5 простих і незвичних способів приготування вівсянки

5 простих і незвичних способів приготування вівсянки
5 простих і незвичних способів приготування вівсянки

Останнє оновлення: 19 листопада, 2018

Вівсянка – це одна з найкорисніших культур, що існують. Вона містить багато корисних для здоров’я властивостей: насичує організм енергією, забезпечує його денною нормою клітковини та допомагає регулювати нервову систему.

Прочитайте цю статтю, щоб дізнатися про декілька незвичних способів вживання вівсянки щодня навіть без підозр про її наявність у страві.

Корисні властивості вівсянки:

  • Регулює рівень цукру у крові.
  • Знижує артеріальний тиск та рівень холестерину.
  • Володіє сечогінними властивостями, завдяки чому допомагає виводити надлишок рідини з організму.
  • Вівсянка є чудовим проносним засобом.
  • Насичує організм енергією та допомагає боротися із втомою.
  • Вівсянка допомагає збільшити статевий потяг.
  • Є дуже ситною.
  • Вівсяна крупа допомагає регулювати нервову систему, що стане у нагоді людям, які страждають від стресу та надмірної нервозності.
приготування вівсянки

Приготування вівсянки для повноцінного сніданку

Як ми вже згадували раніше, вівсянка є чудовим джерелом енергії, а тому найкраще споживати її саме зранку. Вона допоможе продуктивно розпочати свій день та залишатися ситими до обіду. Ми радимо приготувати такий повноцінний сніданок:

  • Дві столові ложки меленої вівсянки або вівсяної крупи, замоченої на ніч
  • Одна склянка натурального йогурту
  • Одна столова ложка меду
  • Одна жменя горішків або насіння
  • Одна жменя сухофруктів (чорносливу, родзинок або фініків)

Змішайте всі ці компоненти та прикрасьте свій сніданок дрібкою какао.

Британська вівсяна каша

Так називається рецепт страви, схожої на рисовий пудинг, проте британці замість рису готують його з вівсянкою. Ця страва не лише корисніша за рисовий пудинг, але й ситніша. Ви можете вживати цю страву на сніданок, робити з нею перекус, чи їсти її після сильного фізичного або розумового навантаження.

Прокип’ятіть одну склянку молока (ви також можете використати напій, зроблений на основі вівсяної крупи) із трьома столовими ложками вівсяних пластівців та паличкою кориці. Готуйте цю суміш протягом п’яти хвилин, не забуваючи час від часу її помішувати.

За допомогою цього швидкого та простого методу ви зможете приготувати основу дуже поживної страви, яку можна доповнити фруктами. Також можете підсолодити британську вівсяну кашу коричневим цукром, медом чи сиропом агави.

британська вівсяна каша

Овочеве пюре

Вівсянка також може стати чудовим доповненням до овочевого пюре, адже вона надасть овочам насиченого та ніжного смаку. Окрім цього, вівсянкою можна замінити картоплю, сир чи жирні вершки, які часто додають до овочевих пюре. При цьому пюре буде ситним, проте менш калорійними.

На одну людину потрібно додати до овочевого пюре одну столову ложку вівсяних пластівців, а тоді цю суміш слід ретельно збити. Також ви можете подати пюре до столу разом із попередньо змеленими вівсяними пластівцями для того, щоб кожен зміг відрегулювати  густоту страви особисто для себе.

Панірування

Найбільш незвичний, проте смачний спосіб застосування вівсянки – це використання мелених вівсяних пластівців для панірування страв замість борошна та панірувальних сухарів. Ви можете використовувати не лише перемелену крупу, але й цілі пластівці.

Для того, щоб зробити паніровку ще оригінальнішою, змішайте вівсянку з насінням різних культур. Для прикладу, ми рекомендуємо вам запекти декілька пластинок баклажана у паніровці із цілих вівсяних пластівців.

Такі страви будуть соковитими всередині та хрумкими зовні.

використання мелених вівсяних пластівців для панірування страв

Вівсяне “молоко”

Коли ви спробуєте цю страву, то навіть не усвідомите, що там немає молока. Цей рецепт стане у пригоді тим людям, які не сприймають лактозу та мають проблеми із перетравленням молочних продуктів, а також для тих, хто має занадто жирну шкіру. 

Рослинні молочні напої роблять на основі овочів та круп замість коров’ячого молока, проте вони все одно не позбавлять вас нагоди насолодитися чудовою консистенцією та текстурою молочного продукту. Крім того, цей напій надзвичайно простий у приготуванні!

Змішайте одну столову ложку вівсяних пластівців зі склянкою води кімнатної температури та перемішуйте суміш протягом однієї хвилини, або ж до тієї миті, поки вона не стане білого кольору. Процідіть напій від пластівців та підсолодіть до смаку.

Це “молоко” ви можете вживати як у теплому, так і у холодному вигляді, так само, як і справжнє коров’яче, а також ви можете готувати з ним різні страви. Якщо ви збираєтесь використати цю суміш замість жирних вершків, то при приготуванні візьміть більше вівсяних пластівців та меншу кількість води, а ще при проціджуванні залиште трохи пластівців у рідині.

Це, безсумнівно, чудовий спосіб зробити ваші страви кориснішими та менш калорійними, а також надати їм при цьому неповторного смаку.



  • Dr Schar Institute. Avena en la dieta sin gluten. Julio 2018.
  • Maki, K. C., Beiseigel, J. M., Jonnalagadda, S. S., Gugger, C. K., Reeves, M. S., Farmer, M. V., … Rains, T. M. (2010). Whole-Grain Ready-to-Eat Oat Cereal, as Part of a Dietary Program for Weight Loss, Reduces Low-Density Lipoprotein Cholesterol in Adults with Overweight and Obesity More than a Dietary Program Including Low-Fiber Control Foods. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.10.037.
  • Mayo Clinic. Colesterol: los principales alimentos que mejorarán tus niveles. Enero 2019.
  • Peterson, D. M. (2001). Oat antioxidants. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0349.
  • Queenan, K. M., Stewart, M. L., Smith, K. N., Thomas, W., Fulcher, R. G., & Slavin, J. L. (2007). Concentrated oat β-glucan, a fermentable fiber, lowers serum cholesterol in hypercholesterolemic adults in a randomized controlled trial. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-6-6.
  • Thies F, Masson L. F, et al. Oats and CVD risk markers: a systematic literature review. British Journal of Nutrition. Octubre 2014. 112 (Suppl 2): S19-30.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.