6 натуральних засобів, до яких входить яєчна шкарлупа
Яйця належать до продуктів, які найбільше споживають у світі. Річ не лише в тім, що вони мають багато кулінарних застосувань, а й в тому, що цей продукт та його шкарлупа містить ціле різноманіття поживних речовин, корисних для організму.
Упродовж досить тривалого часу вважали, що додавати яйця до свого раціону як постійну складову шкідливо, адже вони містять багато холестерину. Однак учені вже довели, що це не так.
А от на способи використання яєчної шкарлупи більшість людей і надалі не звертає уваги. Те, що ми зазвичай викидаємо в сміття, насправді також має деякі цікаві властивості, якими можна скористатися для покращення свого здоров’я.
Яєчна шкарлупа – це важливе джерело кальцію. За деякими оцінками вона на понад 90% складається з необхідних організму мінералів.
Крім того, у яєчній шкарлупі містяться інші концентровані сполуки, які є справді дуже корисними для здоров’я людини. Тобто споживання цього продукту може суттєво покращити ваше самопочуття. Ви коли-небудь вже користалися чудовими властивостями яєчної шкарлупи? Якщо ви досі не знаєте, як це зробити, спробуйте один із перерахованих нижче рецептів, у яких вона є основним інгредієнтом.
1. Напій із яєчною шкарлупою для детоксикації
Вітаміни та мінерали, які міститься в яєчній шкарлупі, є чудовим способом стимулювати природні процеси детоксикації в організмі.
Інгредієнти
- Шкарлупа 5 яєць
- 3 літри води
Як приготувати та вживати цей засіб?
- Ретельно помийте яєчну шкарлупу, подрібніть її в ступці, а тоді додайте цей порошок у контейнер із трьома літрами води.
- Поставте суміш у холодильник і залиште її настоятися на один тиждень.
- Після цього пийте дві склянки засобу на день.
Неодмінно прочитайте статтю: 11 дивовижних переваг холодного душу
2. Засіб від проблем зі шлунком
Хоча це може здаватися дивно, правда в тому, що яєчна шкарлупа – це чудовий спосіб позбутися проблем зі шлунком.
Вона володіє властивостями, які регулюють рівень pH у шлунку, а це дає змогу контролювати більшість неприємних відчуттів, пов’язаних із розладами цього органа.
Спробуйте цей засіб, якщо у вас підвищена кислотність шлунка, гастрит або часті болі в животі.
Інгредієнти
- Шкарлупа 1 яйця
- 1/4 чайної ложки кави (1,2 г)
- 1 столова ложка лимонного соку (10 мл)
- 1/2 склянки молока (100 мл)
Як приготувати та вживати цей засіб?
- Подрібніть яєчну шкарлупу в ступці до консистенції порошку.
- Змішайте порошок із кавою та лимонним соком.
- Нагрійте молоко та додайте до нього суміш шкарлупи, кави та соку.
- Пийте такий засіб двічі на день, бажано натщесерце.
3. Сироп для зміцнення імунної системи
Якщо поєднати яєчну шкарлупу, лимон і мед, вийде натуральний сироп проти симптомів заступи та грипу.
Завдяки своєму поживному вмісту він зміцнює імунну систему та підвищує кількість антитіл в організмі.
Інгредієнти
- Шкарлупа 8 яєць
- Сік 5 лимонів
- 2 склянки меду (672 г)
- 1 літр води
Як приготувати та вживати цей засіб?
- Помийте яєчну шкарлупу, а потім подрібніть її до консистенції борошна.
- Видавіть сік із лимонів і додайте його до потовченої шкарлупи.
- Поставте суміш у холодильник, щоб вона розм’якла. Після цього додайте до неї воду та мед.
- Дайте засобу настоятися протягом 7 днів.
- Після цього вживайте одну столову ложку тричі на день.
4. Засіб для загоєння ран
Прозора плівка, яка знаходиться на внутрішній стороні яєчної шкарлупи, містить поживні речовини, які сприяють загоєнню поверхневих ран шкіри.
Хоча цей продукт вже сам по собі дуже ефективний, його дію можна також посилити, додавши трохи оливкової олії.
Інгредієнти
- 1 яєчна шкарлупа
- 1 чайна ложка оливкової олії (5 г)
Як приготувати та вживати цей засіб?
- Пом’якшіть яєчну шкарлупу невеликою кількістю оливкової олії та нанесіть її просто на уражену зону.
- Переконайтеся, що плівка, яка контактує зі шкірою, чиста.
- Використовуйте засіб двічі на день.
5. Тонік для чутливої шкіри
Завдяки своїм протизапальним і пом’якшувальним властивостям яєчна шкарлупа допомагає зменшити подразнення шкіри або зробити її менш чутливою.
Інгредієнти
- 1 яєчна шкарлупа
- 1/4 склянки яблучного оцту (62 мл)
- 1/2 склянки води (125 мл)
Як приготувати та вживати цей засіб?
- Подрібніть шкаралупу і змішайте її з яблучним оцтом і половиною склянки води.
- Залиште засіб настоятися на ніч і нанесіть його на шкіру за допомогою ватного диска наступного ранку.
- Використовуйте його настільки часто, наскільки буде потрібно.
6. Засіб для ексфоліації
Якщо у вас немає хорошого скрабу для шкіри, спробуйте подрібнити трохи яєчної шкарлупи та скористатися її властивістю видаляти відмерлі клітини шкіри.
Інгредієнти
- Шкарлупа 1 яйця
- 1 яєчний білок
Як приготувати та вживати цей засіб?
- Приготуйте порошок з яєчної шкаралупи і змішайте його з яєчним білком.
- Нанесіть цей засіб на все обличчя, дайте висохнути та видаліть м’якими коловими масажними рухами.
- Використовуйте засіб двічі на тиждень.
Хочете дізнатися більше? Читайте статтю: 8 звичок, які шкодять шкірі обличчя
Ви знали про всі ці способи використання яєчної шкарлупи? Тепер, коли вам відомо, як отримати максимальну користь від цього продукту, неодмінно випробуйте його при нагоді.
- Devore DP, Long FD. “Anti-inflammatory activity of eggshell membrane and processed eggshell membrane preparations.” U.S. Patent No. 8,580,315. 2013. Available at: https://patents.google.com/patent/US8580315B2/en. Accessed 01/25, 2019.
- Li J, Zhai D, Lv F, Yu Q, Ma H, Yin J, Wu C. Preparation of copper-containing bioactive glass/eggshell membrane nanocomposites for improving angiogenesis, antibacterial activity and wound healing. Acta biomaterialia 2016; 36: 254-266. Available at: https://doi.org/10.1016/j.actbio.2016.03.011. Accessed 01/25, 2019.
- Linares CF, Chang M, Ocanto F. Conchas naturales como posibles compuestos contra la acidez estomacal. Revista Ingeniería UC 2013; 20 (3). Available at: https://www.redalyc.org/html/707/70732641007/. Accessed 01/25, 2019.
- Shi Y, Kovacs-Nolan J, Jiang B, Tsao R, Mine Y (2014). Antioxidant activity of enzymatic hydrolysates from eggshell membrane proteins and its protective capacity in human intestinal epithelial Caco-2 cells. Journal of Functional Foods 2014; 10: 35-45. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.05.004. Accessed 01/25, 2019.
- Tsai WT, Yang JM, Lai CW, Cheng YH, Lin CC, Yeh C. (2006). Characterization and adsorption properties of eggshells and eggshell membrane. Bioresource Technology 2006; 97 (3): 488-493. Available at: https://doi.org/10.1016/j.biortech.2005.02.050. Accessed 01/25, 2019.