8 продуктів для відновлення колагену в шкірі

· Березень 8, 2017
Можна отримати колаген з кремів та лосьйонів, а можна поповнити його запаси через продукти харчування.

Якщо вам більше ніж 35 років, ви помітили, що шкіра втратила еластичність, пружність і з’явилися перші зморшки, у цьому винний колаген.

Колаген – це білок з клітин сполучної тканини, відомих як фібробласти. Він становить близько 30% від загальної маси білків в організмі та 80% від сполучної тканини.

У більш зрозумілих термінах, цей білок – це ніби клей, який тримає все тіло разом. Без нього ваш організм не зміг би об’єднати всі частини.

Колаген і шкіра

здорова шкіра
Здоров’я шкіри безпосередньо пов’язане з колагеном, який відповідає за захист її структури, а також формування бар’єру від токсинів та інших шкідливих зовнішніх впливів.

Це основний компонент волосся та нігтів, а також зв’язок сполучної тканини. Саме він відповідає за пружність шкіри й становить основну частину дерми.

З цієї причини, коли ви втрачаєте колаген, ви також втрачаєте пружність і еластичність.

Коли ви починаєте втрачати колаген і чому?

Люди починають втрачати колаген з 25 років, і це стає все очевиднішим після 35 років.

У міру зменшення колагену епітеліальні структури слабшають, шкіра стає тоншою, волосся слабкішим і починають з’являтися зморшки та провисання шкіри.

Крім того, сухожилля та зв’язки стають менш еластичними, а суглоби втрачають гнучкість.

Фактори, які прискорюють втрату колагену

  • Вплив сонця, куріння, шкідливі речовини, токсини, стрес і надмірні фізичні вправи збільшують вироблення вільних радикалів, які можуть зруйнувати запаси колагену.
  • Низький рівень секреції гормону в період менопаузи та старіння також зменшує вироблення колагену.
  • Проблеми зі здоров’ям, препарати, які запобігають поглинанню організмом вітамінів і мінералів, погіршують ситуацію.

Що ви можете споживати, щоб відновити колаген у шкірі?

старіння
Хоча секреція колагену почала падати, не все втрачено. Є деякі продукти, які багаті на цей білок та на інші білки, які сприяють його виробленню.

Їхнє споживання може допомогти вам відновити пружність, свіжість і еластичність шкіри. Йдеться про:

1. М’ясо

М’ясо є важливим поживним елементом раціону.

Завдяки високому вмісту колагену найкращі види м’яса:

  • яловичина
  • курятина
  • м’ясо кози
  • м’ясо вола
  • оленина
  • свинина

Шкіра, кістки та субпродукти також є багатим джерелом білку та колагену, зокрема свиняча шкіра, кістковий бульйон тощо.

2. Риба

Попри те, що риба має нижчу концентрацію цієї поживної речовини, ніж інші джерела білка, лусочки риб багаті на колаген.

Окрім того, омега-3 жирні кислоти, які містять лосось і тунець, можуть допомогти захистити мембрани навколо клітин шкіри.

У результаті це зменшує запалення і забезпечує еластичність і пружність.

3. Желатин

желатин
Желатин на 90% складається з похідних білка колагену. Він також містить дуже мало калорій.

4. Червоні фрукти та овочі

Червоні фрукти, наприклад, яблука, полуниця, вишня, буряк, червоний перець тощо, містять лікопін – речовину, яка не лише є прекрасним антиоксидантом, але й стимулює вироблення колагену.

5. Фрукти, які багаті на вітамін С

Вітамін С необхідний для секреції колагену. Ви знайдете його в апельсинах, лимонах, ківі, грейпфрутах, манго, ананасах.

Вони також містять антиоксиданти, які зменшують утворення зморшок.

6. Овочі

Овочі, зокрема капуста, баклажан і шпинат, дуже корисні для виробництва колагену.

7. Продукти, багаті на сполуки сірки

оливки
Такі продукти, як селера, зелені й чорні оливки, часник, огірки, банани, цибуля і тофу, мають багато сірки, яка стимулює секрецію колагену.

8. Інші продукти

Інші продукти, які варто додати до раціону: соєве молоко, сир, чай, горіхи та продукти, багаті на лізин: картопля, морські водорості й пивні дріжджі.

Усі ці продукти легко дістати. Об’єднайте їх у стравах на власний розсуд. Переконайтеся, що ваш раціон є здоровим і збалансованим, і ви почнете помічати зміни на шкірі, коли організм збільшить вироблення колагену.