5 найкращих рослинних молочних напоїв

Чи чули ви коли-небудь про рослинні молочні напої? Сьогодні вони стають все популярнішими серед населення тому, що мають у своєму складі дуже багато корисних властивостей
5 найкращих рослинних молочних напоїв

Останнє оновлення: 17 листопада, 2018

Сьогодні часто говорять про недоліки коров’ячого молока. Незважаючи на те, що воно далі залишається одним з найбільш споживаних видів молока, все більше і більше людей шукають альтернативу. Ось чому молоко без лактози на основі рослин і води вважається кращою альтернативою. Воно не лише має приємний смак, а й дуже корисне для здоров’я. Хочете дізнатися більше про властивості рослинних молочних напоїв?

Кожен колись страждав від поганого травлення, нежитю, відчував загальне нездужання, а дехто страждає на непереносимість лактози. Лікарі і дієтологи стають все більш і більш обізнаними про проблеми, що виникають внаслідок вживання коров’ячого молока. Саме тому на ринку існують рослинні молочні препарати. Розгляньмо питання і відповіді рослинних молочних напоїв більш детально:

Переваги рослинних молочних напоїв

  • Вони не містять ні лактози, ні холестерину
  • Низький вміст жиру
  • Підвищена частка моно і поліненасичених жирів, що є корисними для серця.
  • Високий вміст вітаміну В
  • Збалансоване співвідношення між натрієм і калієм
  • Вони ідеально підходять для людей з повільним травленням, запором, синдромом роздратованого кишечника

Соєве молоко

Соєве молоко

Це – один з найбільш поширених видів рослинного молока і ви, скоріше за все, колись його пробували. Соєве молоко – один з найбільш корисних та найстаріших видів рослинного молока. Воно з’явилося у Китаї і поширилося по Америці і Європі протягом XIX століття. Розгляньмо його переваги:

  • Воно корисне для людей, що мають алергію на лактозу.
  • Воно найлегше перетравлюється, тому що не потребує перетравлювання ферментів.
  • Воно чудово підходить діабетикам: випускає цукор повільно, зберігаючи кров у її найбільш оптимальному стані.
  • Знижує рівень холестерину та є одним з найбільш корисних видів молока завдяки тому, що складається з ізофлавонів, жирних кислот і білків.
  • Високий вміст кальцію. Покращує кровообіг і загоєння ран.
  • Воно містить калій і магній, ідеально підходить для контролю підвищеного кров’яного тиску.
  • Його особливо рекомендують жінкам, оскільки, завдяки своїм ізофлавонам, допомагає з передменструальний синдром.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: Важливо, щоб це було органічне соєве молоко.

Мигдальне молоко

Мигдальне молоко найкраще серед рослинних молочних напоїв

Це ще один чудовий варіант рослинного молока, яке також рекомендують вживати дітям під час росту, людям з низьким рівнем енергії і тим, хто потребує харчових добавок. Це один з найбільш поживних видів рослинного молока.

  • Сприяє травленню.
  • Корисне для людей, які страждають на анемію, відчувають слабкість, мають проблеми з печінкою, або страждають від недоїдання.
  • Корисне для мозку і м’язів завдяки його високому вмісту калію.
  • Запобігає остеопорозу.
  • Мигдаль допомагає знизити рівень холестерину.
  • Його високий вміст волокна ідеально підходить для боротьби із запорами. Воно також зменшує ризик раку товстої кишки.
  • Високий вміст магнію, заліза, кальцію та вітаміну Е.

Вівсяне молоко

Вівсяне молоко

Чудовий напій для людей, які прагнуть піклуватися про себе і схуднути. Споживаючи його вранці, ви заряджатимете себе енергією, не вживаючи жодних жирів.

  • Його високий вміст волокна зміцнює травну систему і забезпечує відчуттям ситості.
  • Знижує рівень холестерину і ризик діабету.
  • Дуже багате на вуглеводи, та містить білка більше, ніж рис або пшениця.
  • Містить незамінні жирні кислоти, такі як лінолева кислота, антиоксиданти та вітамін Е.
  • Його високий вміст бета-глюкана сприяє зниженню холестерину і жовчних кислот у кишечнику, поглинаючи їх і перешкоджаючи потраплянню в організм шкідливих елементів.

