Дивовижні переваги насіння Чіа, про які варто знати
Переваги насіння Чіа відомі далеко не всім. Мало хто навіть бачив саме насіння, яке виділяється своїм невеликим розміром та легким горіховим ароматом. Це допомагає йому легко поєднуватися з іншими продуктами, тож його легко додати до раціону.
Протягом десятиліть його цінували за високу кількість основних поживних речовин. Серед них омега-3 жирні кислоти, клітковина та білки.
У той же час воно має потужні антиоксиданти та необхідні мінерали. Переваги насіння Чіа протидіють негативним наслідкам дії вільних радикалів.
Фактично, це енергетичний інгредієнт, який сприяє покращенню фізичного та психічного стану. Воно тримає ваше тіло активним протягом дня.
Більш того, воно дуже ситне і допомагає вам залишатися ситими. Це ідеально підходить для людей, які намагаються схуднути.
Оскільки ми знаємо, що багато людей ще не пробували це насіння, ми хочемо дати вам 9 причин, щоб регулярно використовувати переваги насіння Чіа.
1. Допомагає нарощувати м’язову масу
Насіння Чіа містить високоякісні білки. Коли ви додаєте його до свого раціону, воно допомагає нарощувати м’язову масу.Регулярне споживання допоможе створити та зміцнити м’язову масу вашого тіла. Це особливо актуально, якщо ви займаєтеся спортом.
Завдяки клітковині та мінералам воно збільшує процес регенерації у тканинах. Воно також знижує м’язову напругу.
2. Допомагає заспокоїти суглобовий біль
Завдяки високому вмісту омега-3 жирних кислот та антиоксидантів, це насіння є чудовим доповненням при лікуванні болю в суглобах.
Ці сполуки мають потужну протизапальну дію на організм. У поєднанні з іншими хорошими звичками, воно допомагає зняти такий біль.
3. Допомагає поліпшити травлення
Крім того, харчові волокна в насінні Чіа корисні для поліпшення травних процесів. Особливо це стосується людей, які страждають на закреп та синдром подразненого кишківника.Його споживання сприяє регенерації бактеріальної флори у товстій кишці. У результаті воно бореться з запаленням і сприяє видаленню шкідливих токсинів.
4. Зміцнює кістки
Необхідні мінерали, які місить насіння Чіа, допомагають у зміцненні ваших кісток. Це означає, що воно може допомогти уникнути передчасної втрати кісток.
Дві столові ложки цього насіння дають до 18% щоденної рекомендованої кількості кальцію.
Також його антиоксиданти мінімізують ушкодження, заподіяні вільними радикалами. Через це воно запобігає погіршенню, пов’язаному зі старінням.
5. Допомагає схуднути
Додавання насіння Чіа до раціону допоможе вам отримати цікаві переваги. Це особливо актуально, коли йдеться про схуднення.Це пов’язано зі значною кількістю клітковини та антиоксидантів у цьому насінні. Воно продовжує відчуття ситості та збільшує кількість спаленої енергії.
6. Запобігає передчасному старінню
Переваги насіння Чіа зумовлені вмістом поживних речовин. Вони корисні для мінімізації негативних наслідків окисного пошкодження клітин.
Вміст омега-3 та вітаміну Е знижує ризик передчасного старіння як всередині, так і у шкірі. У той же час воно забезпечує найкращий захист від пошкоджень, завданих УФ-променями сонця.
7. Переваги насіння Чіа дають вам енергію
Білки та здорові жири в цьому насінні корисні для того, щоб дати організму енергію, зокрема під час виконання надзвичайно складних фізичних завдань.Окрім основних мінералів, ці поживні речовини оптимізують споживання енергії в організмі. Вони також збільшують вашу психічну та фізичну енергію.
8. Допомагає уникнути зневоднення
Це насіння здатне поглинати воду, яка в 10-12 разів перевищує його об’єм. Через це воно чудово запобігає зневодненню клітин.
З іншого боку, завдяки вмісту калію та магнію воно підвищує рівень електролітів вашого тіла. Вони, як правило, стають незбалансованими, коли ви втрачаєте багато рідини.
9. Захищає здоров’я серця
Омега-3 жирні кислоти в насінні Чіа корисні для захисту серцево-судинного здоров’я.Ці види здорових жирів дуже позитивно впливають на організм. Вони контролюють високий рівень холестерину та тригліцеридів. Таким чином, вони допомагають запобігти таким захворюванням, як атеросклероз.
Вони також корисні для контролю артеріального тиску та проблем з кровообігом, тому воно дбає про ваше серце.
Як видно, переваги насіння Чіа покращують здоров’я вашого організму. Знайдіть його сьогодні та насолоджуйтеся улюбленими стравами!
- Muñoz, L. A., Cobos, A., Diaz, O., & Aguilera, J. M. (2012). Chia seeds: Microstructure, mucilage extraction and hydration. Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2011.06.037
- Ixtaina, V. Y., Nolasco, S. M., & Tomás, M. C. (2008). Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2008.03.009
- Ciftci, O. N., Przybylski, R., & Rudzińska, M. (2012). Lipid components of flax, perilla, and chia seeds. European Journal of Lipid Science and Technology. https://doi.org/10.1002/ejlt.201100207
- Illian, T. G., Casey, J. C., & Bishop, P. A. (2011). Omega 3 chia seed loading as a means of carbohydrate loading. Journal of Strength and Conditioning Research. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181fef85c