6 корисних сніданків для тих, хто на дієті
Усім відомо, що сніданок – це найважливіший прийом їжі на день. Справді, з цим твердженням неможливо не погодитися. Саме тому у цій статті ми пропонуємо вашій увазі смачні та корисні сніданки, які допоможуть вам завжди бути в чудовій формі.
Навіть якщо ви намагаєтеся дотримуватися принципів правильного харчування або сидите на дієті, відмовлятися від сніданку у жодному разі не можна, адже він і справді є неймовірно важливим для правильного функціонування всіх внутрішніх органів та систем людини.
Ба більше, якщо ви намагаєтеся схуднути, то ситний сніданок стане вашим ефективним помічником у боротьбі із зайвими кілограмами.
На жаль, дуже часто люди не усвідомлюють, наскільки важливу роль відіграє сніданок, і тому часто відмовляються від вранішньої трапези, намагаючись зменшити кількість спожитих калорій.
У цій статті ми зібрали 6 простих та доступних рецептів сніданків, які чудово підійдуть навіть тим, хто прагне завжди підтримувати себе у формі та дбає про власне здоров’я та самопочуття. Ми сподіваємося, що віднині ви ніколи не відмовлятиметеся від цієї поживної та важливої трапези.
До того ж усі корисні сніданки, зібрані у цій статті, складаються виключно з натуральних та низькокалорійних продуктів, тож ви не відчуватимете жодних докорів сумління після такої трапези.
Перш за все потрібно розібратися, з чого мають складатися здорові та корисні сніданки. Ми рекомендуємо неодмінно робити частиною вранішньої трапези такі корисні речовини та вітаміни:
- Вуглеводи. Зверніть увагу, що на сніданок краще їсти складні вуглеводи, наприклад вироби з цільного зерна. Вони є не лише неймовірно поживними, але й ситними.
- Білок, зокрема яйця, горіхи та нежирне м’ясо
- Молочні продукти: різні види сиру, рослинне молоко, натуральний йогурт або знежирене коров’яче молоко.
- Продукти з високим вмістом незамінних для організму вітамінів, мінералів та клітковини.
Зверніть увагу, що для людини, якій потрібно споживати близько 2000 калорій щодня, енергетична цінність сніданку має становити близько 400-500 калорій.
Утім, не забувайте, що висока калорійність не завжди є запорукою достатньої енергетичної цінності, тож якщо ви прагнете скинути кілька зайвих кілограмів, добову норму калорій можна спокійно зменшити.
Читайте також: Корисні сніданки для хворих на фіброміалгію
Смачні та корисні сніданки для тих, хто дбає про свою фігуру
1. Вівсянка з насінням чіа та ківі
Інгредієнти:
- 1 склянка знежиреного молока (250 мл)
- 1 середнє ківі
- 3 столові ложки вівсяних пластівців (45 г)
- 1 столова ложка насіння чіа (15 г)
Енергетична цінність такого сніданку є неймовірно високою, адже знежирене молоко та вівсяні пластівці містять велику кількість складних вуглеводів.
До того ж ця страва характеризується високим вмістом вітамінів, що входять до складу ківі, та натуральних протеїнів і клітковини, які містяться у насінні чіа. Безсумнівно, така корисна комбінація продуктів стане чудовим вибором для ситного та поживного сніданку. З цієї кількості продуктів вийде 1 порція сніданку, що містить 377 калорій.
2. Шпинатний омлет та апельсиновий сік
Інгредієнти:
- 1 ціле яйце
- 1 яєчний білок
- 2 склянки свіжого шпинату (30 г)
- 2 шматочки пшеничного хліба
- 1 чайна ложка рослинної олії (5 г)
- 1 склянка натурального апельсинового соку (200 мл)
Спосіб приготування:
- Приготуйте суміш для омлету на основі цілого яйця, шпинатного листя та яєчного білка. Смажити страву потрібно на розігрітій рослинній олії.
- Омлет на основі яєць та свіжого шпинату є чудовим природним джерелом білку, саме тому його варто вживати на сніданок.
- Разом з вітаміном С, який у великій кількості міститься у натуральному апельсиновому соку, та клітковиною, якої багато у пшеничному хлібі, такий шпинатний омлет складає повноцінний ситний сніданок, збагачений неймовірною кількістю поживних речовин.
3. Тости з пшеничного хліба, авокадо та насіння чіа
Інгредієнти:
- 1 круто зварене яйце
- 1/3 авокадо (50 г)
- 1 невелика склянка знежиреного молока (150 мл)
- 2 шматочки пшеничного хліба
- 1 столова ложка насіння чіа (15 г)
Спосіб приготування:
- Перш за все приготуйте тости з пшеничного хліба. М’якуш авокадо потовчіть до пюреподібного стану, щоб він нагадував намазку на хліб.
- Змастіть тости пюре з авокадо та прикрасьте зверху кружальцями вареного яйця.
- На бажання можна прикрасити тости шматочками свіжого томату.
- Зверху посипте тости з авокадо насінням чіа та подавайте разом зі склянкою знежиреного молока.
Звісно, зіркою цієї страви є авокадо. Цей корисний продукт характеризується високим вмістом вітамінів, калію, клітковини та незамінних для серця жирних кислот. Тому натуральна намазка з авокадо – це саме те, що треба для ситного та поживного сніданку.
