Грецький йогурт домашнього приготування
Більшість людей бажає залишатися у формі, тому дбає про свій раціон. Тут доречно згадати вислів Гіппократа: «Ми те, що ми їмо». Якщо їсти корисну їжу, ви підтримуватимете здоровий спосіб життя. У цій статті хочемо розповісти про те, як приготувати смачний грецький йогурт вдома.
Він допоможе знизити кількість калорій та вуглеводів, які ви споживаєте. Йогурт – це той продукт, який підійде до великої кількості страв, його можна подавати на сніданок, а також їсти на перекус.
Йогурт історично використовувався в кулінарному світі з десертами, але ви можете використовувати його для чого завгодно – все залежить від вашого смаку. Йогурт є одним із найкорисніших харчових продуктів, який сертифікований дієтологами як основа для збалансованого харчування.
Грецький йогурт готують з ферментованого коров’ячого чи козячого молока, що містить 9% жиру або навіть більший відсоток жиру, саме тому він нагадує сметану за консистенцією, але на смак навіть смачніший ніж звичайний йогурт.
Він набагато кращий за традиційний йогурт, оскільки процес ферментації є менш автоматизованим, а тому у продукті залишається більше білків та мінералів. Інакше кажучи, грецький йогурт є кориснішим за звичайний йогурт.
Хоча такий вид йогурту можна придбати у магазинах (за високу ціну), але багато людей надають перевагу йогурту домашнього приготування. Він дешевший та смачніший.
Також читайте статтю: Дієта для очищення організму за три дні
Приготування грецького йогурту в домашніх умовах
Процес ферментації молока дуже важливий, коли йдеться про приготування йогурту. Необхідно мати йогуртницю або герметичну склянку, а також можна зберігати його у теплому місці при стабільній температурі.
Інгредієнти
- 4 ½ склянки козячого чи коров’ячого молока (900 мл)
- ½ склянки вершків (100 мл)
- ¼ склянки натурального йогурту (50 мл)
Інструкції з використання йогуртниці
- Якщо ви маєте йогуртницю вдома, у такому разі приготувати йогурт буде набагато легше. Варто додати усі інгредієнти та розпочати процес ферментації, який триватиме щонайменше вісім годин.
- Коли час мине, процідіть йогурт, налийте його в інший контейнер та поставте у холодильник на 4 години.
Спосіб приготування йогурту без йогуртниці
Надзвичайно легко приготувати домашній грецький йогурт за традиційним рецептом так, як його готували декілька століть тому. Для цього потрібно трохи терпіння, оскільки ферментація займе певний час. Але це буде найкорисніший йогурт.
- Для початку налийте усі інгредієнти у каструлю та поставте варитися на середньому вогні.
- Ідеальна температура становить 85 °С. Краще скористатися кухонним термометром, якщо у вас такий є в наявності. Якщо не маєте його, можна перевіряти температуру за допомогою пальця. Занурте його у молоко, якщо ви можете протримати палець впроводж 5 секунд, тоді температура правильна.
- Коли суміш закипить, остудіть її за 15 хвилин.
- Потім налийте суміш у контейнер та накрийте герметичною кришкою, помістіть у тепле місце. Процес ферментації займе від восьми до десяти годин.
- Коли час сплине, процідіть йогурт в окремий контейнер. Для цього скористайтеся марлею, щоб добре процідити суміш.
- Коли йогурт готовий, налийте його у порціонні контейнери. Решта рідини з йогурту – це сироватка: її можна пити або використовувати в інших рецептах.
- Насолоджуйтеся смачним грецьким йогуртом домашнього приготування.
Поради
- Найкраще місце для ферментації йогурту – це духовку. Можна розігріти її при низькій температурі, потім вимкнути та помістити туди контейнер з йогуртом.
- Якщо у вас немає контейнера з герметичною кришкою, можна скористатися мискою, яку потрібно накрити поліетиленовою плівкою.
- Якщо хочете, щоб йогурт був густішим, додайте 1 чи 2 столові ложки сухого молока. Молоко стане густішим до початку процесу ферментації.
- Якщо надаєте перевагу низькокалорійному йогурту, можна використати легкі інгредієнти, скажімо, знежирене молоко чи нежирний йогурт.
- Якщо ви використовуєте козяче молоко, процес ферментації займе вдвічі більше часу, від 20 до 24 годин.
- Babio, N., Mena-Sánchez, G., & Salas-Salvadó, J. (2017). Más allá del valor nutricional del yogur: ¿un indicador de calidad de la dieta? Nutrición Hospitalaria, 34(4), 26–30 https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112017001000006
- U. S. Department of Agriculture. (28 de abril de 2019). Yogurt, greek, plain, whole milk. Food Data Central. Consultado el 25 de setiembre de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2259794/nutrients
- Rupa, P., & Mine, Y. (2012). Recent advances in the role of probiotics in human inflammation and gut health. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60(34), 8249–8256. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf301903t