Корисні продукти для профілактики катаракти
Катаракта – це порушення зору, яке може розвинутися внаслідок сильних вікових змін. Чи хотіли б ви зменшити ризик розвитку цього захворювання? Тоді уважно читайте далі!
Коли зір погіршується, сітківці стає значно важче фокусуватися на різних предметах та об’єктах. У результаті цього неприємного порушення людина отримує нечіткі зображення замість ясної картинки. Зверніть увагу, що хворим з катарактою значно важче розпізнавати кольори, бачити контраст та виконувати звичні справи.
Найбільша проблема полягає у тому, що погіршення зору відбувається поступово. Зазвичай катаракта турбує людей похилого віку. Попри те, що зазвичай позбутися катаракти можна за допомогою хірургічного втручання, дуже часто це захворювання суттєво погіршує якість життя людини.
На щастя, можна запобігти розвитку цього неприємного симптому, якщо ще з молодого віку вести активний спосіб життя та взяти на озброєння кілька корисних звичок.
Особливу увагу необхідно приділити підбору продуктів до щоденного раціону. Саме за допомогою продуктів з високим вмістом поживних речовин можна зміцнити або відновити зір.
У цій статті ми зібрали найкращі продукти для профілактики катаракти. Неодмінно зробіть їх частиною щоденного раціону, і вже зовсім скоро ви помітите позитивні зміни!
Незамінні харчові продукти для профілактики катаракти
1. Цитрусові фрукти
За умови регулярного споживання будь-яких цитрусових фруктів можна зменшити ризик розвитку всіх порушень зору, які зазвичай з’являються у людей похилого віку.
До складу цитрусових входять бета-каротини та вітамін С. Завдяки цим двом речовинам, а також потужним антиоксидантним властивостям цих фруктів можна захистити клітини внутрішніх органів від негативного впливу оксидативного стресу.
Цитрусові фрукти володіють здатністю прискорювати процес відновлення пошкоджених тканин. Ба більше, вони також нівелюють шкідливу дію ультрафіолетових променів та токсинів на організм людини.
Неодмінно споживайте якомога більше таких цитрусових:
- Мандарини
- Апельсини
- Лимони
- Грейпфрути
- Лайми.
2. Шпинат
Свіжий шпинат володіє просто неймовірними протизапальними та антиоксидантними властивостями, завдяки яким він зміцнює зір та знижує ризик розвитку таких дегенеративних захворювань, як катаракта.
До складу шпинату входять фолієва кислота, вітамін А та цинк. Ці поживні речовини не тільки допомагають зберегти якість зору якомога довше, але й нівелюють шкідливий вплив вільних радикалів.
Якщо ви будете регулярно вживати шпинат, то зможете захистити свій організм від руйнівної дії стресу, а також суттєво знизите ризик розвитку дегенерації жовтої плями.
- Неодмінно вживайте шпинат кілька разів на тиждень, бажано у свіжому вигляді. Ви можете додавати його до салатів або поживних смузі.
3. Оливкова олія
Якісна оливкова олія першого віджиму – це один з найбільш поживних продуктів, який завжди має бути на вашій кухні.
Оскільки оливкова олія містить велику кількість антиоксидантів та жирних кислот, вона має здатність зміцнювати зір, а також запобігати дегенерації кришталика та сітківки ока.
Оливкову олію рекомендують вживати з метою профілактики появи будь-яких проблем, пов’язаних із запаленням. До того ж, цей продукт також має здатність контролювати рівень холестерину в організмі.
- Їжте одну столову ложку оливкової олії натщесерце кожного ранку. Впродовж дня можна використовувати оливкову олію під час приготування салатів, супів та інших корисних страв.
4. Пшеничні проростки
Якщо у вашому щоденному раціоні будуть присутні проростки пшениці, то вашому організму буде простіше засвоювати незамінні амінокислоти, вітамін Е та інші поживні речовини, які сповільнюють процес дегенерації очної мембрани.
До того ж за допомогою пшеничних проростків можна запобігти втраті протеїнів у кришталику та неівелювати згубний вплив токсинів та ультрафіолетового випромінювання.
- Використовуйте пшеничні проростки як заміну рафінованого борошна
- Додавайте проростки пшениці до смузі та каш
- Вживайте пшеничні проростки як вітамінну харчову добавку.
5. Риба, що водиться у холодних водах
Жирні кислоти Омега-3, що входять до складу холодноводної риби – це поживні речовини, які допомагають захищати очі від розвитку дегенеративних захворювань та запобігають передчасному старінню клітин.
Неймовірні переваги Омега-3 важко переоцінити, адже ці кислоти мають здатність покращувати кровообіг, контролювати рівень холестерину в організмі та зменшувати ознаки запальних процесів, які призводять до погіршення зору.
Неодмінно регулярно споживайте такі природні джерела жирних кислот Омега-3:
- Тунець
- Сардини
- Скумбрія
- Лосось
- Оселедець
- Форель
- Анчоуси
6. Яйця
Зверніть увагу, що яйця є потужним джерелом лютеїну та зеаксантину. Ці дві речовини здобули популярність завдяки своїй здатності захищати очі від дегенеративних процесів, які відбуваються в організмі через старіння клітин.
За умови регулярного вживання яєць можна зберегти хороший зір якомога довше, особливо у стресових та складних для організму ситуаціях.
- Неодмінно вживайте яйця разом із жовтком, адже саме ця частина продукту є незамінною для покращення зору та профілактики його порушень.
7. Зелений чай
Антиоксиданти, що входять до складу зеленого чаю, здатні зменшити ризик розвитку різноманітних порушень зору, особливо тих, що виникають у результаті дегенерації клітин після шкідливого впливу вільних радикалів.
Коли йдеться про корисні продукти для профілактики катаракти, неможливо не згадати про зелений чай. Якщо ви будете регулярно вживати цей напій, то зможете зберегти хороший зір якомога довше, адже зелений чай запобігає розпаду клітин та пошкодженню кришталика.
Варто також згадати, що за допомогою зеленого чаю можна покращити протизапальні механізми в організмі. Саме тому зелений чай вважають ефективним засобом для профілактики таких порушень зору, як дегенерація жовтої плями.
- Пийте зелений чай двічі на день, бажано щонайменше тричі на тиждень.
Як бачите, корисні продукти для профілактики катаракти справді є. Вони допоможуть вам покращити зір та знизити ризик розвитку будь-яких захворювань, пов’язаних з порушеннями зору. Неодмінно зробіть ці продукти частиною свого щоденного раціону та не забувайте дотримуватися принципів правильного харчування і пити багато чистої води.
- Sekar P., Dixon PJ., Chauhan A., Pigmented contact lenses for managing ocular disorders. Int J Pharm, 2019. 555: 184-197.ç
- Omar ZA., Monster BA., Farahat MA., Effect of high dose omega 3 on lipid profile and inflmmatory markers in chronic hemodialysis children. Saudi J Kidney Dis Transpl, 2019. 30 (3): 634-639.
- Sheng Y., He F., Lin JF., Shen W., Qiu YW., Tea and risk of age related cataracts: a cross sectional study in Zhejiang province china. J Epidemiol, 2016. 26 (11): 587-592.