Любите їсти хот-доги?

Як часто ви їсте хот-доги? А чи знаєте ви на скільки це шкодить нашому здоров'ю? Давайте розберемось, чи варто остерігатись цієї страви?
Любите їсти хот-доги?

Останнє оновлення: 13 травня, 2019

Хот-доги – дуже популярна у світі “їжа”, особливо у США, де в середньому кожен з’їдає їх приблизно по 50 на рік. Усі ми добре знаємо, що це, м’яко кажучи, не та страва, яку рекомендовано їсти. Адже у хот-догах не лише немає потрібних організму поживних речовин, вони також містять багато складників, які можуть негативно вплинути на ваше здоров’я.

Лікарський комітет відповідальної медицини у Вашингтоні, округ Колумбія, радить надавати перевагу профілактичній медицині та вегетаріанській дієті як основі здорового способу життя. Група спеціалістів стверджує, що виробники хот-догів повинні розмістити на упаковці попередження про шкоду для здоров’я, як на сигаретах.

На ній потрібно пояснити, що часте вживання переробленого м’яса збільшує ризик розвитку раку товстої кишки, гіпертензії, ожиріння та захворювань серця.

Хот-доги: ризик споживання

фаст фуд

У 2009 Американський інститут дослідження раку (The American Institute for Cancer Research) видав важливий звіт, на основі даних 7000 наукових  досліджень хот-догів та їх впливу на розвиток раку. Учені виявили, що при споживанні кожних 50 грамів переробленого щодня, ризик розвитку раку товстої кишки збільшується на 21%. Утім інші ризики для здоров’я навіть важко врахувати, адже уникнути споживання такої їжі майже неможливо.

За оцінками пізніших досліджень шкоди щоденного споживання великої кількості хот-догів та пов’язаних небезпек, із 143 000 людей, які ставали жертвами цього захворювання кожного року, 53 000 помирали. Хіба цього не досить, щоб занепокоїтись?

Хоча деякі прихильники цієї їжі заявляють, що такі цифри значно перебільшені,  і що порівнювати ризик від хот-догів із ризик від паління просто смішно, правда в тому, що це підтверджено дослідженнями. Складники хот-догів мають серйозні негативні наслідки для здоров’я людини. Вони дуже легко проявляються при щоденному споживанні цього продукту.

Ви добре знаєте, що саме їсте у хот-догах?

хот-дог

Деякі дослідження стверджують, що хот-доги здійснюють такий канцерогенний вплив через високий вміст нітратів та нітритів, але справа не лише в цьому.

Для приготування сосиски, яка здається вам такою смачною і завжди виглядає надзвичайно свіжою в холодильнику, виробники додають туди дуже багато хімічних сполук. Досить часто ми не надаємо їм належного значення, утім такі добавки є одними з головних чинників, які призводять до виникнення багатьох захворювань.

Але крім емульгаторів, які значно покращують смак такої “їжі”, ризик для здоров’я полягає ще й у низькій якості цих продуктів. Для більшості з них, але не всіх,  використовують м’ясо та м’ясні субпродукти тварин, яких вбивають через поганий стан здоров’я, а тримають худобу в невеличких приміщеннях із антисанітарними умовами.

Ці компанії хочуть отримати дуже дешеву “їжу”, але не обов’язково якісну. У процесі створення хот-догів якісного м’яса використовується дуже мало. Воно замінюється продуктами, які більшість вважає відходами, наприклад, хрящі, жир і нутрощі.

Крім того, навіть таке м’ясо піддають впливу високих температур, бактерій. Велика кількість натрію, неякісного фаршу, ароматизаторів та консервантів роблять цей продукт справжнім ворогом для вашого здоров’я.

Багато людей і досі не усвідомлюють шкоду від частого споживання хот-догів повною мірою. Реклама та ринок зробили споживача цілковито сліпим і переконали, що нічого не станеться, якщо їсти цю “їжу” часто.

З іншого боку, деякі виробники хот-догів почали розповідати про ризики від зловживання такою стравою. Хоча і далі не перестали придумувати рекламні стратегії, щоб привабити споживача і створити таку залежність, від якої важко позбутися.



  • EFSA. (2003). Opinion of the scientific panel on biological hazards on the request from the commission related to the effects of nitrites/nitrates on the microbiological safety of meat products. EFSA Journal. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2004.14
  • Galán-Vidal, C. A., Castañeda-Ovando, A., Páez-Hernández, M. E., & Contreras-López, E. (2014). Determination of nitrites in commercial sausages by anthocyanins degradation. Experimental design and optimization. Journal of the Mexican Chemical Society. https://doi.org/10.1213/01.ane.0000271914.54261.17

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.