Зверніть увагу, що попри всі його чудові корисні властивості, споживати авокадо потрібно у помірній кількості, адже цей продукт є неймовірно калорійним.
4. Смузі з вівсянкою, бананами та полуницями
Інгредієнти:
- 1 1/2 склянки знежиреного молока (300 мл)
- 1/4 спілого банана
- 1 склянка свіжих полуниць (140 г)
- 3 столові ложки вівсяних пластівців (45 г)
- 1 чайна ложка натурального ванільного екстракту (5 мл)
Спосіб приготування:
- Поєднавши всі вищезгадані продукти, ви отримаєте неймовірно корисний та поживний сніданок, адже у цьому смузі висока енергетична цінність вівсянки поєднується з вітамінами та мінералами, що входять до складу бананів та полуниць.
- Помістіть всі компоненти смузі у стаціонарний блендер або чашу кухонного комбайна та збивайте впродовж кількох хвилин до отримання однорідної консистенції.
Смузі на основі фруктів та вівсяних пластівців є не лише збалансованою та повноцінною, але й низькокалорійною стравою. З вказаних нами продуктів у вас вийде дві порції напою із загальною енергетичною цінністю у 331 калорію.
5. Натуральний йогурт зі свіжими фруктами
Інгредієнти:
- 1 склянка знежиреного йогурту без додавання цукру (200 г)
- 2 шматочки свіжого ананаса
- 2 шматочки дині
- 1 жменя мигдальних горіхів
- 1 склянка натурального морквяного або яблучного соку (200 мл)
Зверніть увагу, що натуральний йогурт, диня та ананас є природними джерелами енергії. До того ж, диня та ананас містять велику кількість незамінних для організму вітамінів, а також володіють потужними сечогінними властивостями.
Дізнатись більше: Ці білкові сніданки зарядять вас енергією на весь день!
Свіжий сік з яблука або моркви забезпечить організм необхідною кількістю вітамінів, мінералів та поживних речовин, а мигдаль наситить його натуральною клітковиною.
6. Тости із пшеничного хліба з шинкою та ананасовий сік
Інгредієнти:
- 1 склянка знежиреного молока (250 мл)
- 2 шматочки шинки
- 2 шматочки пшеничного хліба
- 1 склянка натурального ананасового соку (200 мл)
Коли йдеться про поживні та корисні сніданки, не варто забувати про натуральну шинку. Цей м’ясний продукт є не лише неймовірно смачним та ситним. Шинка є природним джерелом білка, що допоможе поповнити запаси енергії в організмі та активно розпочати робочий день.
Доповнити цю страву можна корисним та низькокалорійним натуральним мармеладом. Подавати такі тости краще з ананасовим соком, щоб поповнити рівень глюкози у крові.
Ми сподіваємося, що за допомогою наших простих рецептів ви зможете зробити звичну ранкову трапезу більш різноманітною та цікавою. Повірте, вам більше не захочеться пропускати сніданок, і віднині ви завжди розпочинатимете свій день у піднесеному настрої та сповнені сил!
- Ferrer-Cascales R, Sánchez-SanSegundo M, Ruiz-Robledillo N, Albaladejo-Blázquez N, Laguna-Pérez A, Zaragoza-Martí A. Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. Int J Environ Res Public Health. 2018;15(8):1781. Published 2018 Aug 19. doi:10.3390/ijerph15081781
- Ganesan K, Habboush Y, Sultan S. Intermittent Fasting: The Choice for a Healthier Lifestyle. Cureus. 2018;10(7):e2947. Published 2018 Jul 9. doi:10.7759/cureus.2947
- Gibney MJ, Barr SI, Bellisle F, et al. Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients. 2018;10(5):559. Published 2018 May 1. doi:10.3390/nu10050559
- Fulgoni VL 3rd, Brauchla M, Fleige L, Chu Y. Oatmeal-Containing Breakfast is Associated with Better Diet Quality and Higher Intake of Key Food Groups and Nutrients Compared to Other Breakfasts in Children. Nutrients. 2019;11(5):964. Published 2019 Apr 27. doi:10.3390/nu11050964
- Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662–675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
- Wal, J. S. V., Gupta, A., Khosla, P., & Dhurandhar, N. V. (2008). Egg breakfast enhances weight loss. International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2008.130
- Kyrø C, Tjønneland A. Whole grains and public health. BMJ. 2016;353:i3046. Published 2016 Jun 14. doi:10.1136/bmj.i3046
- Fernandez MA, Marette A. Potential Health Benefits of Combining Yogurt and Fruits Based on Their Probiotic and Prebiotic Properties. Adv Nutr. 2017;8(1):155S–164S. Published 2017 Jan 17. doi:10.3945/an.115.011114
- Leidy HJ, Ortinau LC, Douglas SM, Hoertel HA. Beneficial effects of a higher-protein breakfast on the appetitive, hormonal, and neural signals controlling energy intake regulation in overweight/obese, “breakfast-skipping,” late-adolescent girls. Am J Clin Nutr. 2013;97(4):677–688. doi:10.3945/ajcn.112.053116