7 методів використання артишоку в лікуванні

Артишок використовують в їжу вареним, тушкованим, печеним на грилі, вживають маринованим, консервують для подальшого використання.
7 методів використання артишоку в лікуванні

Останнє оновлення: 14 січня, 2019

Артишок багатий на клітковину, допомагає боротися з запорами і покращує травлення, завдяки своїм очисним властивостям.

Поласувати повною тарілкою відварених артишоків з невеликою кількістю оцту і оливкової олії – це дуже смачно! Вони не тільки ароматні, ці овочі мають також безліч переваг для лікування завдяки своєму м’ясистому листю, і ці переваги ви безумовно повинні знати. Отже, розгляньмо деякі потужні властивості артишоків, які можна використовувати в медичних цілях, у цій статті!

Лікувальні властивості артишоку

Артишок – це воістину лікарська рослина, яка повинна бути на кожному сімейному столі. Деякі люди не знають, як готувати артишоки і уникнути втрати їхніх цілющих можливостей і переваг.

  1. Артишок допоможе зробити вашу печінку здоровою.

печінка у тілі людини

Це добре відомий факт. Артишоки впливають на швидкість відновлення печінки, допомагаючи відновити функції ц ього життєво важлив ого орган а. Вони не тільки відновлюють хворі клітини, але і стимулюють виділення жовчі. Вони прекрасно підходять для лікування таких захворювань, як гепатит, цироз, або погане функціонування печінки. Використання настоїв – це колосальний шлях для випробування всіх переваг артишоків.

Як приготувати настій? Взяти артишоки і варити їх в літрі киплячої води до готовності. Додати сік половини лимона і випити після їжі.

  1. Допомагають схуднути

вага

Артишоки підход ять і для допом оги у спалюванні  жир у. Завдяки своїм сечогінним і очисним властивостям, вони допомагають нам усунути шкідливі речовини з організму. Для ефекту потрібно пити цей же настій щодня, як описано вище. Не забудьте доповнити його ефективність дотриманням здорової дієти.

  1. Корисні властивості для серця

серце дівчини

Регулярн е вживання артишок ів очищає кров. Вони ідеально підходять для зниження поганого холестерину і тригліцеридів. Крім того, вони можуть навіть знизити рівень цукру в крові, що робить їх ідеальними для людей, хворих на діабет.

  1. Покращують обмін речовин і травлення

проблеми з травленням

Завдяки вмісту клітковини і очисним властивостям, артишоки чудово підходять для стимуляції травленн я. У ті дні, коли ви відчуваєте тяжкість, втратили апетит або страждаєте на запори, не соромтеся відварити декілька артишоків. Вони лікують запалення кишківника і регулюють обмін речовин, зміцнюючи одночасно імунну систему.

  1. Вони дають енергію

дівчина біжить

Чи знаєте ви скільки вітамінів міститься  в артишок ах? Вони багаті на  вітаміни А і В6; вони також наповнені  мінералами, такими як кальцій, фосфор, магній, калій, натрій і залізо… які необхідні для енергетичного обміну вуглеводів, що постачає  ваш організм енергією, необхідною для нормального функціонування.

  1. Засіб для жовчного міхура

Іноді жовчний міхур не функціонує належним чином, сповільнюючи травлення і підвищуючи ризик розвитку каменів. Для лікування жовчнокам’яної хвороби готують настій з 5 сушених листків артишоку. До нього додають  кілька крапель лимонного соку і п’ють після обіду. Деякі люди об’єднують настої артишоків  з болдо, підвищуючи лікувальні ефекти цих медичних засобів.

7. Знижує рівень сечової кислоти

Коли ви страждаєте від впливу високого рівня сечової кислоти, кристали якої накопичуються в крові і блокують вени і артерії, це може спричинятися біль. Це відходи виробництва від переробки продуктів з високим вмістом пуринів, речовин, знайдених в м’ясі. Регулярно потрібно вживати свіжі артишоки, смачні салати або тушковані овочі, і такий режим поступово знизить рівень сечової кислоти й усуне проблеми, пов’язані з подагрою.

  1. Лікує головний біль

жінці болить голова

За словами експертів, деякі види головного болю викликані захворюваннями печінки. Коли печінка не функціонує належним чином і  наповнена токсин ами , ми можемо відчувати симптоми нездужання та  головн ий б іль. Не соромтеся і не зволікайте, починайте споживати артишоки у більшій кількості, особливо у вигляді настоїв.

І на закінчення: ми не можемо допомогти, але рекомендуємо споживати артишоки принаймні два або три рази на тиждень. Є багато оригінальних способів приготувати артишоки, наприклад, вінегрет з креветками, з цільними зернами рису або в поєднанні з квасолею і сочевицею — їжа, сповнена білками, підходить для всієї родини.

Просто візьміть до уваги, що артишоки містять багато натрію, тому, якщо ви на дієті з низьким вмістом натрію, необхідно помірно споживати їх.

Ми сподіваємося, що ви отримали задоволення від інформації, поданій у цій статті, про використання артишоків у лікарських цілях!



  • Fernández, J., et al. (2006). Industrial applications of Cynara cardunculus L. for energy and other uses. Industrial Crops and Products.
  • Hand R., Hadjikyriakou G. (2009). Cynara makrisii (Asteraceae, Cardueae), a new artichoke species in Cyprus. Willdenowia.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.