Чотири десерти для діабетиків

Діабет - це захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем глюкози в крові. Пацієнтам доводиться дотримуватися чіткої дієти та правил харчування. Саме тому ми написали цю статтю, щоб розповісти про чотири десерти для діабетиків.
Чотири десерти для діабетиків

Останнє оновлення: 19 травня, 2019

Щодня з’являються спеціальні рецепти, адаптовані до потреб людей із різними захворюваннями. Зокрема, десерти для діабетиків. Люди, яким доводиться дотримуватися жорсткої дієти, також хочуть поласувати чимось смачненьким, і насправді мають досить багато варіантів. Сьогодні ми розповімо про це докладніше.

Якщо вам діагностували діабет, можливо, ви вже вирішили зовсім забути про десерти та назавжди відмовитися від солодощів. Утім якщо застосувати трохи креативності, можна приготувати чудові десерти для діабетиків, які не шкодитимуть здоров’ю.

Чотири ідеальні десерти для діабетиків

1.) Мус із чіа, полуницями та ківі

Мус із чіа

Цей рецепт дуже простий і смачний. Фрукти майже не містять цукру й вам не доведеться додавати інші підсолоджувачі. У мус також входить насіння чіа, яке регулює рівень цукру в крові та холестерин.

Інгредієнти

  • 1 ківі, нарізаний шматочками
  • Екстракт ванілі
  • Мелена кориця (за смаком)
  • 1/2 склянки нарізаної полуниці (100 грамів)
  • 1 склянка нежирного грецького йогурту
  • 1/4 склянки знежиреного або мигдального молока (200 мл)

Спосіб приготування

  • Спершу змішайте насіння чіа з молоком і поставте в холодильник на 3-4 години. Після того, як зазначений час мине, ви помітите, що суміш набула консистенції мусу або гелю.
  • Вийміть мус із холодильника та додайте йогурт, екстракт ванілі й корицю. Не потрібно додавати цукор чи інші підсолоджувачі. 
  • Для подачі накладіть мус у формочку та прикрасьте зверху нарізаними фруктами. Якщо хочете можете також покласти листя м’яти. Це ідеальний десерт для людей із діабетом.

2. Морозиво з шоколадом, корицею та горіхами

Морозиво – це надзвичайно смачний, популярний у всьому світі десерт. Варіант, який ми вам запропонуємо, підходить для діабетиків. Його дуже легко приготувати. Указаних інгредієнтів вистачить для трьох порцій. Ось рецепт:

Інгредієнти

  • Мелена кориця (за смаком)
  • 6 волоських горіхів (дрібно нарізаних)
  • 125 мл нежирного йогурту без добавок або знежиреного грецького йогурту
  • 250 г нежирного шоколадного морозива без цукру (1 велика ложка)
  • 2 чайні ложки розчинної кави (розчиніть 30 г кави в 1/2 склянки гарячої води)

Спосіб приготування

  • Змішайте розчинну каву, воду, корицю, нарізані горіхи та знежирений йогурт у мисці.
  • Додайте шоколадне морозиво і перемішайте до консистенції однорідного крему.
  • Розлийте морозиво у форми чи склянки та поставте в морозильну камеру на 30-40 хвилин. Якщо вам подобається твердіше морозиво, можете залишите його на дві або більше години. За бажанням можете додати трав.

3. Кавовий флан

Кавовий флан

Якщо хочете приготувати десерти для діабетиків, неодмінно спробуйте кавовий флан.
Цей рецепт вважається кулінарною класикою. Він не лише смачний, а й дуже ароматний.

Інгредієнти

  • 4 яєчні жовтки
  • 8 яєчних білків
  • 1 склянка гарячої води
  • 2 склянки знежиреного молока
  • 1/2 склянки кукурудзяного крохмалю (100 грамів)
  • 2 столові ложки розчинної кави (розчиніть 30 г кави в 1/2 склянки гарячої води)
  • 2 столові ложки підсолоджувача, який можна їсти діабетикам (30 г)

Спосіб приготування

  • Спочатку розчиніть кукурудзяний крохмаль у знежиреному молоці та відставте в сторону. Збийте в мисці яєчні жовтки, білки, та підсолоджувач  до однорідної суміші. Повільно вливайте молоко з крохмалем, розчинену каву та воду.
  • Наповніть формочки фланом і поставте їх у водяну баню в духовку, попередньо нагріту до 175 градусів.
  • Випікайте до повного приготування приблизно 45 хв.
  • Дайте флану охолонути й обережно вийміть його з формочок.
  • Перед подачею поставте десерт у холодильник щонайменше на дві години.

Хочете дізнатися більше рецептів? Спробуйте цей смачний рецепт домашнього гуакамоле

4. Горіхове печиво

Горіхове печиво

Це смачне горіхове печиво стане ідеальним десертом або просто доповненням до обідньої кави. У нього входить трохи віскі, але ви можете не додавати алкоголь.

Інгредієнти

  • 6 дрібно нарізаних волоських горіхів
  • Мелена кориця (за смаком)
  • 2 столові ложки віскі (необов’язково)
  • 250 г рікоти з низьким вмістом жиру або зовсім знежиреної
  • 1 пакет желатину без смаку (приблизно 7 г)
  • 1 столова ложка родзинок
  • 2 столові ложки вівсянки (30 г)
  • 1 столова ложка підсолоджувача, який підходить для діабетиків
  • 1 столова ложка какао-порошку без цукру (15 г)

Спосіб приготування

  • Налийте віскі в каструлю, доведіть до кипіння та потримайте на вогні протягом двох-трьох хвилин. Додайте в миску рікоту, порошок какао, горіхи, вівсянку, родзинки та підсолоджувач.
  • Влийте тепле віскі в суміш та насипте зверху желатин. Ретельно перемішайте всі інгредієнти та відставте в сторону, доки готуватимете форму.
  • Трохи намочіть квадратну форму та поставте її в морозильну камеру на 10 хвилин.
  • Вилийте суміш у форму та поставте її в холодильник щонайменше на три години.
  • Наріжте отриманий десерт, як вам до вподоби. Тепер можна подавати. Смачного!


  • Олексієнко Я. І., Шахматов В. А., Верещагіна О. П. (2014). Харчування та його вплив на здоров’я людини.
  • О. В. Кузьмінська, М. С. Червона. (2004). Значення раціонального харчування для підтримки здоров’я молоді.  Державний інститут проблем сім’ї та молоді.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.