journal of nutritional biochemistry, 13(10), 603-610. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286302002061
- Leontowicz, M., Gorinstein, S., Leontowicz, H., Krzeminski, R., Lojek, A., Katrich, E., … & Trakhtenberg, S. (2003). Apple and pear peel and pulp and their influence on plasma lipids and antioxidant potentials in rats fed cholesterol-containing diets. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(19), 5780-5785. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf030137j
- Marlett, J. A., Hosig, K. B., Vollendorf, N. W., Shinnick, F. L., Haack, V. S., & Story, J. A. (1994). Mechanism of serum cholesterol reduction by oat bran. Hepatology, 20(6), 1450-1457. https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hep.1840200612
- Braaten, J. T., Wood, P. J., Scott, F. W., Wolynetz, M. S., Lowe, M. K., Bradley-White, P., & Collins, M. W. (1994). Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects. European journal of clinical nutrition, 48(7), 465-474. https://europepmc.org/article/med/7956987
- fundacióndelcorazon.com (n.d.). Manzana y mandarina: dos aliados para tu salud. https://fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2132-manzana-y-mandarina-dos-aliados-para-tu-salud.html