Хліб з касавою, вівсянкою та шоколадом без глютену та цукру

Домашній хліб з касавою (їстівним маніоком) чудово підходить людям з харчовими алергіями. Утім, насолодитися його неймовірним смаком також можуть і ті, хто не має непереносності до глютену, лактози та цукру.
Хліб з касавою, вівсянкою та шоколадом без глютену та цукру

Останнє оновлення: 20 березня, 2019

Щороку шаленими темпами зростає попит на рецепти страв, що не містять цукор, глютен та лактозу. Причиною такої популярності подібних рецептів є не лише турбота про здоров’я, але й бажання правильно та збалансовано харчуватися.

Натуральний хліб з касавою, вівсянкою та шоколадом, рецептом якого ми поділимося у цій статті – це чудовий варіант для ласунів. Ви можете вживати цей поживний продукт регулярно, не переймаючись про свою фігуру.

Уважно читайте цю статтю та візьміть на озброєння наші прості поради, завдяки яким ви зможете приготувати цей неймовірно корисний хліб. Повірте, він неодмінно припаде до смаку всім вашим близьким та гостям.

Що таке касава?

маніок для виготовлення хліба

Касава (також відома як юка або маніок їстівний) – це тропічна рослина, яка росте у спекотному кліматі у країнах Південної Америки, Центральної Америки та Африки.

В їжу вживають корінь цієї рослини, адже він містить велику кількість крохмалю. Із крохмалистого кореня касави можна виготовити борошно, на основі якого готують багато різних страв, зокрема випічку.

Однією з основних переваг касави є те, що ця рослина зовсім не містить глютен. Власне, рецепт хліба з касави, який ви знайдете у цій статті, є дуже подібним до тієї випічки, яку зазвичай готують у Колумбії та Параґваї.

Є два різновиди касави: солодкий та гіркий. Для цього хліба вам знадобиться солодка касава.

Важливо зауважити, що касаву не можна вживати у сирому вигляді, адже свіжий корінь цієї рослини є токсичним для організму.

Чи є молочні продукти корисними для організму?

користь молочних продуктів для людини

Є чимало різноманітних факторів, які необхідно взяти до уваги, перш ніж зробити молочні продукти невіддільною частиною свого щоденного раціону.

  • Молоко та різні молочні продукти, які нині можна знайти у продажу, складно назвати корисними для організму, адже до їхнього складу входять гормони та антибіотики.
  • Винятком є органічні молочні продукти, які отримують від корів, котрих утримують у природних умовах.
  • Багато людей не здатні перетравлювати лактозу, адже з віком організм людини втрачає фермент під назвою “лактаза”, який сприяє засвоєнню молочних продуктів.
  • Молочні продукти сприяють накопиченню слизу у дихальних шляхах.
  • Деякі люди страждають через набрякання обличчя або інших частин тіла, якщо вживають молочні продукти на ніч.
  • Регулярне вживання молочних продуктів у великих кількостях може викликати такі захворювання, як дерматит, псоріаз, тощо.

Утім, варто наголосити, що деякі люди вживають молоко та інші молочні продукти впродовж усього життя без жодних проблем та побічних ефектів.

Краще не зловживати цукром

хліб з касавою без цукру

Якщо ви прагнете зробити свій щоденний раціон здоровим та збалансованим, рекомендуємо вживати менше цукру або повністю відмовитися від солодощів з додаванням цукру.

Ви будете здивовані, проте ми щодня вживаємо цукор не тільки у чистому вигляді, але й у складі багатьох напоїв та десертів.

Якщо ви не можете відмовитися від солодкого, обирайте лише ті ласощі, в яких цукор було замінено на натуральний мед, сироп із цукрової тростини, стевію, сироп з агави, кокосовий цукор, тощо.

Повірте, ваші рецептори поступово звикатимуть до цих нових смаків, і ви позбудетеся залежності від цукру.

Хліб з касавою, шоколадом та вівсянкою: простий рецепт

Інгредієнти:

  • 3 яйця
  • 2 склянки борошна з касави (300 г)
  • 2 склянки вівсянки (90 г)
  • 2 столові ложки натуральної ванільної есенції (30 г)
  • 1/2 склянки (110 г) рослинної олії (оливкової, соняшникової або кокосової)
  • 2 склянки (500 мл) рослинного безглютенового молока (рисового, кокосового або вівсяного)
  • 1/2 склянки сиропу агави або кокосового цукру (110 г)
  • дрібка морської солі
  • 1 столова ложка сухих дріжджів (12 г)
  • шоколадне драже (використовуйте шоколад, який не містить молока)

Спосіб приготування:

  • Для початку розігрійте духовку до 180ºC.
  • Якщо ви хочете прискорити процес приготування, для змішування інгредієнтів можете використовувати блендер або міксер.
  • Спочатку збийте 3 яйця.
  • Додайте до яєць ванільну есенцію, морську сіль, натуральний підсолоджувач (сироп агави або кокосовий цукор), рослинне молоко та олію. Ще раз збийте всі компоненти.
  • Додайте до суміші вівсянку та борошно з касави і ще раз ретельно збийте.
  • Насамкінець додайте до тіста дріжджі та перемішайте суміш за допомогою лопатки. Консистенція тіста має бути доволі рідкою.
  • Ми рекомендуємо запікати хліб з касавою у вигляді невеликих кексів. Для цього краще використати спеціальні силіконові формочки, які необхідно заповнити на 3/4 висоти.
  • У кожну форму додайте кілька шоколадних драже.
  • Запікати домашній хліб з касавою, вівсянкою та шоколадом необхідно впродовж 40 хвилин при 180ºC. Перш ніж витягнути готові вироби з духовки переконайтеся, що хліб повністю пропікся.
  • Якщо ви готуєте хліб у силіконових формах, необхідно одразу витягнути його, щоб тісто не стало глевким.
  • Зачекайте, доки хліб охолоне, після чого можете одразу подавати його до столу.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.