Молочна кислота та її роль у тренуваннях

Молочна кислота є предметом обговорень у світі медицини та спорту. У цій статті ви дізнаєтесь про неї все основне.
Молочна кислота та її роль у тренуваннях

Останнє оновлення: 05 січня, 2020

Молочна кислота – це хімічна сполука, яка відіграє важливу роль у багатьох біохімічних процесах, зокрема ферментації.

Одна з тканин організму, яка виробляє багато молочної кислоти, – це м’язи, коли вони використовують вуглеводи для енергії. Цей процес відомий як молочна ферментація.

У цій статті ми розповімо вам про цю сполуку.

Виробництво молочної кислоти

молочна кислота для тренувань
Молочна кислота виробляється у ваших м’язах, коли ви виконуєте інтенсивні вправи.

Вона виробляється здебільшого в м’язових клітинах і еритроцитах, коли організм розщеплює вуглеводи для отримання енергії, коли рівень кисню низький. Ці рівні знижуються під час інтенсивних фізичних вправ або коли в людини інфекція чи захворювання.

Загалом, джерелом лактату є розпад вуглеводу, який називається глікоген. Ця речовина є природним запасом енергії, утвореним кількома ланцюгами цукру (глюкози). Його розкладання виробляє багато енергії, тому це одне з головних джерел м’язів.

Однак для використання глюкози необхідний кисень, тому це більш тривалий процес. У складних ситуаціях клітини вкорочують шлях і виробляють енергію шляхом ферментації. Це менш ефективно, проте це швидше.

Хоча деякі клітини здатні використовувати піруват для отримання енергії, інші так робити не можуть. Ось чому м’язи виробляють багато лактату.

Ця стаття може вас зацікавити: Що робити щодня, щоб зарядитися енергією

Молочна кислота та м’язи

Ця кислота насправді є паливом, а не відходом. Тому м’язи спеціально виробляють її з глюкози і використовують її для отримання енергії.

М’язові клітини здатні перетворювати глюкозу на молочну кислоту. Потім клітинні органели, відомі як мітохондрії, поглинають і використовують її. Ці органели відповідають за виробництво енергії в клітинах.

Мітохондрії мають білок для транспортування молочної кислоти всередині них. Таким чином, інтенсивне тренування змушує мітохондрії подвоїтись і спалити більше молочної кислоти. У результаті м’язи працюють краще.

Молочна кислота під час вправ

молочна кислота під час вправ
Вправи дають змогу клітинам адаптуватися до використання більшої кількості пірувату. Тому вони також виробляють менше лактату. Коли людина займається фізичними вправами, вона нарощує м’язові волокна.

Тіло рідко використовує ці волокна, коли людина відпочиває або займається легкими справами. Зрештою, багато з них потребують швидкої активації і не здатні перетворювати піруват в енергію. Тому організм перетворює багато пірувату в лактат.

Лактат – дуже динамічна речовина

Коли організм виробляє лактат, він прагне залучити інші сусідні м’язи. Сюди входить кровотік і простір між м’язовими клітинами, де концентрація лактату нижча.

Коли молочній кислоті вдається потрапити до іншого м’язу, вона може перетворитися в піруват, щоб використовувати його для аеробної енергії.

Серце також використовує лактат як паливо. Крім того, він може перейти в печінку, щоб перетворитися назад у глюкозу та глікоген, щоб відновити цикл.

Нарешті, він також може швидко переходити від однієї частини тіла до іншої. Навіть є докази того, що деякий лактат перетворюється назад в глікоген у м’язах, не обов’язково потрапляючи до печінки.

Загалом, це дивовижний процес в організмі!



  • Morell, A. M. M., González Millán, C., & Llop, F. (2007). Presente y futuro del ácido láctico. Archivos de Medicina Del Deporte.
  • Soler Morejón, C. (2000). Acidosis láctica. Revista Cubana de Medicina. https://doi.org/10.1056 / NEJMra1309483
  • Calderón-Montero, F. javier, Benito-Peinado, P. J., Melendez-Ortega, A., & González-Gross, M. (2006). Control biológico del entrenamiento de resistencia. (Biological control of endurance training.). RICYDE. Revista Internacional de Ciencias Del Deporte. https://doi.org/10.5232/ricyde2006.00205

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.