Кокосовий оцет: основні способи вживання та переваги

Кокосовий оцет забезпечує вітаміни, мінерали та амінокислоти, які покращують наше загальне здоров’я. Однак, кокосовий оцет роблять по-різному: його можна отримати з соку кокосового дерева або з кокосової води.
Кокосовий оцет: основні способи вживання та переваги

Останнє оновлення: 10 квітня, 2020

Кокосовий оцет має багато переваг як для здоров’я, так і для краси. Його вітаміни, амінокислоти та мінерали покращують загальний стан здоров’я і можуть бути включені до будь-якої процедуру з догляду за красою.

Цей оцет можна отримати з двох різних джерел: соку кокосового дерева або кокосової води. Незалежно від того, чи виготовлений він з соку чи води, його різні властивості та переваги виявляються дуже корисними для нашого організму.

Читайте далі, щоб з’ясувати все, що він може запропонувати!

Оцет з соку кокосового дерева

як роблять кокосовий оцет
Перш за все, можна отримати кокосовий оцет з соку кокосових дерев або з кокосової води.

Сік містить поживні речовини як рослини, так і ґрунту. Його добувають з верхівки кокосових дерев, де ростуть квіти та кокоси.

Після того як витягнуть сік, його заквашують. Процес бродіння зазвичай триває від 45 до 60 днів. Під час процесу бродіння уникають використання фільтрів та нагрівання, тому колір ферментованої рідини змінюється від світло-коричневого до темно-коричневого, залежно від того, як довго вона ферментується.

Якщо на дні пляшки є помітні залишки, не хвилюйтеся! Це насправді ознака кокосового оцту хорошої якості.

Чим кокосовий оцет корисний для здоров’я

Цей сік сповнений незамінних амінокислот, вітамінів групи В, вітаміну С, пробіотиків та пребіотиків.

Крім того, він багатий на такі мінерали, як фосфор, залізо, калій, сірка, бор, цинк, мідь та марганець. Він має дуже низький глікемічний індекс і майже нейтральний pH.

Через ці переваги люди, які страждають на діабет, часто споживають кокосовий оцет, оскільки він допомагає підтримувати низький рівень цукру в крові.

Крім того, люди, які намагаються схуднути, також можуть вживати кокосову олію, оскільки вона знижує апетит. Це відбувається тому, що кокосовий оцет містить оцтову кислоту, яка вгамовує голод і тому допомагає людям схуднути.

Пробіотики та ферменти, що містяться в кокосовому оцті, також покращують травлення. Завдяки антибактеріальним та антимікробним властивостям він стане в пригоді для лікування ран та покращення імунної системи.

Це ще не всі переваги. Навіть мінерали, які містяться в цьому оцті, також допомагають підтримувати артеріальний тиск на оптимальному рівні та покращують здоров’я серця.

Оцет з кокосової води

оцет з кокосової води
Цей оцет можна зробити також з кокосової води. Однак він має менше переваг, ніж оцет, виготовлений із соку.

Для того щоб його зробити, воду спочатку ферментують із цукром та дріжджами. Потім його проціджують. Після цього додають більше цукру, поки він вариться при температурі 60° C протягом 20 хвилин.

Потім суміш зливають в ємність з дріжджами і залишають на один тиждень. Після цього з’явиться піна, яка матиме кислий присмак. Тоді можна фільтрувати або пити так.

Використання та переваги

Однією з переваг цієї рідини є те, що вона може допомогти поліпшити травлення.

  • Щоб використовувати його для поліпшення травлення, просто змішайте одну столову ложку води кімнатної температури з однією столовою ложкою кокосового оцту і пийте щодня натщесерце.

Тим часом, якщо ви намагаєтеся схуднути, змішайте дві столові ложки оцту зі склянкою води і пийте перед кожним прийомом їжі. Це знизить рівень цукру в крові, а також апетит.

Згідно з деякими дослідженнями, це також може полегшити виразки, інфекції, подразнення шлунка та інші розлади травлення.

