Божий хліб: смачний португальський десерт

Божий хліб - португальський десерт зі смаком, гідним його назви. Його дуже легко приготувати, а секрет його приготування полягає в замішуванні.
Божий хліб: смачний португальський десерт

Останнє оновлення: 15 травня, 2019

El pâo de Deus або «Божий хліб», – це десерт, що походить з Португалії. Ця випічка має легку консистенцію і губчасту текстуру, зверху є трохи тертого кокоса. Цей інгредієнт додали вже трохи пізніше.

Цей хліб раніше їли на День усіх святих, однак зараз багато людей їдять його протягом року як у країні походження, так і в інших країнах, таких як Бразилія і Венесуела, де були поселення португальських громад.

Багато людей стверджують, що цьому десерту понад 200 років. Також кажуть, що кокос був доданий до нього після того, як португальці оселилися в Бразилії, і люди почали додавати нові смаки, які були засвоєні в їхній традиції. Проте це ще не підтверджено істориками.

Безумовно, про цей десерт можна стверджувати, що є кілька варіантів, які можуть містити лимонний сік або лікер.

Як приготувати справжній Божий хліб?

як приготувати Божий хліб

Інгредієнти для тіста (12 порцій)

  • щіпка солі
  • 100 г вершкового масла
  • 2 яйця середнього розміру
  • ¾ склянки цукру (15 г)
  • ½ склянки молока (125 мл)
  • 4 склянки цільнозернового борошна (480 г)
  • 2 столові ложки свіжих хлібопекарських дріжджів (30 г)
  • додатково: тертий лимон або апельсин, 3 столові ложки рому (45 мл), ванільна есенція.

Інгредієнти для посипки

  • 1 середнє яйце
  • 1 склянка подрібненого кокоса (100 г)
  • 2 столові ложки цукрової пудри (30 г)
  • 2 столові ложки білого цукру (30 г)

Приготування тіста

  • Налийте молоко в миску і нагрійте його в мікрохвильовій печі протягом декількох хвилин. Не треба доводити його до кипіння. Тільки підігрійте його, поки воно не стане теплим.
  • Додайте дріжджі до теплого молока. Ретельно перемішайте молоко ложкою. Далі додайте півсклянки борошна (60 г).
  • Збийте ручним міксером, поки не отримаєте суміш без грудочок. Накрийте миску і залиште на 10-15 хвилин.
  • Тим часом покладіть вершкове масло в миску і розтопіть у мікрохвильовій печі.
  • Покладіть борошно в окрему миску, залишивши в середині простір, щоб додати два яйця (не збивайте їх) і розтоплене масло. Також додайте цукор і дріжджі.
  • Змішайте їх ручним міксером для формування тіста. Зробіть з тіста кульку і залиште при кімнатній температурі на декілька годин, накривши його вологою ганчіркою. Тісто збільшиться в розмірах.
  • Після цього посипте трохи борошна на поверхню, де ви будете його замішувати.
  • Вимішуйте близько 5 хвилин, щоб зробити його гнучким. Воно має бути достатньо м’яким, щоб його можна було легко обробляти.
  • Тепер у центрі маси зробіть отвір (не надто глибокий) і додайте щіпку солі. Закрийте його і вимішуйте ще 5 хвилин, не припиняючи.

Випікання тіста

Божий хліб з кокосом
  • Далі відокремте кілька частин тіста і сформуйте невеликі кулі. Потім надайте їм вигляд солодкої булочки. Відставте убік.
  • Для того, щоб приготувати посипку, змішайте в мисці яйце (не збиваючи його), білий цукор і тертий кокос. Поставте в холодильник.
  • Застеліть деко пергаментом, розігрійте духовку до 180 ºC.
  • Покладіть булочки вздовж деко і помажте їх збитим яйцем. Негайно додайте зверху суміш кокосового горіха, цукру і яйця (достатньо 1 столової ложки на солодку булочку). Необхідно нанести суміш кокосового горіха так, щоб вона не потрапила в хліб.
  • Поставте в духовку на 30 хвилин.
  • Після того, як булочки стануть коричневими, витягніть їх та посипте цукровою пудрою.

Їх можна подавати гарячим або після охолодження. Усе залежить від вашого смаку. Однак варто зазначити, що у Венесуелі люди часто їдять Божий хліб з кавою або начиняють його сиром з коров’ячого молока (малосоленим).

Деякі люди готують цей хліб з кремовою начинкою, а інші – з варенням. Хоча ці варіанти смачні, вони можуть виявитися трохи липкими.

Спробуйте і оберіть те, що подобається саме вам!


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.