6 видів розігрітих продуктів, якими можна отруїтись!

Розігріта їжа – це чудовий спосіб заощадити гроші; проте певні види розігрітих продуктів можуть зашкодити здоров’ю.
6 видів розігрітих продуктів, якими можна отруїтись!

Останнє оновлення: 07 листопада, 2018

Розігрівання їжі – дуже поширена звичка серед багатьох людей, які насолоджуються їжею пізніше або не хочуть викидати те, що не доїли за один раз. Але треба знати, що розігрівання деяких продуктів може негативно впливати на ваш організм.

Всі люблять теплі страви, таке харчування практикують у всьому світі, але нещодавно виявили, що у деяких випадках це може бути шкідливим для здоров’я людини.

Європейська інформаційна рада з питань харчування попередила, що розігріта їжа, яку приготували з недотриманням необхідних умов, може нести серйозну загрозу здоров’ю.

Це відбувається тому, що деякі штами бактерій ростуть в геометричній прогресії, коли потрапляють у середовище при температурі від 4°-65°С.

Це підвищує ризик харчового отруєння, а також інших хвороб, таких як хвороби з травленням, виникнення здуття та газів.

Які види продуктів не можна розігрівати

Через те, що не всі знають, які продукти можна розігрівати, а як ні, ми розповімо про 6 найпоширеніших видів продуктів, які не можна розігрівати у жодному разі.

1. Рис

Рис

Рис – один із найпоширеніших продуктів, який розігрівають. Зерна рису містять маленькі спори бактерій, які можуть спричинити харчове отруєння, коли продукт піддається тепловій обробці.

Найкраще споживати продукт відразу після приготування. Їжте рис протягом 24 годин після приготування.

Споживання отруйного рису викликає дискомфорт у шлунку, запалення, а в гіршому випадку блювоту і діарею.

2. Картопля

Картопля  – поживна їжа, яку можна споживати як у холодному, так і у гарячому вигляді. Ризик виникає тоді, коли картоплю розігріти або надовго залишити без холодильника.

Спори, що виділяються, попадають в організм людини, спричиняючи проблеми з травленням, а також симптоми харчового отруєння.

Найкращий спосіб не перепсувати цей продукт – це приготувати товчену картоплю, або використати її як інгредієнт для холодного салату.

3. Селера

Селера

Багато людей люблять використовувати селеру в сирому вигляді, тому що вона додає пікантного аромату до салатів і супів.

Проте якщо використовувати її для гарячих страв, найкраще споживати відразу ж після приготування, аби запобігти харчовому отруєнню, коли страву розігрівати повторно.

Цей овоч містить нітрати, які під час розігрівання виділяють речовини, що є шкідливі для здоров’я людини.

У високій концентрації, вони можуть перетворитись на нітріти , які підвищують ризик появи раку.

4. Буряк

Буряк  – популярний серед овочів. Його використовують також і для приготування природних лікувальних засобів через наявність у ньому антиоксидантів, вітамінів та мінералів.

Проблема виникає тоді, коли буряк піддають обробці при високих температурах. Як і селера, буряк містить невелику концентрацію нітратів, що не несуть шкоди для здоров’я в цілому.

З іншого боку, експерти з харчування наголошують на тому, що найкращий спосіб для споживання цього продукту – їсти його сирим у салатах або перетерти і приготувати смузі.

5. Курятина

Курятина відноситься до продуктів, що не можна розігрівати

Аби безпечно споживати курятину, необхідно переконатись, що вона приготована належним чином.

Сальмонели справді трапляється у птахів, тому не зовсім готове м’ясо підвищує ризик зараження інфекцією.

Переконайтесь, що всі шматки курятини приготовані належним чином, немає рожевого кольору.

Для уникнення проблем із травленням їжте курча відразу після приготування і не розігрівайте. Цей вид продукту при розігріванні може спричинити харчові розлади, якщо курятина була не добре приготована.

Хоча смак не псується, склад білків змінюється, що може призвести до негативних реакцій у шлунку.

Якщо ви не можете з’їсти усе за один раз, можете розігріти, але не при високій температурі.

6. Гриби

Білки в грибах легко руйнуються під дією ферментів і деяких мікроорганізмів.

Зберігання їх при кімнатній температурі після приготування може призвести до летальних наслідків.

Ми не рекомендуємо розігрівати цей продукт, оскільки його споживання у розігрітому вигляді може викликати запалення у шлунку, здуття, а в деяких випадках і діарею.

Але проблем можна уникнути, якщо розігрівати продукт при температурі нижче 60°С.

Хочеться нагадати, що інгредієнти у їжі всі різні і піддаються змінам при високих температурах, тому певні види розігрітої їжі становлять небезпеку.

Переконайтесь, що ви накрили їжу, коли хочете її розігріти, тоді вона готуватиметься рівномірно.



  • Song P., Wu L., Guan W., Dietary nitrates, nitrites and nitrosamines intake and the risk of gastric cancer: a meta analysis. Nutrients, 2015. 7 (12): 9872-95.
  • Bula Rudas FJ., Rathore MH., Maraqa NF., Salmonella infections in childhood. Adv Pediatr, 2015. 62 (1): 29-58.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.