Морква: чудові переваги для вашого здоров’я

· Жовтень 5, 2018
Морква, відома своїм вмістом вітамінів та мінералів, має численні переваги для здоров'я. Ви повинні скористатися ними, щоб насолоджуватися кращою якістю життя.

Морква має багато переваг, і ви можете скористатися ними як для здоров’я, так і для краси. Завдяки чудовим властивостям моркви, її використовували протягом століть.

Моркву вперше виростили в сучасному Афганістані тисячі років тому. Тоді існували фіолетові, білі, жовті та чорні сорти, які виглядали, як дерево, і мали гіркий смак, але жоден з них не нагадував сьогоднішню моркву, яку ми зараз вирощуємо.

Протягом сімнадцятого століття була розроблена деформація моркви з високим рівнем бета-каротину, яка була першою апельсиновою морквою. З цього часу цей овоч швидко замінив інші види моркви.

морква

Морква та її особливості

Серед поживних речовин, знайдених у моркві, є такі:

  • Мінерали (калій, натрій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, йод, селен)
  • 90% води
  • 7% вуглеводів
  • 1 грам білка
  • 3 грами волокна

Крім того, морква також містить велику кількість вітамінів С і А, а також вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6 і фолієва кислота). А ще морква має всього 35 калорій на 100 грамів.

Переваги моркви для здоров’я

Морква має безліч властивостей, які можуть різним чином допомогти вашому здоров’ю. Нижче ми поділимося найпоширенішими з них.

Допомагає боротися з раком

Незалежно від того, чи ви будете готувати моркву на пару, варити, їсти сирою, приготованою, змішаною в салаті або свіжою: морква у будь-якому вигляді підходить для боротьби з появою раку.

Морква належить до групи продуктів, які мають “перспективні ефекти”, коли справа доходить до профілактики раку. Разом із іншими овочами, багатими каротиноїдами, такими як шпинат і помідори, саме морква може допомогти запобігти раку молочної залози.

Запобігає проблемам зору

запобігає проблемам зору

Це одна з найвідоміших переваг моркви. Вміст великої кількості вітаміну А допомагає уникнути проблем із зором. Морква допоможе вам уникнути появи катаракти, макулярної дегенерації та нічної сліпоти.

Звичайно, морква не допоможе вам у таких проблемах, як міопія чи астигматизм, тому що для цього потрібна медична допомога, але споживання моркви в молодому віці може допомогти вам уникнути розвитку цих проблем.

Споживання сирої моркви зміцнює зуби та ясна

Споживання сирих овочів, таких як морква, покращує кровообіг до рота та запобігає утворенню бактерій на зубах.

Вміст фтору в таких продуктах, як морква, шпинат та яблука, може підтримувати здоров’я зубної емалі та запобігати появі карієсу.

Допомагає контролювати рівень холестерину

контролювати рівень холестерину

Окрім переваг моркви для серцево-судинного здоров’я, цей овоч також може допомогти знизити рівень холестерину.

Це завдяки високому вмісту розчинного волокна, а саме пектину, що запобігає утворенню жиру на стінках ваших артерій. Морква допоможе усунути цей тип жиру і зменшити артеріальний тиск.

Допомагає боротися з запорами і болем у шлунку

Високий вміст клітковини у моркві покращує здатність вашого організму усувати відходи і запобігати запорам.

Вона також заспокоює будь-який біль у шлунку або надмірну кислотність завдяки вмісту мінеральної солі, що складається з натрію, хлору, калію та вітамінів групи В. Також моркву дуже рекомендують, якщо ви страждаєте на гастрит.

Має потужні сечогінні властивості

Високий вміст води в моркві разом з багатьма мінеральними солями допомагає руйнувати камені в нирках. Ось чому морква завжди включається в дієти для очищення організму.

З усіх вищезгаданих причин додавання моркви до раціону надасть вам багато переваг, а також морква є прекрасним джерелом вітамінів і мінеральних солей.

Як і багато інших овочів, моркву легко додати в будь-який корисний рецепт, і вона є важливим компонентом збалансованої дієти.

Скористайтеся цим смачним рецептом

морквяно-вершковий суп

Ви вже знаєте, що є безліч способів споживання моркви, але ось один смачний рецепт, який поєднує в собі всі переваги з кількома іншими ключовими складовими.

Морквяно-вершковий суп

Усі люблять з’їсти тарілку супу на обід, і сьогодні ми хочемо поділитися з вами рецептом вершкового супу з моркви. Дізнайтеся, як його приготувати та зробити частиною свого щоденного харчування.

Інгредієнти

  • 2 морквини
  • 3 броколі
  • 1 зубчик часнику
  • 1 велика цибуля
  • 2 склянки води (500 мл)
  • Сіль, за смаком

Приготування

  • Додайте воду та інші інгредієнти в каструлю та доведіть до кипіння.
  • Закрийте і дайте рідині зменшитися вдвічі.
  • Зніміть з вогню і дайте охолонути.
  • Перелийте суп в блендер і збивайте, поки не отримаєте вершкову суміш.
  • Подавайте і насолоджуйтесь.

Усі овочі в певному сенсі сприяють здоровому розвитку вашого тіла, тому не забудьте додати їх у свій раціон. Хоча вам, можливо, не подобається смак всіх, є багато рецептів, які зроблять їх більш апетитними.