5 cпособів відновити вашу печінку, підшлункову залозу та нирки
Всі знають що печінка, підшлункова залоза та нирки це життєво важливі органи нашого організму, але при цьому не всі дбають про них належним чином. Ви вже знаєте, що ці органи не лише важливі для травлення, вони ще й відіграють невід’ємну роль у природному виведенні токсинів з організму та діяльності гормонів.
Ну, звісно ж, з вами таке вже траплялося. Ви втомлені, тіло набрякло, та і з травною системою проблеми. Вам важко робити те, що раніше робили кожного дня. У чому ж причина? Іноді таке самопочуття може залежати від незначних деталей життя, які ми робимо неправильно, часом, навіть самі цього не усвідомлюючи.
Печінка та її відновлення
Погане харчування, підвищений рівень стресу, недостатня кількість води – ось ті важливі чинники, які можуть бути причиною дискомфортних відчуттів.
У цій статті ви дізнаєтеся трохи нової інформації про правильний догляд за здоров’ям печінки, підшлункової залози та нирок. Це безперечно покращить якість вашого життя, тому будьте уважними!
1. Купуйте натуральні свіжі фрукти
Скільки фруктів ви з’їдаєте на день? Думати, що фруктовий сік допоможе отримати необхідну денну дозу вітамінів та мінералів – поширена помилка, яку досить часто роблять люди. Але це далеко не так. Якщо пити соки з полиць більшості продуктових магазинів, наслідки будуть такими:
- Ви будете споживати занадто багато цукру.
- Ваш організм отримає дозу хімічних компонентів та стабілізаторів, які виробник додає до соків. Тому для виведення токсинів печінка буде змушена працювати набагато інтенсивніше.
- Насправді у таких соках вміст натуральної сировини дуже низький, а цукор, який туди додають, значною мірою знижує їх поживність.
То яке ж рішення? Якщо маєте змогу, їжте свіжі сирі фрукти. Тобто жодних консервованих, приготованих або запечених фруктів. Найкраще їсти:
- Лимони
- Апельсини
- Грейпфрути
- Нектарини
- Мандарини
- Дині
- Папайю
- Полуниці
- Сливи
Для відновлення печінки, підшлункової залози та нирок дуже корисно їсти смачні фруктові салати на сніданок та обід. Хочете приклад? Додайте в миску вівсянки диню, сливу та полуниці. Це неймовірно смачно! А на обід можете приготувати салат з ананасу та шпинату.
2. Найкорисніші овочі
Ми вже розповіли вам про фрукти. Тепер настала черга овочів. Вони також надзвичайно корисні, тому їх потрібно додавати до страв, аби підтримувати здоров’я організму в цілому та сприяти роботі печінки, підшлункової залози та нирок:
- Артишоки: Як ви вже знаєте, вони дуже смачні, крім того, у поєднанні з невеличкою кількістю оливкової олії та винного оцту, це чудова страва на вечерю. Не забувайте, що вода, в якій ви готуєте артишоки, також має лікувальні властивості. Варто лише додати трохи лимонного соку і такий напій буде дуже корисним для печінки та нирок. Навіть не думайте виливати її!
- Морква: Найпростіший спосіб їсти моркву – начистити її, а потім натерти. Вона стане чудовим складником салату, особливо, якщо додати ще трохи лимонного соку. Пам’ятайте, що для максимальної користі, моркву потрібно їсти сирою.
- Буряк: Як можна не любити цей земляний овоч? Темно-бордовий колір буряка аж кричить про високий вміст антиоксидантів та вітамінів, тому в жодному випадку не варто про нього забувати. Додавайте буряк до салатів або збивайте у блендері для смузі. Вам неодмінно сподобається!
- Цибуля: Ми вже не раз розповідали про лікувальні властивості цього овоча, та ви і самі добре про них знаєте. Цибуля діє як натуральний антибіотик, сприяє виведенню токсинів з організму, зміцнює імунну систему, покращує травлення та цикруляцію крові. Дуже корисно їсти трохи сирої цибулі кожного дня. Просто наріжте її кільцями та додавайте до салатів. Так ви зможете максимально скористатися усіма її дивовижними властивостями.
3. Починайте свій день зі склянки лимонного соку з харчовою содою
Цей натуральний засіб допоможе збалансувати рівень pH організму, а також сприятиме кращій роботі печінки, підшлункової залози та нирок. Просто привчіться пити таку суміш на пустий шлунок і ваш організм відчує на собі її дивовижну користь.
Вона покращує роботу нирок, сприяє очищенню організму та запобігає таким проблемам, як накопичення жиру у печінці. Лимонний сік з харчовою содою стимулює процеси травлення.
Інгредієнти:
- Сік половинки лимона
- 1 склянка води (200 мл)
- 1 столова ложка харчової соди (20 г)
Як споживати цей напій?
Усе надзвичайно просто: розчиніть харчову соду у склянці води, а потім додайте лимонного соку. Добре перемішайте та пийте маленькими ковтками. Такий напій можна споживати до чотирьох днів підряд, а потім зробити перерву на тиждень.
4. Найкорисніші чаї
Чаї, які ми згадаємо в цьому розділі, дуже корисні для печінки, сприяють травленню та роботі нирок. Ось вони:
- Розторопша
- Кульбаба
- Больдо
5. У жодному разі не їжте ці продукти!
- Залиште сіль у кухонній шафці. Перестаньте її використовувати вже сьогодні і побачите, наскільки покращиться ваше здоров’я.
- Споживайте менше рафінованого цукру та білого борошна.
- Намагайтеся не їсти супи з напівготових або заморожених інгредієнтів.
- Обмежте вживання алкоголю і, звісно ж, кидайте курити.
- Викиньте усі солодкі газовані напої, а також цукерки та десерти з високим вмістом цукру.
- Старайтеся не зловживати великими кількостями страв з червоного м’яса та інших продуктів з високим вмістом жиру. Організм довго перетравлює ці продукти, тому вони впливають на роботу печінки, підшлункової та нирок.
То чому ж не почати вже сьогодні, ваші печінка, підшлункова залоза та нирки будуть вам вдачні!
- Rouviere, H., & Delmas, A. (2005). Anatomia del Higado. In Anatomia Humana Descriptiva, Topografica y Funcional.
- Fundación Norteamericana de Riñón y Urología. (2001). Los Riñones y su Funcionamiento. Fundación Norteamericana de Riñón y Urología.
- Zhou, Q., & Melton, D. A. (2018). Pancreas regeneration. Nature. https://doi.org/10.1038/s41586-018-0088-0