Горіхове молоко

Горіхове молоко

З усіх рослинних молочних напоїв, горіхове молоко рекомендоване для лікування діареї. Американці п’ють його все більше і більше, оскільки було доведено, що цей напій містить багато антиоксидантів.

  • Запобігає серцево-судинним захворюванням, а також цукровому діабету.
  • За даними ряду досліджень, горіхове молоко є більш корисним, ніж інші види антиоксидантів, такі як апельсини, шпинат, морква, або, наприклад,  помідори.
  • У ньому дивовижно поєднуються вітамін Е, жирні кислоти омега-3 і омега-6, поліфеноли та мікроелементи, селен, мідь, цинк, магній… ідеально підходить для вашого здоров’я і здоров’я всієї вашої сім’ї.

Рисове молоко

Рисове молоко

Не плутайте рисове молоко з “рисовою водою”, яку зазвичай вживають люди, що страждають на діарею. Цей вид молока готують зі свіжих зерен, які мелють, готують, а потім піддають бродінню.

  • Це легкий і солодкий напій, що не містить глютену.
  • Воно дуже легко перетравлюється та розслабляє. Триптофан та вітаміни групи В, що містяться у рисовому молоці, перетворюють цей напій у так зване “насіння безтурботності”, тому що його вміст надає енергії та балансу нервовій системі.
  • Має очисні і гіпертонічні властивості.
  • Воно також ідеально підходить для контролю ваги, має менше калорій, ніж соя і мигдальне молоко і є одним з найбільш поживних.


  • Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). LECHE VEGETAL. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Leche_vegetal].
  • Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). ISOFLAVONAS DE SOJA. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Isoflavonas_de_soja].
  • Rosado, J. L. (2016). Intolerancia a la lactosa. Gaceta Medica de Mexico. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2016.11.018
  • J Am Coll Nutr. 2019 Mar-Apr;38(3):197-208. Cow’s Milk Consumption and Health: A Health Professional’s Guide. doi: 10.1080/07315724.2018.1491016. Epub 2018 Sep 24.
  • Kant, Rajni & Broadway, Arif,. (2015). The Benefits of Consuming Soya milk- A Review. International Journal “Trends of Biosciences. 8. 1159-1162.
  • Nutrients. 2016 Dec; 8(12): 754. Published online 2016 Nov 24. Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. doi: 10.3390/nu8120754
  • American Diabetes Association. (2012). Soy Milk Consumption, Inflammation, Coagulation, and Oxidative Stress Among Type 2 Diabetic Patients With Nephropathy. Crossref DOI link: https://doi.org/10.2337/DC12-0250
  • U.S. Department of Agriculture. Soy Milk. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/336099/nutrients
  • Fundación Española de Nutrición. Almendra. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/almendra.pdf
  • National Center for Complementary and Integrative Health. Antioxidants. https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
  • J Food Sci Technol. 2018 Jan; 55(1): 10–20. Published online 2017 Nov 2. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. doi: 10.1007/s13197-017-2915-y
  • Fundación Española de Nutrición. Avena. https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017.pdf
  • Onning, Gunilla & Wallmark, Anders & Persson, Margaretha & Akesson, Bjorn & Elmståhl, Sölve & Oste, R. (1999). Consumption of Oat Milk for 5 Weeks Lowers Serum Cholesterol and LDL Cholesterol in Free-Living Men with Moderate Hypercholesterolemia. Annals of nutrition & metabolism. 43. 301-9. 10.1159/000012798.
  • Nutrients. 2015 Dec; 7(12): 10369–10387. Published online 2015 Dec 10. The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. doi: 10.3390/nu7125536
  • Fundación Española de Nutrición. Nueces. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/nuez.pdf
  • J Food Sci Technol. 2016 Sep; 53(9): 3408–3423. Published online 2016 Sep 2. Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review. doi: 10.1007/s13197-016-2328-3

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.