Дивовижні властивості моркви
Коли люди розповідають вам про користь моркви, швидше за все, перше, що спадає на думку, – це покращення зору або красива засмага.
Утім, цей смачний овоч має значно більше властивостей. Далі ми розповімо вам про його суперсили.
Чим морква корисна для здоров’я
Морква належить до овочів, які найбільше вирощують в усьому світі. Вона містить море вітамінів (A, комплекс вітаміну B, C й E), а також мінерали й антиоксиданти.
Крім того, морква має дуже мало калорій (33 калорії на 100 грамів), до того ж, її можна їсти як сирою, так і тертою, вареною чи приготованою на пару.
Цей овоч має настільки багато переваг, що він повинен бути обов’язковим елементом раціону.
Морква стримує передчасне старіння
Фолієва кислота, клітковина та магній, які містяться в цьому овочі, а також бета-каротин (саме він дає моркві оранжеве забарвлення) – це справжній фонтан молодості.
Ці складники допомагають печінці утворювати вітамін A, поживну речовину, необхідну для здоров’я шкіри, міцності кісток і належної роботи імунної системи.
Вони захищають організм від шкідливих наслідків впливу вільних радикалів, спричиненого курінням, забрудненням довкілля чи стресом.
Споживання моркви знижує ризик розвитку дегенеративних захворювань і поганої циркуляції крові. На додачу до всього цього, бета-каротин запобігає певним типам раку (наприклад, раку легенів, ротової порожнини, грудей)
Неодмінно прочитайте статтю: Неймовірні морквяні коктейлі, які варто спробувати
Підтримує належну роботу кишківника
Якщо у вас проблеми з травленням, фахівці рекомендують їсти сиру моркву. Вітамін A, який у ній міститься, захищає та відновлює оболонку шлунка і кишківника.
Сиру моркву радять їсти, якщо у вас:
Регулярне споживання моркви допомагає підтримувати належну роботу кишківника, особливо, якщо ви страждаєте на синдром подразненого кишківника, дивертикуліт або хворобу Крона.
Цей овоч покращує стан здоров’я після харчового отруєння, інфекцій чи глистів. А якщо їсти варену або парову моркву, вона пом’якшує слизову оболонку травної системи.
Морква нормалізує процеси випорожнення та запобігає геморою.
Морква корисна для здоров’я мами та дитини
Вітамін A, який міститься в цьому овочі, дуже важливий для вагітних жінок, тих, хто годує груддю, а також для маленьких дітей.
- Морква сприяє утворенню нових клітин і забезпечує організм антиоксидантами, кальцієм і фолієвою кислотою.
- Під час вагітності жінка має їсти 2-3 моркви на день, щоб задовольнити щоденні потреби організму в перелічених вище поживних речовинах.
Якщо у вашої малечі виникли проблеми з травленням або кишківником, така страва – це саме те, що потрібно, адже вона легко перетравлюється, покращує здоров’я шлунка та сприяє утворенню червоних кров’яних тілець.
Регулює цукор у крові
Хворі на діабет помічають суттєві покращення, які відбуваються завдяки споживанню сирої моркви.
Річ у тім, що вона містить вуглеводи, які повільніше засвоюються, не викликаючи гіперглікемії (утім, якщо приготувати цей овоч, глікемічний індекс підвищується, тому такий варіант менш рекомендований).
Крім того, морква покращує циркуляцію крові та здоров’я очей, дві проблеми, на які часто страждають діабетики.
Покращує роботу імунної системи
І тут нам знову доведеться згадати вітамін A та бета-каротин, адже ці поживні речовини сприяють належній роботі імунної системи.
Якщо у вас грип або застуда, морквяний сік чи салат стануть просто чудовим варіантом.
Велика кількість вітаміну A дорівнює здоровій імунній системі, адже він сприяє виробленню “захисних” клітин і бореться з атаками вірусів та бактерій.
Якщо ви страждаєте на якусь із таких інфекцій чи хвороб, їжте більше моркви.
Живить шкіру
Морква поглинає різні види забрудників, які накопичуються на шкірі. Її можна додавати до страв, а також використовувати як інгредієнт масок для обличчя (щоб лікувати акне, наприклад).
Якщо наносити цей овоч на шкіру, він допомагає від сонячних і термічних опіків, ран та екземи.
Морква також захищає організм від щоденного впливу УФ-променів.
Нанесіть маску, приготовану з м’якуша моркви, на обличчя на півгодини, щоб зменшити зморшки й омолодити шкіру.
Активізує мозок
Морква активізує мислення завдяки тому, що містить дві поживні речовини, пов’язані зі здоров’ям головного мозку: фосфор і калій. Обидва ці складники відновлюють нерви та борються з наслідками стресу.
Якщо останнім часом ви постійно щось забували або помічали, що погано засвоюєте інформацію, спробуйте їсти більше моркви.
Ось ще одна цікава стаття: “7 дивовижних стратегій, щоб покращити жвавість мислення. Спробуйте їх зараз!“
Додаткові суперсили моркви
Якщо вам здається, що вказаних вище переваг недостатньо… цей смачний овоч має й інші корисні властивості.
- Зміцнює нігті та волосся.
- Захищає серце, запобігаючи утворенню бляшок в артеріях.
- Зменшує затримку рідини та діє як сечогінний засіб.
- Добре покращує здоров’я зубів і ясен, оскільки не дає бактеріям чіплятися до них.
- Стимулює апетит (моркву рекомендовано їсти людям із розладами харчування).
- Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018 Sep 6;7(9):258. doi: 10.3390/jcm7090258. PMID: 30200565; PMCID: PMC6162863.
- Vega-López S, Venn BJ, Slavin JL. Relevance of the Glycemic Index and Glycemic Load for Body Weight, Diabetes, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2018 Sep 22;10(10):1361. doi: 10.3390/nu10101361. PMID: 30249012; PMCID: PMC6213615.
- Erkelens MN, Mebius RE. Retinoic Acid and Immune Homeostasis: A Balancing Act. Trends Immunol. 2017 Mar;38(3):168-180. doi: 10.1016/j.it.2016.12.006. Epub 2017 Jan 13. PMID: 28094101.