Божий хліб: смачний португальський десерт
El pâo de Deus або «Божий хліб», – це десерт, що походить з Португалії. Ця випічка має легку консистенцію і губчасту текстуру, зверху є трохи тертого кокоса. Цей інгредієнт додали вже трохи пізніше.
Цей хліб раніше їли на День усіх святих, однак зараз багато людей їдять його протягом року як у країні походження, так і в інших країнах, таких як Бразилія і Венесуела, де були поселення португальських громад.
Багато людей стверджують, що цьому десерту понад 200 років. Також кажуть, що кокос був доданий до нього після того, як португальці оселилися в Бразилії, і люди почали додавати нові смаки, які були засвоєні в їхній традиції. Проте це ще не підтверджено істориками.
Безумовно, про цей десерт можна стверджувати, що є кілька варіантів, які можуть містити лимонний сік або лікер.
Як приготувати справжній Божий хліб?
Інгредієнти для тіста (12 порцій)
- щіпка солі
- 100 г вершкового масла
- 2 яйця середнього розміру
- ¾ склянки цукру (15 г)
- ½ склянки молока (125 мл)
- 4 склянки цільнозернового борошна (480 г)
- 2 столові ложки свіжих хлібопекарських дріжджів (30 г)
- додатково: тертий лимон або апельсин, 3 столові ложки рому (45 мл), ванільна есенція.
Читайте також цю статтю: Грушевий пиріг – корисний та дієтичний десерт
Інгредієнти для посипки
- 1 середнє яйце
- 1 склянка подрібненого кокоса (100 г)
- 2 столові ложки цукрової пудри (30 г)
- 2 столові ложки білого цукру (30 г)
Приготування тіста
- Налийте молоко в миску і нагрійте його в мікрохвильовій печі протягом декількох хвилин. Не треба доводити його до кипіння. Тільки підігрійте його, поки воно не стане теплим.
- Додайте дріжджі до теплого молока. Ретельно перемішайте молоко ложкою. Далі додайте півсклянки борошна (60 г).
- Збийте ручним міксером, поки не отримаєте суміш без грудочок. Накрийте миску і залиште на 10-15 хвилин.
- Тим часом покладіть вершкове масло в миску і розтопіть у мікрохвильовій печі.
- Покладіть борошно в окрему миску, залишивши в середині простір, щоб додати два яйця (не збивайте їх) і розтоплене масло. Також додайте цукор і дріжджі.
- Змішайте їх ручним міксером для формування тіста. Зробіть з тіста кульку і залиште при кімнатній температурі на декілька годин, накривши його вологою ганчіркою. Тісто збільшиться в розмірах.
- Після цього посипте трохи борошна на поверхню, де ви будете його замішувати.
- Вимішуйте близько 5 хвилин, щоб зробити його гнучким. Воно має бути достатньо м’яким, щоб його можна було легко обробляти.
- Тепер у центрі маси зробіть отвір (не надто глибокий) і додайте щіпку солі. Закрийте його і вимішуйте ще 5 хвилин, не припиняючи.
Перегляньте цю статтю: Чи варто додавати до раціону безглютенові продукти?
Випікання тіста
- Далі відокремте кілька частин тіста і сформуйте невеликі кулі. Потім надайте їм вигляд солодкої булочки. Відставте убік.
- Для того, щоб приготувати посипку, змішайте в мисці яйце (не збиваючи його), білий цукор і тертий кокос. Поставте в холодильник.
- Застеліть деко пергаментом, розігрійте духовку до 180 ºC.
- Покладіть булочки вздовж деко і помажте їх збитим яйцем. Негайно додайте зверху суміш кокосового горіха, цукру і яйця (достатньо 1 столової ложки на солодку булочку). Необхідно нанести суміш кокосового горіха так, щоб вона не потрапила в хліб.
- Поставте в духовку на 30 хвилин.
- Після того, як булочки стануть коричневими, витягніть їх та посипте цукровою пудрою.
Їх можна подавати гарячим або після охолодження. Усе залежить від вашого смаку. Однак варто зазначити, що у Венесуелі люди часто їдять Божий хліб з кавою або начиняють його сиром з коров’ячого молока (малосоленим).
Деякі люди готують цей хліб з кремовою начинкою, а інші – з варенням. Хоча ці варіанти смачні, вони можуть виявитися трохи липкими.
Спробуйте і оберіть те, що подобається саме вам!