8 продуктів для відновлення колагену в шкірі

Можна отримати колаген з кремів та лосьйонів, а можна поповнити його запаси через продукти харчування.
8 продуктів для відновлення колагену в шкірі

Останнє оновлення: 24 жовтня, 2018

Якщо вам більше ніж 35 років, ви помітили, що шкіра втратила еластичність, пружність і з’явилися перші зморшки, у цьому винний колаген.

Колаген – це білок з клітин сполучної тканини, відомих як фібробласти. Він становить близько 30% від загальної маси білків в організмі та 80% від сполучної тканини.

У більш зрозумілих термінах, цей білок – це ніби клей, який тримає все тіло разом. Без нього ваш організм не зміг би об’єднати всі частини.

Колаген і шкіра

здорова шкіра

Це основний компонент волосся та нігтів, а також зв’язок сполучної тканини. Саме він відповідає за пружність шкіри й становить основну частину дерми.

З цієї причини, коли ви втрачаєте колаген, ви також втрачаєте пружність і еластичність.

Коли ви починаєте втрачати колаген і чому?

Люди починають втрачати колаген з 25 років, і це стає все очевиднішим після 35 років.

У міру зменшення колагену епітеліальні структури слабшають, шкіра стає тоншою, волосся слабкішим і починають з’являтися зморшки та провисання шкіри.

Крім того, сухожилля та зв’язки стають менш еластичними, а суглоби втрачають гнучкість.

Фактори, які прискорюють втрату колагену

  • Вплив сонця, куріння, шкідливі речовини, токсини, стрес і надмірні фізичні вправи збільшують вироблення вільних радикалів, які можуть зруйнувати запаси колагену.
  • Низький рівень секреції гормону в період менопаузи та старіння також зменшує вироблення колагену.
  • Проблеми зі здоров’ям, препарати, які запобігають поглинанню організмом вітамінів і мінералів, погіршують ситуацію.

Що ви можете споживати, щоб відновити колаген у шкірі?

старіння
білок

Їхнє споживання може допомогти вам відновити пружність, свіжість і еластичність шкіри. Йдеться про:

1. М’ясо

М’ясо є важливим поживним елементом раціону.

Завдяки високому вмісту колагену найкращі види м’яса:

  • яловичина
  • курятина
  • м’ясо кози
  • м’ясо вола
  • оленина
  • свинина

Шкіра, кістки та субпродукти також є багатим джерелом білку та колагену, зокрема свиняча шкіра, кістковий бульйон тощо.

2. Риба

Попри те, що риба має нижчу концентрацію цієї поживної речовини, ніж інші джерела білка, лусочки риб багаті на колаген.

Окрім того, омега-3 жирні кислоти, які містять лосось і тунець, можуть допомогти захистити мембрани навколо клітин шкіри.

У результаті це зменшує запалення і забезпечує еластичність і пружність.

3. Желатин

желатин
Желатин

4. Червоні фрукти та овочі

Червоні фрукти, наприклад, яблука, полуниця, вишня, буряк, червоний перець тощо, містять лікопін – речовину, яка не лише є прекрасним антиоксидантом, але й стимулює вироблення колагену.

5. Фрукти, які багаті на вітамін С

Вітамін С необхідний для секреції колагену. Ви знайдете його в апельсинах, лимонах, ківі, грейпфрутах, манго, ананасах.

Вони також містять антиоксиданти, які зменшують утворення зморшок.

6. Овочі

Овочі, зокрема капуста, баклажан і шпинат, дуже корисні для виробництва колагену.

7. Продукти, багаті на сполуки сірки

оливки

8. Інші продукти

Інші продукти, які варто додати до раціону: соєве молоко, сир, чай, горіхи та продукти, багаті на лізин: картопля, морські водорості й пивні дріжджі.

Усі ці продукти легко дістати. Об’єднайте їх у стравах на власний розсуд. Переконайтеся, що ваш раціон є здоровим і збалансованим, і ви почнете помічати зміни на шкірі, коли організм збільшить вироблення колагену.

 

Це може вас зацікавити ...
Здоровий кишківник – здорова шкіра
Моє здоров'я
Написав та перевірив Моє здоров'я
Здоровий кишківник – здорова шкіра

Коли кишківник отруєний токсинами, все це проявляється на шкірі, яка є показником того, що організм намагається вивести токсини через епідерміс.



  • Abreu Reyes J. A. Uso del hexafluoruro de azufre en la cirugía filtrante del glaucoma. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Febrero 2006. 81 (2).
  • Castellanos L, Rodríguez M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2015. 42 (1).
  • Martínez Ruíz Mª A, Morales Hernández Mª E. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharmaceutica. Octubre – Diciembre 2015. 56 (4).
  • Nimni, M. E., & Harkness, R. D. (2018). Molecular structure and functions of collagen. In Collagen: Volume I: Biochemistry. https://doi.org/10.1201/9781351070799
  • Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. Tiempos Médicos.
  • Silva, T. F. reira, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Rev Inst Adolfo Lutz. https://doi.org/10.1007/978-3-642-17226-7_13
  • Valdés F. Vitamina C. Actas Dermo – Sifiliográficas. Noviembre 2006. 97 (9): 557-568.
  • Waliszewski K. N, Blasco G. Propiedades nutracéuticas del licpoeno. Salud Pública de México. Junio 2010. 52 (3).