Надмірне споживання солі та цукру: що гірше для вашого здоров'я?

02 серпня, 2020
Надмірне споживання солі та цукру пов'язане зі збільшенням ризику появи різних хронічних захворювань. Однак деякі запитують, що гірше: надмірне споживання солі чи цукру. У цій статті ви знайдете відповідь!
 

Протягом багатьох років лікарі пов’язували надмірне споживання солі та цукру з найрізноманітнішими захворюваннями. Насправді сьогодні фахівці радять обмежувати їх споживання заради збереження здоров’я. Однак дехто все ще цікавиться: що гірше, надмірне споживання солі чи цукру?

Тривалий час люди вважали солону їжу та жири причиною великої кількості захворювань. Однак, по мірі розвитку науки та харчових продуктів, багато з цих ідей було розвінчано.

Сьогодні лікарі пов’язують багато складних захворювань із надмірним споживанням цукру. Так що ж гірше? Нижче ми детально обговоримо це питання.

Надмірне споживання солі та цукру: що гірше?

Сіль

Сіль була пов’язана з атеросклерозом та підвищенням артеріального тиску. Правда полягає в тому, що останні статті, наприклад, опублікована стаття в журналі «The American Journal of Medicine», ставлять під сумнів це співвідношення.

Сіль є необхідним елементом для життя і передачі нервових імпульсів. На відміну від цукру, людина повинна споживати мінімальну кількість солі, щоб організм міг правильно виконувати свої життєві функції.

Ба більше, організм не готовий її синтезувати ендогенно. Ви повинні споживати сіль з раціону. У зв’язку з цим її нестача може призвести до різних ускладнень, деякі з яких пов’язані із щитоподібною залозою та її патологіями.

Проблеми, які раніше асоціювали з прийомом солі, тепер пов’язані з нездоровим способом життя. Ожиріння, малорухливий спосіб життя та висококалорійні страви – це чинники ризику атеросклерозу. Крім того, ці нездорові звички можуть змінити артеріальний тиск.

 
чому небезпечне надмірне споживання солі
Хоча важливо уникати надмірного споживання солі, також важливо споживати мінімальну кількість, щоб організм міг правильно виконувати певні життєві функції.

Не пропустіть: 8 способів використання солі, про які ви навіть не здогадувалися

Цукор

Це один із популярних інгредієнтів у харчовій промисловості. Завдяки смаку та текстурі його містить більшість оброблених продуктів. Хоча ВООЗ не встановлює мінімально необхідну кількість цукру, вона встановлює максимально рекомендовану кількість.

Цукор здебільшого складається з глюкози, яка є необхідною речовиною для життєдіяльності та енергетичного обміну. Однак це поживна речовина, яку організм може синтезувати самостійно із білків та жирних кислот. Тому вона не життєво важлива.

Навіть враховуючи те, що потреби в спорті інші, споживання цукру середньостатистичним населенням значно перевищує рекомендовану кількість.

Це підвищене споживання пов’язане з підвищеною ймовірністю зайвої ваги та ожирінням. Крім того, це також очевидний чинник ризику багатьох складних захворювань, таких як діабет та деякі ракові захворювання, як було зазначено в дослідженні, опублікованому в журналі «PLoS One».

Надмірне споживання солі та цукру: що гірше?

 

Звісно, споживання цукру, адже він не є важливою поживною речовиною, а його споживання пов’язане з кількома захворюваннями. Він стає необхідною поживною речовиною лише у спорті, але сіль також є необхідною поживною речовиною в цих випадках.

Зменшення споживання цукру або навіть повне виведення його з раціону має багато переваг для здоров’я. Перш за все, діабет більше не був би ендемічним захворюванням.

чим небезпечне надмірне споживання солі та цукру
Це також знизило б рівень ожиріння і, як наслідок, багато пов’язаних з цим проблем, таких як хвороби серця. Крім того, це призведе до зменшення захворюваності на деякі види раку травної системи.

Дізнайтеся більше тут: Десерти без цукру, які варто спробувати

Як зменшити споживання цукру

Однією з головних проблем, з якою ви можете зіткнутися, намагаючись зменшити споживання цукру, є те, що ви вже звикли до нього. Найкраще спробувати замінити цукрові оброблені продукти на альтернативи без цукру.

Було б чудово почати готувати їх в домашніх умовах, не використовуючи цукор для підсолодження. Споживання фруктів – це чудовий спосіб зробити так, щоб ваші заготовки були солодкими. Хоча вони містять цукор, вони містять його набагато менше, ніж звичайний столовий цукор.

Спочатку вам буде дуже важко через те, що вам до смаку оброблена їжа. Однак з часом ваша “потреба” в споживанні промислових продуктів зникне, і ви будете насолоджуватися поліпшенням здоров’я.

 

У будь-якому випадку, що стосується дискусій про те, що гірше: надмірне вживання цукру чи солі, правда полягає в тому, що не варто споживати жоден продукт у надлишку. Найкраще, що ви можете зробити, – їсти все помірно.

Тому гнучка дієта дає змогу відповідально споживати цукор і сіль. Здається, такий раціон – найкращий вибір для поєднання здоров’я із задоволенням, коли йдеться про їжу.

  • Frisoli TM., Schmieder RE., Grodzicki T., Messerli FH., Salt and hypertension: is salt dietary reduction worth the effort? Am J Med, 2012. 125 (5): 433-9.
  • Fuchs MA., Sato K., Niedzwiecki D., Ye X., Saltz LB., Mayer RJ., Mowat RB., Whittom R., Hantel A., Benson A., Atienza D., et al., Sugar-sweetened beverage intake and cáncer recurrence and survival in CALGB 89803 (Alliance). PLos One, 2014. 9 (6).
  • Gupta L, Khandelwal D, Dutta D, Kalra S, Lal PR, Gupta Y. The Twin White Herrings: Salt and Sugar. Indian J Endocrinol Metab. 2018;22(4):542–551. doi:10.4103/ijem.IJEM_117_18
  • Wada J. Salt and sugar: Bad company. J Diabetes Investig. 2017;8(1):32–33. doi:10.1111/jdi.12553