  • Просто змішайте одну чайну ложку кокосового оцту з однією чайною ложкою меду.
  • Щоденне споживання натщесерце пришвидшить одужання.

Оскільки кокосовий оцет ферментований, це може бути не найкращим варіантом для людей, які страждають на синдром роздратованого кишківника.

Цей оцет також сприяє зміцненню функцій кишківника та печінки. Це прекрасний засіб, що допомагає очистити організм від токсинів. Це навіть може допомогти залікувати рани, запобігти затримці рідини, підвищити захисні сили організму та захистити імунну систему. Крім того, він заважає бактеріям розмножуватися і бореться з вільними радикалами завдяки своїм антиоксидантам.

Ви можете легко додати кокосовий оцет до свого раціон як приправу або заправку до продуктів, як от салатів.

Косметичні засоби

косметичні засоби з кокосовим оцтом
Крім того, кокосовий оцет є ідеальним інгредієнтом для будь-якого косметичного засобу.

Нанесіть його на волосся і залишіть на 20 хвилин, потім ретельно вимийте. Це покращить об’єм і блиск волосся.

Що стосується вашого обличчя, він не тільки поліпшить зовнішній вигляд шкіри, але й стане прекрасним очисним засобом для жирної шкіри.

Кокосовий оцет також може зменшити темні кола. Це можна зробити, обережно масажуючи ним ділянку, щоб стимулювати кровообіг.

Окрім того, він також допомагає зменшити прищі та вугрі й допоможе очистити та усунути будь-які сліди від прищів або інші вади.

  • Просто змішайте ложку кокосового оцту зі столовою ложкою води і нанесіть на ватний тампон і наносіть щовечора як засіб для обличчя.

Загалом, кокосовий оцет має безліч різноманітних способів використання та переваг, завдяки яким цей продукт має бути під рукою у будь-якій оселі. Він не тільки покращує здоров’я, але й також може покращити шкіру та волосся.



  • Budak N, Aykin E, et al. Functional properties of vinegar. Journal of foods science. Mayo 2014. 79 (5): R757-R764.
  • Eliyani Mohamad N, Keong Yeap S, et al. Dietary coconut water vinegar for improvement of obesity-associated inflammation in high-fat-diet-treated mice. Food and Nutrition Research. Septiembre 2017. 61 (1): 1368322.
  • Entani E Asai M, et al. Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7. Journal of Food Protection. Agosto 1998. 61 (8): 953-9.
  • Harvard Health Publishing. Fermented foods for better gut health. Harvard Medical School. Mayo 2018.
  • Kondo T, Kishi M, et al. Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry. Agosto 2009. 73 (8): 1837-43.
  • Lim J, Jeyakumar Henry Ch, et al. Vinegar as functional ingredient to improve postprandial glycemic control-human intervention findings and molecular mechanisms. Molecular Nutrition and Food Research. Agosto 2016. 60 (8): 1837-49.
  • Malakul W, Seenak P, et al. Novel coconut vinegar attenuates hepatic and vascular oxidative stress in rats fed a hing-cholesterol diet. Frontiers in Nutrition. Marzo 2o22. 9: 835278.
  • Ostman E, Granfeldt Y, et al. Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. European Journal of Clinical Nutrition. Septiembre 2005. 59 (9): 938-8.
  • Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 2015. Preferencias de consumo derivadas del cocotero. Extraído de: http://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v6n1/v6n1a5.pdf
  • Rrostrum.es. Tipos de vinagres. Extraído de: http://www.rostrum.es/imgs/09_Octubre/ca_vinagre.pdf.
  • Shishehbor F, Mansoori A, et al. Apple cider vinegar attenuates lipid profile in normal and diabetic rats. Pakistan Journal of Biological Sciences. Diciembre 2008. 11 (23): 2634-8.
  • Weaver C. Potassium and health. Advances in Nutrition. Mayo 2013. 4 (3): 368S-377S.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.