Припиніть рахувати калорії, якщо хочете схуднути
Люди, які хочуть схуднути здебільшого зосереджують всю свою увагу на калорійності їжі, ніби це найнадійніший спосіб контролю над дієтою. В цій статті ми пояснимо, чому підрахунок калорій – це не найкращий метод втрати ваги.
Калорії – це лише інформація
Калорійність їжі настільки ж важлива, як і вміст інших харчових цінностей: жирів, клітковини, білків, вуглеводів і т.д. 100 калорій у фруктах – це не те ж саме, що 100 калорій у тістечках, адже організм не перетравлює і не засвоює поживні речовини однаковим чином. Наприклад, якщо ви з’їсте авокадо, який не лише дуже калорійний, але й багатий здоровими жирами і клітковиною, організму буде легше засвоїти ці жири. Крім того,клітковина у його складі допоможе організму кращим чином усунути все те, що вам не потрібно.
У свою чергу, якщо ви їсте продукти, багаті на цукор, жири, шкідливі і рафіновані борошна, ваш організм може сприйняти цю їжу, як таку, яку треба зберегти, адже вона має набагато менше поживних речовин.
Які продукти допомагають схуднути?
Ми говоримо “продукти для схуднення”, тому що організм використовує більше калорій, щоб перетравити їх, ніж вони містять. Це доводить, що для цих продуктів підрахунок калорій зайвий, тому що, коли ви їх їсте, ви використовуєте більше енергії, інакше кажучи, втрачаєте вагу.
Ці продукти, які спалюють більше калорій, ніж містять, відомі як продукти з негативною калорійністю. Здебільшого це фрукти і овочі, наприклад:
Овочі:
- Капуста
- Часник
- Цибуля
- Шпинат
- Помідор
- Спаржа
- Буряк
- Броколі
- Морква
- Селера
- Огірок
- Баклажан
- Гарбуз
Фрукти:
- Яблуко
- Диня
- Ягоди
- Грейпфрут
- Лимон
- Папая
- Ананас
Тому ми рекомендуємо побудувати раціон саме на цих продуктах, щоб швидще схуднути.
Хороші жири, погані жири
В цілому, калорії пропорційні до жирності продуктів. Тим не менш, вони різняться в залежності від типу їжі і ви повинні завжди вибирати ті продукти, які є природними і корисними. З іншого боку, жири необхідні для вашого тіла, вони сприяють усуненню жирових відкладень, тому видалення їх з організму є величезною помилкою.
Приклади здорових жирів:
- Рослинні олії
- Сухофрукти
- Насіння
- Авокадо
- Червона риба
- Яєчний жовток
Приклади небезпечних жирів:
- Червоне м’ясо і ковбаси
- Маргарин та інші транс-жири
- Смажена їжа
- Молочні продукти
Клітковина
Ви не можете розраховувати калорійність продуктів, не враховуючи, містять вони нерозчинну клітковину чи ні. Власне клітковина нас не живить, але вона не дає нам гладшати.
Клітковина втамовує голод, тому вам не потрібно споживати велику кількість їжі. Вона також допомагає усунути все зайве з організму.
Наприклад, якщо ви з’їсте торт, морозиво або солодощі, це зробить вас менш гладкими, якщо ви також з’їсте їжу, багату клітковиною, наприклад, яблуко.
Які харчові продукти містять натуральну клітковину?
- Фрукти
- Овочі
- Бобові
- Сухофрукти
- Цільні зерна
Якщо збільшити споживання продуктів, багатих на клітковину, ви можете помітити певні негативні симптоми, серед яких здуття живота, гази або навіть закрепи. Ці симптоми є тимчасовими, поки ваш організм адаптується до цих продуктів. Ви можете запобігти їх появі, якщо добре жуватимете і питимете достатню кількість води між прийомами їжі.
Фінальні поради
Враховуючи всі фактори, наведені в цій статті, ми рекомендуємо вам забути про підрахунок калорій і замість цього присвятити свої зусилля вибору природних і корисних продуктів, які дадуть вашому організму всі необхідні поживні речовини.
Ваша дієта має бути збалансована. Ви не повинні споживати менше калорій або менше жирів, просто обирайте більш якісні продукти. Недолік здорових жирів може призвести до передчасного старіння шкіри, сухості шкіри голови, зниження імунітету, закрепів та ін.
Ви не повинні зловживати тваринними білками, тому що це може привести до неправильної роботи печінки та нирок і викликати негаразди зі здоров’ям в довгостроковій перспективі.
- Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056.
- Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018
- Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647