Неймовірні переваги спіруліни для здоров'я людини

Неймовірні переваги спіруліни для здоров'я людини
Неймовірні переваги спіруліни для здоров'я людини

Останнє оновлення: 09 листопада, 2018

Ви знаєте про переваги спіруліни?  Ці водорості використовували в часи майя і ацтеків, і вони є дуже поживними. Багато хто вживає спіруліну сьогодні як добавку.

Зараз ми розповімо вам більше про ці вородості як про неймовірно потужний древній засіб для лікування.

Історія спіруліни

 

спіруліна

У літописах Ернана Кортеса про завоювання Мексики він згадує певну рослинність на поверхні озера Тескоко, яку збирали ацтеки.

Вони висушували її на сонці, а потім смажили перед тим, як їсти. Місцеві жителі називали рослину текуїтлат, що означало “продукт з каменю”.

Ці види рослин жили тільки у воді з високим вмістом мінералів.

Використання спіруліни як їжі також було притаманне й іншим культурам, таким як каненмбу в районі озера Чад.

У Іспанії ці рослини були знайдені у Національному парку Доньяна в Уельві, зокрема на озері Санта Олалла. Однак Піренейський півострів не є батьківщиною спіруліни, вона була привезена туди фламандським народом, коли він мігрував з Африки.

В останній половині ХХ століття спіруліну почали використовувати на продаж. У  1962 році її почали вирощувати в засушливих районах, де солоність води зробила її непридатною для традиційного сільського господарства.

Хоча вважали, що це водорості, фактично це прокаріотний організм з центром (де знаходиться нуклеїнова кислота) та зовнішньою оболонкою (з хлорофілом).

Сьогодні її споживають сирою в капсулах або як порошок, її легко знайти будь-де, де продають дієтичні добавки.

Хочете дізнатися більше про переваги спіруліни?

Поживні речовини та переваги спіруліни

 

поживні речовини спіруліни

Ця синя бактерія зі спіральною формою (звідки походить її назва) має голубо-зелений колір завдяки вмісту фікоцианіну та хлорофілу.

Загалом, це дивовижна добавка, яка забезпечує організм білком краще, ніж більшість інших (57% її ваги – білок).

Спіруліна також є прекрасним джерелом вуглеводів, жирів, нуклеїнових кислот та вітамінів А і В12. Також вона містить кальцій, залізо, магній і фосфор.

Чудово підходить для здоров’я та краси

Переваги спіруліни позитивно впливають на наше здоров’я та красу.

По-перше, це харчова добавка, яка уповільнює старіння клітин. Крім того, вона також містить антиоксиданти, такі як бета-каротин. Отже, вона дуже корисна для здоров’я очей.

Оскільки вона забезпечує організм великою кількістю заліза, то чудово підходить для людей з анемією, втомою та дефіцитом мінералів .

Професійні спортсмени використовують спіруліну для поліпшення результату в змаганнях та на тренуваннях. Зрештою, вона допомагає їм відновити свою енергію та фізичне здоров’я.

Оскільки вона містить мало насичених жирів та незамінних жирних кислот, спіруліна ідеально підходить для людей, які намагаються схуднути або харчуватися краще.

Крім всіхцих переваг спіруліна містить дуже мало калорій, натомість вона містить амінокислоту, яка допомагає придушувати апетит.

Спіруліна та користь для здоров’я

Перш за все, спіруліна має здатність захищати і живити як печінку, так і легені.

Крім того, вона допомагає:

  • Детоксикувати тіло
  • Зміцнити імунну систему
  • Відновити кишкову флору (це чудово підходить для закрепів, оскільки вона допомагає у формувати кал).

 

користь спіруліни для здоров'я

Спіруліна також сприяє виробленню нейротрансмітера, який називається ацетилхолін та підтримує нейрональні функції і покращує стан центральної нервової системи.

Завдяки її вітамінам клітини мозку працюють краще (наприклад, це ідеально підходить для великого іспиту).

Крім того, цей морський організм дуже добре підходить для серцево-судинного здоров’я. Зрештою, він знижує рівень холестерину та тригліцеридів, а також артеріального тиску.

Звичайно, є ще багато переваг цієї надзвичайної добавки. Вона може:

  • Запобігти остеопорозу під час менопаузи
  • Допомогти засинати
  • Знизити симптоми ревматоїдного артриту
  • Лікувати гудіння або шум у вухах 
  • Покращити неприємний запах з рота
  • Дезінфікувати та зцілити виразки або інші ураження в роті

Переваги спіруліни у сфері краси

 

спіруліна у вигляді порошку

Крім переваг для здоров’я, це рослина також має цілющі властивості для вашої краси.

Для когось спіруліна забезпечує велику кількість мінералів, вітамінів і амінокислот, які допомагають з ростом і зміцненням волосся.

Вона також чудово підходить для людей, які борються з випадінням волосся.

Ще спіруліна сприяє зміцненню тонких нігтів.

Крім того, вона активно омолоджує шкіру завдяки хлорофілу, лінолевій кислоті та вітаміну Е.

Як треба споживати спіруліну?

Ви можете знайти добавку у різних формах: капсули, рідини, таблетки, барвники та порошок. Денна дозволена норма для дорослих становить від 3 до 5 грамів.

Протипоказання та побічні ефекти

  • Людям із подагрою чи гіперурикемією варто уникати споживання спіруліни, як і вагітним та жінкам, які годують груддю.
  • Спіруліна може викликати діарею, блювоту, шкірні реакції та головні болі. У цьому випадку припиніть споживання і проконсультуйтеся у лікаря.

Дізнайтеся про переваги спіруліни більше на власному досвіді!



  • Ashraf Mahdy Sharoba. (2015). Valor nutritivo de la espirulina y su uso en la preparación de algunas fórmulas complementarias para alimentos infantiles. Diario de Procesos Agroalimentarios y Tetecnologías 2014, 20 (4), 40(6), 330–350.
    https://doi.org/10.1159/000088889

  • Antiinflammatory and antihyperalgesic activity of C-phycocyanin (2009). Shih CM, Cheng SN, Wong CS, Kuo YL, Chou TC.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299804
  • Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus (2001). Parikh P, Mani U, Iyer U.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
  • The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study (2014). Mazokopakis EE, Starakis IK, Papadomanolaki MG, Mavroeidi NG, Ganotakis ES.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
  • Torres-Duran, P. V., Ferreira-Hermosillo, A., & Juarez-Oropeza, M. A. (2007). Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report. Lipids in health and disease, 6, 33. doi:10.1186/1476-511X-6-33
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/
  • Selmi, C., Leung, P. S., Fischer, L., German, B., Yang, C. Y., Kenny, T. P., Cysewski, G. R., … Gershwin, M. E. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cellular & molecular immunology, 8(3), 248-54.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.