Найкращі природні проносні засоби

· Липень 4, 2015
Іноді ми соромимося купувати проносні засоби. На щастя, якщо ви їсте хоча б деякі з цих продуктів - вам не доведеться ніяковіти в аптеці.

Якщо ви страждаєте від запорів або хочете скинути зайву вагу – вам допоможуть проносні засоби. Вкрай необхідно дотримуватися дозування і не вживати їх більше, ніж рекомендовано.

Якщо ви порушите ці правила, у вас можуть виникнути розлади системи травлення. Продовжуйте читати цю статтю і дізнаєтесь про найкращі проносні засоби, які нам подарувала матінка-природа.

Продукти, які використовують як проносні засоби

Ці продукти корисні не лише для травної системи, але й для всього нашого організму. Неодмінно додайте їх до свого раціону.

Банани

Вони містять велику кількість клітковини, що робить їх відмінним натуральним проносним і сприяє травленню. Вони також містять чудодійну поживну речовину – калій.

Якщо ви будете їсти банани щодня, то відновите рівень електролітів, необхідний вашому шлунково-кишковому тракту. До складу бананів також входять фруктоолігосахаріди – органічне з’єднання, яке утворює корисні бактерії у кишковику.

Подивіться цю статтю: Що буде, якщо з’їдати два банани в день

Яблука

Завдяки високому рівню пектину яблука стимулюють роботу кишковика. Їжте по два-три яблука на день для профілактики запорів.

Яблуко для профілактики запорів

Мускусна диня

Вживання мускусної дині на сніданок – прекрасний початок дня, оскільки вона дуже легко перетравлюється. Вона фактично одразу рухається до кишковика, “не затримуючись” у  шлунку.

Ягоди

В їх складі є багато антиоксидантів, до того ж вони мають чудовий смак. Не забувайте про полуницю, чорницю, вишню та ожину – це проносні засоби, які допоможуть вам стати здоровішими.

Сливи

Це проносний засіб №1, багатий на калій, вітамін А, клітковину і залізо. Вони містять бактерії, які одночасно корисні для кишковика і чудово справляються з очищенням товстої кишки.

Неочищений яблучний оцет

Допомагає покращити регулярну роботу кишковика й виводить токсини з організму. Містить пектин, калій, яблучну кислоту, оцтову кислоту, кальцій та інші елементи. Рекомендовано вживати органічний яблучний оцет, оскільки він має поживні речовини, які не піддавалися додатковій термічній обробці.

Спеції

Імбир, шафран і кайєнський перець допомагають травленню й діють як чудові проносні засоби. Імбир можна додавати до чаю, що дозволить врегулювати травлення. Шафран сприяє детоксикації печінки і усуває з їжі канцерогени, а кайєнський перець стимулює вироблення шлункового соку і травних ферментів.

Цитрусові фрукти

Особливо апельсини, а також лимони та грейпфрути. Це потужні детоксиканти, які “вимивають” токсини з організму. Вітамін С у цих фруктах трансформує токсини у засвоюваний матеріал для організму. Лише один апельсин забезпечує 15% від добової потреби у клітковині.

Дізнатися більше: 11 неймовірних способів використання лимонів

Морква

Як і яблука, вона містить багато пектину і збагачує шлунково-кишковий тракт клітковиною. Морква стимулює роботу шлунку і сприяє детоксикації.

Цибуля

Завдяки такому компоненту як кверцетин цибуля добре справляється з виводом відходів з організму. Цибуля також містить фолієву кислоту, вітаміни Е і С, калій і клітковину.

цибуля від запорів

 

Часник

Невелика порція цього маленького продукту забезпечує нас селеном і аліцином, який допомагає очистити печінку, виводячи токсини. Додавайте сирий часник до ваших страв для профілактики раку шлунку.

Брокколі та цвітна капуста

Обидва овочі підвищують кількість глюкосинолатів в організмі, що стимулює його виробляти більше ферментів. Останні власне й усувають токсини. Завдяки їм відвідання туалетної кімнати стає більш природним і легким. До цієї ж групи можна додати й капусту, яка пом’якшує рух калу кишковиком.

Помідори

Це дивовижний проносний засіб, який дає нам велику кількість вітамінів А, С і К. Помідори забезпечують організм 10% від добової потреби у клітковині. До їх складу також входить лікопен – антиоксидант, який захищає від раку товстої кишки.

Помідори для травної системи

 

Омега-3 жири

Ці жири наявні у лляному насінні, оливковій олії, авокадо та коноплі. Вони усувають токсини і допомагають змастити стінки кишковика, що полегшує дефекацію.

Листові зелені овочі

До цієї групи належать шпинат, цикорій, рукола та багато інших. Це відмінні природні проносні засоби, адже вони містять клітковину, магній, фолієву кислоту, кальцій і вітаміни С і К. Всі названі елементи сприяють травленню. Вони збільшують секрецію жовчі, яка усуває все зайве з крові та органів.

Кокосова олія

Покращує травлення і функції кишківника, усуває дискомфорт, спричинений гемороєм, зменшуючи запалення і відновлюючи тканини. Найкращий вибір – олія холодного віджиму, тобто необроблена і сира.

Авокадо

Авокадо містить величезну кількість поживних речовин, серед яких калій, фолієва кислота і вітамін К. Споживання одного авокадо щодня забезпечить ваш організм 30% від добової потреби у клітковині. Ці плоди також є джерелом магнію і лютеїну, які покращують поглинання поживних речовин з інших продуктів.

НасінняНасіння льону від запорів

Сире насіння у раціоні допоможе краще перетравлювати страви. Це може біти лляне насіння, насіння Чіа, гарбузу, соняшника та ін. Воно містить багато клітковини, цинку, протеїнів та вітаміну Е. До цієї групи також можна додати волоські горіхи, мигдаль і кедрові горіхи.

 

  • Міхеєнко О.І. (2011). Культура харчування як складова культури здоров’я людини (валеологічний аспект). "Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту".
  • Зубар Н. М. (2010). Основи фізфології та гігієни харчування. «Центр учбової літератури».