7 методів використання артишоку в лікуванні

Артишок використовують в їжу вареним, тушкованим, печеним на грилі, вживають маринованим, консервують для подальшого використання.

Останнє оновлення: 14 січня, 2019

Артишок багатий на клітковину, допомагає боротися з запорами і покращує травлення, завдяки своїм очисним властивостям.

Поласувати повною тарілкою відварених артишоків з невеликою кількістю оцту і оливкової олії – це дуже смачно! Вони не тільки ароматні, ці овочі мають також безліч переваг для лікування завдяки своєму м’ясистому листю, і ці переваги ви безумовно повинні знати. Отже, розгляньмо деякі потужні властивості артишоків, які можна використовувати в медичних цілях, у цій статті!

Лікувальні властивості артишоку

Артишок – це воістину лікарська рослина, яка повинна бути на кожному сімейному столі. Деякі люди не знають, як готувати артишоки і уникнути втрати їхніх цілющих можливостей і переваг.

  1. Артишок допоможе зробити вашу печінку здоровою.

Це добре відомий факт. Артишоки впливають на швидкість відновлення печінки, допомагаючи відновити функції цього життєво важливого органа. Вони не тільки відновлюють хворі клітини, але і стимулюють виділення жовчі. Вони прекрасно підходять для лікування таких захворювань, як гепатит, цироз, або погане функціонування печінки. Використання настоїв – це колосальний шлях для випробування всіх переваг артишоків.

Як приготувати настій? Взяти артишоки і варити їх в літрі киплячої води до готовності. Додати сік половини лимона і випити після їжі.

Читайте також: Артишокова дієта для ефективної втрати ваги

  1. Допомагають схуднути

Артишоки підходять і для допомоги у спалюванні  жиру. Завдяки своїм сечогінним і очисним властивостям, вони допомагають нам усунути шкідливі речовини з організму. Для ефекту потрібно пити цей же настій щодня, як описано вище. Не забудьте доповнити його ефективність дотриманням здорової дієти.

  1. Корисні властивості для серця

Регулярне вживання артишоків очищає кров. Вони ідеально підходять для зниження поганого холестерину і тригліцеридів. Крім того, вони можуть навіть знизити рівень цукру в крові, що робить їх ідеальними для людей, хворих на діабет.

  1. Покращують обмін речовин і травлення

Завдяки вмісту клітковини і очисним властивостям, артишоки чудово підходять для стимуляції травлення. У ті дні, коли ви відчуваєте тяжкість, втратили апетит або страждаєте на запори, не соромтеся відварити декілька артишоків. Вони лікують запалення кишківника і регулюють обмін речовин, зміцнюючи одночасно імунну систему.

  1. Вони дають енергію

Чи знаєте ви скільки вітамінів міститься  в артишоках? Вони багаті на  вітаміни А і В6; вони також наповнені  мінералами, такими як кальцій, фосфор, магній, калій, натрій і залізо… які необхідні для енергетичного обміну вуглеводів, що постачає  ваш організм енергією, необхідною для нормального функціонування.

  1. Засіб для жовчного міхура

Іноді жовчний міхур не функціонує належним чином, сповільнюючи травлення і підвищуючи ризик розвитку каменів. Для лікування жовчнокам’яної хвороби готують настій з 5 сушених листків артишоку. До нього додають  кілька крапель лимонного соку і п’ють після обіду. Деякі люди об’єднують настої артишоків  з болдо, підвищуючи лікувальні ефекти цих медичних засобів.

7. Знижує рівень сечової кислоти

Коли ви страждаєте від впливу високого рівня сечової кислоти, кристали якої накопичуються в крові і блокують вени і артерії, це може спричинятися біль. Це відходи виробництва від переробки продуктів з високим вмістом пуринів, речовин, знайдених в м’ясі. Регулярно потрібно вживати свіжі артишоки, смачні салати або тушковані овочі, і такий режим поступово знизить рівень сечової кислоти й усуне проблеми, пов’язані з подагрою.

Дізнатись більше: Переваги артишоків для вашого здоров’я

  1. Лікує головний біль

За словами експертів, деякі види головного болю викликані захворюваннями печінки. Коли печінка не функціонує належним чином і наповнена токсинами, ми можемо відчувати симптоми нездужання та головний біль. Не соромтеся і не зволікайте, починайте споживати артишоки у більшій кількості, особливо у вигляді настоїв.

І на закінчення: ми не можемо допомогти, але рекомендуємо споживати артишоки принаймні два або три рази на тиждень. Є багато оригінальних способів приготувати артишоки, наприклад, вінегрет з креветками, з цільними зернами рису або в поєднанні з квасолею і сочевицею — їжа, сповнена білками, підходить для всієї родини.

Просто візьміть до уваги, що артишоки містять багато натрію, тому, якщо ви на дієті з низьким вмістом натрію, необхідно помірно споживати їх.

Ми сподіваємося, що ви отримали задоволення від інформації, поданій у цій статті, про використання артишоків у лікарських цілях!

Це може вас зацікавити ...
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Найкращі натуральні засоби з артишоком

Хоч зазвичай артишок використовують люди, які прагнуть позбутися зайвих кілограмів, існують натуральні засоби з артишоком для зниження рівня холестерину.



  • Fernández, J., et al. (2006). Industrial applications of Cynara cardunculus L. for energy and other uses. Industrial Crops and Products.
  • Hand R., Hadjikyriakou G. (2009). Cynara makrisii (Asteraceae, Cardueae), a new artichoke species in Cyprus. Willdenowia.